Σημαντικός ο ρόλος της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας στην οικονομική συνεργασία Ελλάδας – Ινδίας

0
669

Η συνεργασία των φαρμακοβιομηχανιών της Ελλάδας και της Ινδίας ήταν ένα από τα κυρίαρχα θέματα στην πρόσφατη συνάντηση μεταξύ του Πρωθυπουργού της Ινδίας Narentra Modi και του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου στις 25 Αυγούστου. Στο γεύμα εργασίας των ηγετών που ακολούθησε και συμμετείχαν επιχειρηματικά στελέχη των μεγαλύτερων εταιρειών της Ελλάδας και της Ινδίας, συζητήθηκε η σύμπραξη των δύο χωρών στον τομέα της φαρμακοβιομηχανίας, θέμα που ήταν ψηλά στην ατζέντα των δυο Πρωθυπουργών.

Την ελληνική φαρμακοβιομηχανία εκπροσώπησε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, Θεόδωρος Τρύφων, ο οποίος παρέθεσε τις μοναδικές δυνατότητες ανάπτυξης της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας και ανέπτυξε το μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 1,2 δις. ευρώ που υλοποιείται.

Στην τοποθέτησή του ο κ. Τρύφων ανέφερε ότι: «Υπάρχουν σημαντικές ευκαιρίες για συνεργασία μεταξύ των φαρμακευτικών επιχειρήσεων των δύο χωρών τόσο σε θέματα παραγωγής, όσο σε θέματα συναπτύξεων φαρμακευτικών προϊόντων και μεταφοράς τεχνογνωσίας. Παράλληλα, τονίστηκε το γεγονός ότι η Ελλάδα αποτελεί ελκυστικό μέρος για επενδύσεις των ινδικών εταιρειών, ενισχύοντας έτσι περισσότερο τις εμπορικές σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών».

Η Ινδία είναι στην 3η θέση παραγωγής φαρμάκων

Σημειώνεται ότι η  ινδική φαρμακοβιομηχανία κατατάσσεται σήμερα στην τρίτη θέση στην παραγωγή φαρμακευτικών προϊόντων με βάση τον όγκο, σύμφωνα με το investindia.gov.in.

Τα κύρια τμήματα της Ινδικής Φαρμακευτικής Βιομηχανίας περιλαμβάνουν γενόσημα φάρμακα, φάρμακα OTC, φάρμακα χύδην, εμβόλια, έρευνα και κατασκευή συμβολαίων, βιοομοειδή και βιολογικά.

Ακόμη η Ινδία είναι ένας από τους μεγαλύτερους προμηθευτές εμβολίων χαμηλού κόστους στον κόσμο. Αντιπροσωπεύει το 60% της παγκόσμιας παραγωγής εμβολίων, συμβάλλοντας έως και το 70% της ζήτησης του ΠΟΥ για εμβόλια διφθερίτιδας, τετάνου και κοκκύτη (DPT) και Bacillus Calmette-Guérin (BCG) και το 90% της ζήτησης του ΠΟΥ για το εμβόλιο ιλαράς.

Επίσης η Ινδία διαθέτει τον υψηλότερο αριθμό φαρμακευτικών εργοστασίων που συμμορφώνονται με το US-FDA εκτός των ΗΠΑ και φιλοξενεί περισσότερες από 3.000 φαρμακευτικές εταιρείες με ένα ισχυρό δίκτυο άνω των 10.500 παραγωγικών εγκαταστάσεων, καθώς και μια δεξαμενή πόρων υψηλής εξειδίκευσης. Υπάρχουν 500 κατασκευαστές API που συνεισφέρουν περίπου 8% στην παγκόσμια βιομηχανία API. Όσο αφορά στα γενόσημα, στην Ινδία κατασκευάζονται περίπου 60.000 διαφορετικές μάρκες γενοσήμων σε 60 θεραπευτικές κατηγορίες.