Ανάρρωση μετά από Covid-19: Χειρότερα συμπτώματα από τον καρκίνο

0
358

Περισσότεροι από 550 χιλιάδες κρούσματα κορωνοϊού, έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα από την αρχή της πανδημίας, σύμφωνα με τα χθεσινά στοιχεία του ΕΟΔΥ (570.077). Από αυτούς η συντριπτική πλειοψηφία ήταν ασυμπτωματικοί ή το πέρασαν ελαφριά στο σπίτι. Όμως  χιλιάδες άλλοι δεν στάθηκαν τόσο τυχεροί. Έτσι από τους 570.077, δεκάδες χιλιάδες  ασθενείς νοσηλεύτηκαν στα νοσοκομεία από την αρχή της πανδημίας, 13.509 ήταν συνολικά οι νεκροί μέχρι χθες και  2.936 ασθενείς κατάφεραν να βγουν από την εντατική. Και ο εφιάλτης δεν έχει τελειώσει ακόμα. Οι επίσημοι αριθμοί του ΕΟΔΥ δείχνουν ότι ο πληθυσμός των ασθενών που μπαίνουν στα νοσοκομεία με σοβαρά συμπτώματα, μεγαλώνει ώρα με την ώρα, μέρα την ημέρα. Και όσο αυξάνεται αυτός ο πληθυσμός, τόσο πιο επιτακτικό γίνεται το ερώτημα σε τι κατάσταση είναι όσοι χρειάζονται αποκατάσταση και τι κουσούρια τους αφήνει ο Covid-19;

Την απάντηση δίνει μια νέα μελέτη από τις Η.Π.Α που ανακάλυψε ότι άτομα που έχουν επιβιώσει από covid έχουν χειρότερα συμπτώματα από ασθενείς, που έχουν αναρρώσει από καρκίνο!

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου (JAMA) και συμμετείχαν 1.295 ασθενείς, οι οποίοι αφού ανάρρωσαν από covid, παραπέμφθηκαν για αποκατάσταση. Τα ευρήματα συγκρίθηκαν με εκείνα που αφορούσαν 2.395 ασθενείς, που είχαν καρκίνο και επίσης είχαν ανάγκη αποκατάστασης (ομάδα ελέγχου):

Τα ευρήματα της μελέτης, λοιπόν, αποκάλυψαν ότι:

-Περίπου το ένα τρίτο των ασθενών που είχαν covid περιέγραψαν τη γενική τους υγεία ως μέτρια ή κακή, σε σύγκριση με το ένα τέταρτο των ασθενών με καρκίνο.

-Ένα μεγαλύτερο ποσοστό ασθενών με συμπτώματα μετά από covid δήλωσαν επίσης ότι η ψυχική τους υγεία ήταν μέτρια ή κακή.

-Παρόλο που ήταν πιο πιθανό από την ομάδα ελέγχου να είναι άνδρες, νεότεροι και εργαζόμενοι, το 72% των ασθενών που είχαν covid είχαν γενικευμένη μυϊκή αδυναμία, σε σύγκριση με περίπου το 40% των ασθενών με καρκίνο.

-Ο πόνος και η δυσκολία στις φυσικές δραστηριότητες ήταν πιο συχνές στους ασθενείς μετά τον covid.

Περισσότερο από το ένα τρίτο δήλωσαν ότι δυσκολεύονταν να ολοκληρώσουν τις δουλειές του σπιτιού, να ανέβουν σκάλες, να εκτελέσουν δουλειές ή να ψωνίσουν και να περπατήσουν για 15 λεπτά!

εργασία μέσα ή έξω από το σπίτι ήταν πιο δύσκολη από το συνηθισμένο για το 37% αυτών που επέζησαν από τον covid και το 33% δήλωσε ότι οι κοινωνικές δραστηριότητες ήταν πρόκληση. Αντίθετα, περίπου το 20% της ομάδας ελέγχου δήλωσε ότι οποιαδήποτε δραστηριότητα ήταν προβληματική.

-Μετά τον covid, οι ασθενείς είχαν κατά μέσο όρο 9 επισκέψεις αποκατάστασης σε ειδικές μονάδες, σε σύγκριση με 5 επισκέψεις για την ομάδα ελέγχου.

Μετά από αυτά τα ευρήματα το μήνυμα των ερευνητών προς τις κυβερνήσεις των κρατών είναι ξεκάθαρο: «Τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης και οι πάροχοι θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι να αναγνωρίσουν και να καλύψουν τις τρέχουσες ανάγκες αυτού του πληθυσμού ασθενών».