Ακόμα 15 νέα κρούσματα και ένας απεβίωσε στους 149 συνολικά οι νεκροί

0
575

Ένας νεκρός και 15 νέα κρούσματα είναι ο σημερινός  απολογισμός της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα μας, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας, κατά τη διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης από το υπουργείο Υγείας.

Ειδικότερα σήμερα είχαμε 15 νέα κρούσματα του κορωνοϊού, με τον συνολικό αριθμό να ανέρχεται σε 2.678 από την αρχή της πανδημίας. Το 56% αυτών είναι άνδρες, ενώ 603 κρούσματα σχετίζονται με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.340 αφορούν σε ήδη γνωστό κρούσμα κορωνοϊού.

Επίσης σημειώθηκε ένας ακόμη θάνατος με το συνολικό αριθμό να αυξάνεται στους 149. Από αυτούς οι 40 ήταν γυναίκες, ενώ το 93,2% των θυμάτων έφερε υποκείμενο νόσημα ή και ηλικία άνω των 70 ετών.

Επιπροσθέτως 33 ασθενείς είναι διασωληνωμένοι με επιπλοκές από τον κορωνοϊό, με ενδιάμεση ηλικία τα 67 έτη. Από αυτούς 8 είναι γυναίκες, ενώ το 97% έχει υποκείμενο νόσημα ή και ηλικία άνω των 70 ετών. Ακόμη, 85 ασθενείς πήραν εξιτήριο από τις ΜΕΘ ενώ έως χθες είχαν πραγματοποιηθεί 90.043 δείγματα για τον κορωνοϊό.

Ο καθηγητής αναφέρθηκε στις μεταλλάξεις του κορονοϊού στο εξωτερικό, όπως είχε συμβεί με τον SARS, ο οποίος στη συνέχεια αποδυναμώθηκε. Εξήγησε πως οι περισσότερες από τις 200 μεταλλάξεις του ιού καταγράφηκαν εκεί που υπήρξαν τα περισσότερα κρούσματα. ωστόσο δεν γίνεται πιο επιθετικός ή περισσότερο μεταδοτικός.

«Το μεγάλο ποσοστό των αλλαγών αυτών βρέθηκε στις χώρες που κυκλοφορούσε περισσότερο ο ιός» είπε και είπε πως αυτό δείχνει ότι η μετάδοση του κορωνοϊού ήταν σημαντική στα αρχικά στάδια: «Η επιδημία ξεκινά από πολλαπλά διαφορετικά σημεία εισόδου. Πολλούς ασθενείς μηδέν» ανέφερε.

Επιπλέον, σημείωσε πως σύμφωνα με  έρευνες στις Η.Π.Α, οι επιστήμονες καταλήγουν πως ο κορωνοϊός αναδύθηκε στο τέλος του 2019 και ότι είναι απίθανο να βρίσκεται σε κυκλοφορία για πολύ καιρό πριν.

Ο καθηγητής είπε πως φαίνεται πως εντοπίζεται κοινός πρόγονος μεταξύ των κορωνοϊών, στη χρονική στιγμή που πέρασε στους ανθρώπους από τα ζώα και επανέλαβε πως δεν υποστηρίζεται η θεωρία συνωμοσίας για κατασκευή του ιού σε εργαστήριο.

Για το σύνδρομο Kawasaki, που έχει καταγραφεί στις ΗΠΑ, στην Ιταλία, στην Ισπανία, στην Αγγλία και στην Ελλάδα, τόνισε πως είναι σπάνιο, προσβάλει κυρίως παιδιά κάτω των πέντε ετών, υπάρχει θεραπεία και η συσχέτισή του με τον νέο κορωνοϊό είναι υπαρκτή. Σημείωσε πως ένα παρόμοιο περιστατικό καταγράφηκε στη βόρεια Ελλάδα, αλλά ήταν αρνητικό στον ιό. Πρόβλημα, όπως είπε,  θα υπήρχε εάν είχαμε πολλά κρούσματα, όπως συνέβη και σε άλλες χώρες.

Με αφορμή τα 11 κρούσματα στο 401 και στο νοσοκομείο “Ευαγγελισμός” που εντοπίστηκαν χθες ο κ. Τσιόδρας είπε πως “θα  έχουμε περισσότερα κρούσματα σε δομές Υγείας στην επόμενη φάση, διότι θα ελέγχουμε και περισσότερους” και  επικαλέστηκε την περίπτωση της Ισπανίας, λέγοντας ότι το 70% των κρουσμάτων αφορά υγειονομικούς το τελευταίο διάστημα.