Ελπίδες για το εμβόλιο του SARS COV-2 έως το τέλος του έτους

0
249

Ελπιδοφόρο είναι ένα από 100 και πλέον εμβόλια που κατασκευάζονται αυτή τη στιγμή σε ερευνητικά κέντρα σε όλη τον κόσμο.

Όπως ανέφερε σήμερα ο Λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας, η σχετική έρευνα ανακοινώθηκε στο επιστημονικό περιοδικόScienceκαι είναι η πρώτη αναφορά σε μελέτη για πειραματόζωα που εξετάζει ένα από τα υποψήφια εμβόλια.

Οι ερευνητές απομόνωσαν τον ιό από ασθενείς, τον απενεργοποίησαν και τον χρησιμοποίησαν σαν εμβόλιο σε πειραματικά μοντέλα (ποντίκια και πιθήκους) τα οποία, αφού τα μπόλιασαν με δύο διαφορετικές δόσεις, μετά τα μόλυναν με διαφορετικά είδη κορωνοϊών.

Τα ζώα που εμβολιάστηκαν με τη μεγάλη δόση δεν εμφάνισαν συμπτώματα και καθάρισαν τον ιό από τους πνεύμονες. Το εμβόλιο ήταν ασφαλές και τα δεδομένα υποστηρίζουν την ταχεία ανάπτυξη εμβολίου για ανθρώπους.

Περισσότερες λεπτομέρειες για το εμβόλιο μας δίνουν ο αναπληρωτής Καθηγητής της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Ευστάθιος Καστρίτης και ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ Καθηγητής Θάνος Δημόπουλος που συνοψίζουν τα νεότερα δεδομένα της χθεσινής δημοσίευσης του έγκριτου επιστημονικού περιοδικού “Science”.

Συγκεκριμένα ερευνητές από την Κίνα απομόνωσαν στελέχη του ιού SARS-CoV-2 από δείγματα βρογχοκυψελιδικού εκπλύματος  11 νοσηλευόμενων ασθενών (συμπεριλαμβανομένων 5 ασθενών σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας), μεταξύ των οποίων 5 από την Κίνα, 3 από την Ιταλία, 1 από την Ελβετία, 1 από το Ηνωμένο Βασίλειο και 1 από την Ισπανία.

Αυτοί οι ασθενείς μολύνθηκαν με τον SARS-CoV-2 κατά την πιο πρόσφατη  φάση της πανδημίας. Τα 11 δείγματα περιείχαν διαφορετικά στελέχη SARS-CoV-2.

Στην συνέχεια οι ερευνητές «καλλιέργησαν» τον ιό ώστε να συλλέξουν μεγάλες ποσότητες, τον απενεργοποίησαν και τον καθάρισαν.

Στο επόμενο βήμα, εμβολίασαν αρχικά ποντικούς, όπου διαπίστωσαν την παραγωγή αντισωμάτων έναντι των πρωτεϊνών του ιού, ειδικά της πρωτεΐνης-ακίδας με την οποία ο ιός συνδέεται στα κύτταρα για να εισβάλλει στον οργανισμό.

Στην συνέχεια εμβολίασαν πιθήκους (μακάκους), οι οποίοι όταν μολυνθούν από το SARS-CoV-2 εμφανίζουν κλινικό σύνδρομο σχεδόν όμοιο με αυτό που εμφανίζεται σε ανθρώπους.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές οι πίθηκοι που δεν έλαβαν το εμβόλιο εμφάνισαν μεγάλο φορτίο του ιού, ο οποίος πολλαπλασιαζόταν στο αναπνευστικό τους, και εμφάνιζαν βαρύ κλινικό σύνδρομο με σοβαρή διάμεση πνευμονία.

Αντίθετα οι εμβολιασμένοι πίθηκοι εμφάνισαν είτε ήπια συμπτώματα (όσοι έλαβαν την μικρή δόση) είτε καθόλου συμπτώματα (στην μεγαλύτερη δόση), ενώ κατάφεραν να καθαρίσουν τον ιό από τους πνεύμονες. Οι κλινικές μελέτες του συγκεκριμένου εμβολίου αναμένεται να ξεκινήσουν άμεσα.