Γ. Χρούσος: “Ο κορωνοϊός πιστεύω ότι διεγείρει το σπάνιο σύνδρομο Καβασάκι στα παιδιά”

0
263

«Ο SARS COVID-19  πιστεύω ότι διεγείρει το σύνδρομο Καβασάκι. Δεν ξέρουμε ακόμα πως συμβαίνει αυτό, όμως η αύξηση των κρουσμάτων Καβασάκι σε παιδιά στην Αγγλία απασχολεί την επιστημονική κοινότητα». Την παραπάνω δήλωση έκανε στο  www.ygeia50plus.gr  ο καθηγητής Παιδιατρικής Γεώργιος Χρούσος και Πρόεδρος του Τμήματος Παιδιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστήμιου Αθηνών, με αφορμή τα δυο παιδιά που νοσηλεύονται με σύνδρομο Καβασάκι στο Νοσοκομείο Ιπποκράτειο της Θεσσαλονίκης και στο «Αττικόν» νοσοκομείο.

Να σημειωθεί ότι στο παιδάκι που νοσηλεύεται στο Ιπποκράτειο, έχει γίνει τεστ για τον κορωνοϊό το οποίο βγήκε αρνητικό.

Ο καθηγητής Παιδιατρικής Γεώργιος Χρούσος, Πρόεδρος του Τμήματος Παιδιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστήμιου Αθηνών

Σύμφωνα με τον καθηγητή κ. Χρούσο η νόσος Καβασάκι είναι ένα σπάνιο φλεγμονώδη σύνδρομο, μια αγγειίτιδα που προσβάλει κυρίως τα στεφανιαία αγγεία: « Το σύνδρομο αυτό το είχαμε και πριν από την πανδημία του κορωνοϊού δεν είναι καινούργιο και θα το έχουμε και μετά. Κάθε χρόνο, κυρίως το χειμώνα, έχουμε 2 με 3 περιστατικά στο νοσοκομείο «Αγία Σοφία», τα οποία όμως αντιμετωπίζονται γιατί έχουμε φάρμακα. Δεν πρόκειται για μια νόσος μεταδοτική όπως είναι ο κορωνοϊός. Ωστόσο το γεγονός ότι αντιμετωπίζεται κάνει τη νόσο διαχειρίσιμη. Ο κορωνοϊός από την πλευρά του  εντοπίζεται κυρίως στους πνεύμονες. Δεν ξέρουμε ακριβώς πως το COVID-19 πυροδοτεί το σύνδρομο Καβασάκι.Το γεγονός ότι στην Αγγλία έχουμε φέτος 18 κρούσματα Καβασάκι σε μικρά παιδιά μας προβληματίζει. Πρέπει να αυξήθηκε λίγο ο επιπολασμός του συνδρόμου Καβασάκι λόγω του SARS COVID-19».

Να σημειωθεί ότι στη Νέα Υόρκη, το Λονδίνο, στην Ιταλία και την Ισπανία, υπήρξαν περιστατικά Καβασάκι. Μάλιστα κάποια από αυτά τα παιδιά, είχαν παράλληλα και κορωνοϊό, γεγονός που προκάλεσε τα πρώτα ερωτηματικά στην επιστημονική κοινότητα.

Παρ΄όλο αυτά ο καθηγητής είναι καθησυχαστικός καθώς όπως εξηγεί το σύνδρομο Καβασάκι είναι εξαιρετικά σπάνιο και δεν είναι μεταδοτικό: «Οι γονείς θα πρέπει να εκπαιδεύουν τα παιδιά τους να τηρούν τα μέτρα υγιεινής, δηλαδή να πλένουν συχνά τα χεριά τους, να μην αγγίζουν το πρόσωπο τους, να κρατούν τις αποστάσεις όσο δύσκολο και εάν είναι αυτό. Και με τα πρώτα σύμπτωμα να επικοινωνούν με τον παιδίατρο. Ο κορωνοϊός είναι εδώ και πρέπει όλοι να είμαστε προσεκτικοί τώρα που επιστρέφουμε σε μια νέα κανονικότητα».

Ο κ. Χρούσος μάλιστα εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι είμαστε σε μια κατάσταση που ουσιαστικά βλέπουμε «φως στο τούνελ» ήδη τα πρώτα φάρμακα έχουν βρεθεί και έως το τέλος του χρόνου εκτιμά ότι θα έχουμε και το εμβόλιο για τον κορωνοϊό.

Τι είναι το σύνδρομο Καβασάκι- συμπτώματα

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει τοποθετηθεί για τα περιστατικά της νόσου Καβασάκι την περίοδο της πανδημίας. Όπως αναφέρει πρόκειται για μια σπάνια ασθένεια, που προσβάλλει τα αιμοφόρα αγγεία και ειδικότερα την καρδιά παιδιών κάτω των πέντε ετών. Ωστόσο τα αίτια αυτής της προσβολής δεν είναι πλήρως κατανοητά.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι προκαλείται από ιογενής λοίμωξη του αναπνευστικού και ίσως εδώ να κρύβεται και ο ρόλος που παίζει ο COVID-19 -κτυπάει κυρίως τους πνεύμονες- στη διέγερση του σπάνιου αυτού συνδρόμου, όπως μας είπε και ο κ. Χρούσος: «Πρέπει κάτι να κάνει και να διεγείρει το σύνδρομο Καβασάκι» όπως μας είπε χαρακτηριστικά.

Να σημειωθεί ότι υπάρχουν έρευνες που περιγράφουν μια σχέση ιογενών αναπνευστικών λοιμώξεων και του συνδρόμου Καβασάκι, που κυμαίνονται από το 9% έως και το 42% των ασθενών

Τα συμπτώματα της νόσου περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό περισσότερες από τέσσερις ημέρες, εξάνθημα που μοιάζει με ηλιακό έγκαυμα, πονοκέφαλο και πονόλαιμο, πρήξιμο στα αιμοφόρα αγγεία της καρδιάς. Η πιο σοβαρή επιπλοκή του συνδρόμου είναι η προσβολή των στεφανιαίων αγγείων που μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή προσβολή.