Κικίλιας: Δωρεές άνω των 89 εκ. ευρώ στο ΕΣΥ από 865 Οργανισμούς και ιδιώτες

0
509

Ξεπερνούν τα 89 εκατομμύρια ευρώ ευρώ οι δωρεές προς το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ), από 865 Φορείς, Οργανισμούς και Ιδιώτες, αλλά και την Κίνα και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Από  το σύνολο των δωρεών τα 40 εκατομμύρια ευρώ αφορούν τον ιατρικό εξοπλισμό, όπως monitors, αναπνευστήρες και κλίνες εντατικής. Τα παραπάνω ανακοίνωσε σήμερα το πρωί ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, στην ειδική εκδήλωση που πραγματοποίησε το υπουργείο Υγείας, για να ευχαριστήσει τους δωρητές.Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στις αποθήκες που φυλάσσεται το υγειονομικό υλικό των δωρητών στο Τελωνείο Οινόης στη Βοιωτία.

“Ακόμα και για κραταιά υγειονομικά συστήματα χωρών με τεράστια οικονομική ισχύ, υπήρξε ζητούμενο η απλή χειρουργική μάσκα για τους γιατρούς και τους νοσηλευτές” είπε στην ομιλία του ο υπουργός Υγείας τονίζοντας ότι : “Όλοι μαζί οργανώσαμε μια άνευ προηγουμένου αερογέφυρα προμηθειών, που τόσο μεγάλη ανάγκη είχαν οι γιατροί, οι νοσηλευτές και το παραϊατρικό προσωπικό των νοσοκομείων μας.Έγινε μια συντονισμένη δουλειά, εν μέσω παγκόσμιας διαμάχης υλικών και παραδοσιακής γραφειοκρατίας”.

Το Υπουργείο Υγείας έχει συστήσει για τον έλεγχο διαφάνειας, τριμελή επιτροπή ελέγχου, λογοδοσίας και αξιοποίησης των δωρεών. «Μια Επιτροπή υψηλού κύρους, με επικεφαλής τον τέως Πρόεδρο του ΣΤΕ κ. Σωτήρη Ρίζο και μέλη τον πρώην Πρύτανη του ΕΚΠΑ Καθηγητή Ιατρικής κ. Χρήστο Κίττα και τον Καθηγητή του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Δημήτρη Μπουραντά» όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας.

Συγκεκριμένα το  σύνολο των δωρεών αυτών ξεπερνά τα 89 εκατομμύρια ευρώ.  Από αυτά, 40 εκ. ευρώ αφορούν τον ιατρικό εξοπλισμό. Ενδεικτικά: 1.228 Monitors ΜΕΘ, 1.051 Αναπνευστήρες και 172 φορητούς αναπνευστήρες, 595 Κλίνες ΜΕΘ.

Ακόμα 24,2 εκ. ευρώ αφορούν Μέσα Ατομικής Προστασίας. Ενδεικτικά: 20.252.348 μάσκες, 330.199 χειρουργικές στολές, 160.397 Ολόσωμες Προστατευτικές Στολές, 134.774 Ποδονάρια. Επίσης 12,5 εκ ευρώ αφορούν καταθέσεις χρηματικών ποσών.

Επιπλέον, υπάρχουν ακόμα  226 Φορείς, Οργανισμούς, Ιδιώτες, οι οποίοι έχουν εκδηλώσει πρόθεση δωρεών, ύψους περίπου 8,8 εκ. ευρώ, για τις οποίες αναμένουμε να ολοκληρωθούν διαδικασίες.

Ο κ. Κικίλιας επίσης  ανέφερε: «όπως οφείλουμε, είμαστε εδώ, πιστοί στις αρχές της διαφάνειας και της λογοδοσίας, από το πρώτο μέχρι και το τελευταίο ευρώ. Είμαστε εδώ, σε αυτήν την ειδική εκδήλωση, για να ευχαριστήσουμε τους ιδιώτες δωρητές που συνέβαλαν καθοριστικά στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού, που εξελίχθηκε σε πανδημία και στη μεγαλύτερη κρίση Δημόσιας Υγείας τα τελευταία 100 χρόνια. Είμαστε ευγνώμονες για όλους όσοι γενναιόδωρα ανταποκρίθηκαν και συνεχίζουν να ανταποκρίνονται στο κάλεσμά μας, για την αγορά εξοπλισμού, την προμήθεια μέσων ατομικής προστασίας, τη δωρεά χρηματικών ποσών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας» είπε ο υπουργός στην ομιλία του και κατέληξε: “Με αίσθημα ευθύνης ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι στήριξαν εμπράκτως, ηθικά και οικονομικά, το εν λόγω εγχείρημα και το Εθνικό Σύστημα Υγείας σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία.Είναι η στιγμή να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία, να αφήσουμε πίσω μας κακές πρακτικές του παρελθόντος και να προετοιμάσουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας για το μέλλον. Αυτό περιλαμβάνει και το σχεδιασμό ενός λειτουργικού back up συστήματος ασφαλείας, που θα ενεργοποιείται σε τέτοιες κρίσεις”.