Ζωή Ράπτη : Ενισχύεται το θεραπευτήριο της Λέρου με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό

0
133

Η υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη, επισκέφθηκε σήμερα το Κρατικό Θεραπευτήριο της Λέρου (Παλαιό Ψυχιατρείο) που έχει γράψει τις πιο μαύρες σελίδες και έχει αφήσει το βαρύ ίσκιο του, στον τομέα της ψυχικής υγείας στη χώρα μας από το 1950 έως και το 1989 που αποκάλυψε  ο Τύπος τις απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης των τροφίμων.

Η υφυπουργός ενημερώθηκε για την ιστορία και για τις ανάγκες του Θεραπευτηρίου σε προσωπικό και υποδομές.

Στην σημερινή συνάντησή της με τον διοικητή κ. Βασίλη Στασινόπουλο, τον διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας κ. Νικήτα – Σωτήριο Ταχλιαμπούρη, την διευθύντρια της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας κ. Σοφία Καρπάθιου, καθώς και τον πρόεδρο των εργαζομένων κ. Αναστάσιο Τσαχουργιαννίδη, παρουσία της αντιπεριφερειάρχη Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Δωδεκανήσου,  Χαρίκλειας Γιασιράνη, η υφυπουργός έλαβε τις αναγκαίες πληροφορίες. Στη συνέχεια, η κ.Ράπτη  είχε ευρεία σύσκεψη με τη Διοίκηση, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στο Γενικό Νοσοκομείο Λέρου.

Από  φέτος για πρώτη φορά θα εξασφαλιστεί τακτική ετήσια ενίσχυσή του θεσμού των ΚοιΣΠΕ, μέσω πιστώσεων κρατικού προϋπολογισμού  όπως δήλωσε κατά την επίσκεψη της η υφυπουργός  στον Κοινωνικό Συνεταιρισμό ΠΕ του Τομέα Ψυχικής Υγείας Δωδεκανήσου (καζέρμα των βοτάνων), τον πρώτο που δημιουργήθηκε στην χώρα.

Τέλος, η υφυπουργός συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Λέρου Μιχαήλ Κόλια, ο οποίος μετέφερε τα αιτήματα της τοπικής κοινωνίας καθώς και τη συνεργασία με την τοπική Αυτοδιοίκηση για την υλοποίηση δράσεων Ψυχικής Υγείας. Η συνεργασία αυτή  προβλέφθηκε με Υπουργική απόφαση του Υπουργείου Υγείας.

Υπενθυμίζουμε ότι η Λέρος ήταν η αφορμή για να ξεκινήσει η ψυχιατρική μεταρρύθμιση στην Ελλάδα, μετά τη διεθνή κατακραυγή, που προκάλεσαν οι τραγικές αποκαλύψεις για τη ζωή των ξεχασμένων τροφίμων  στο ψυχιατρείο.

Αναφορικά με την Ψυχιατρική μεταρρύθμιση στην Ελλάδα, η κ. Ράπτη σημείωσε: «όσα η Πολιτεία έπραξε τα τελευταία χρόνια και θα πράξει στο μέλλον, αποτελούν φόρο τιμής στους χιλιάδες ανθρώπους που πέρασαν από το Κρατικό Θεραπευτήριο Λέρου».

Επιδίωξη, σύμφωνα με την κ. Ράπτη είναι η ενδυνάμωση περαιτέρω του ψυχιατρικού τομέα του «Νοσοκομείου με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και να δημιουργήσουμε άμεσα νέο τμήμα οξέων περιστατικών, καθώς και πολυκλαδική Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας για την κάλυψη των αναγκών των γύρω νησιών».