COVID-19 : Τι συμβαίνει με τους ογκολογικούς ασθενείς που λαμβάνουν θεραπεία;

0
589

Οι ασθενείς με κακοήθεια που λαμβάνουν αντινεοπλασματική αγωγή, όταν μολυνθούν από τον ιό SARS-CoV-2,έχουν υψηλότερη πιθανότητα αναπνευστικής ανεπάρκειας και θανάτου συγκριτικά με το γενικό πληθυσμό. Γι΄αυτό άλλωστε και από την αρχή της πανδημίας οι επιστήμονες έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου για την προστασία των  ευπαθών ομάδων όπως οι ογκολογικοί ασθενείς.

Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό European Journal of Cancer. Το επιστημονικό άρθρο από την Ισπανία αναφέρεται στην εξέλιξη και τα χαρακτηριστικά ασθενών με ενεργό κακοήθεια όταν νοσούν από τον SARS-CoV-2.

Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Μαρία Γαβριατοπούλουκαι Θάνος Δημόπουλος, Καθηγητής Θεραπευτικής και Πρύτανης ΕΚΠΑ, συνοψίσουν τα ευρήματα αυτής της δημοσίευσης.

Προηγούμενες μελέτες έδειξαν πως οι ασθενείς με κακοήθεια νοσούν συχνότερα και βαρύτερα από τον ιό SARS-CoV-2 ιδιαίτερα όταν λαμβάνουν θεραπεία για το υποκείμενο νόσημα.

Σκοπός της συγκεκριμένης μελέτης ήταν να περιγράψει τα χαρακτηριστικά της νόσου σε αυτό τον πληθυσμό ασθενών και να καθορίσει τους προγνωστικούς παράγοντες που σχετίζονται με δυσμενέστερη εξέλιξη σε οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια και ενδεχομένως θάνατο.

Η έρευνα

Στη μελέτη εντάχθηκαν προοπτικά 287 διαδοχικοί ογκολογικοί ασθενείς με διάγνωση COVID-19 από τις 9 Μαρτίου 2020 έως τις 19 Απριλίου 2020 με μοριακή τεχνική PCR από ρινοφαρυγγικό επίχρισμα . Από αυτούς οι 90  χρειάστηκε να νοσηλευτούν.

Στο συγκεκριμένο άρθρο παρουσιάζονται τα αποτελέσματα από τους πρώτους 63 ογκολογικούς ασθενείς που αναλύθηκαν εκ των οποίων οι 34 ανέπτυξαν αναπνευστική ανεπάρκεια.

Ο αριθμός των λεμφοκυττάρων, τα επίπεδα της αλβουμίνης ορού, τα επίπεδα της LDH ορού και τα επίπεδα της CRP διαχώρισαν εκείνους τους ασθενείς που είχαν υψηλότερη πιθανότητα να οδηγηθούν σε αναπνευστική ανεπάρκεια.

Τα επίπεδα της θνητότητας ήταν 25% και ήταν σημαντικά υψηλότερα στην ομάδα της οξείας αναπνευστικής ανεπάρκειας, στην ομάδα των ουδετεροπενικών ασθενών και στην ομάδα των ασθενών με αμφοτερόπλευρα πνευμονικά διηθήματα.

Η ύπαρξη σοβαρής ουδετεροπενίας, διάχυτων αμφοτερόπλευρων διηθημάτων και η πρωτοπαθής ή μεταστατική νόσος στον πνεύμονα, εντοπίστηκαν ως αρνητικοί προγνωστικοί παράγοντες για τη εξέλιξη της νόσουCOVID-19. Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ασθενείς με κακοήθεια που λαμβάνουν αντινεοπλασματική αγωγή, όταν μολυνθούν από τον ιό SARS-CoV-2,έχουν υψηλότερη πιθανότητα αναπνευστικής ανεπάρκειας και θανάτου σε σχέση με το γενικό πληθυσμό.