Γ. Νοσοκομείο Χίου -Κλινική μελέτη: Πως επιδρά το μαστιχέλαιο στη χολιστερίνη και το διαβήτη;

0
657

Την επίδραση του μαστιχελαίου στη χοληστερίνη και στο διαβήτη θα μελετήσει η νέα κλινική έρευνα του Γενικού Νοσοκομείου Χίου σε συνεργασία με την Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου (ΕΜΧ).
Η έρευνα, όπως αναφέρει ο περιφερειακός σταθμός Βορείου Αιγαίου της ΕΡΤ, θα ξεκινήσει το επόμενο διάστημα από την Καρδιολογική Κλινική του Σκυλίτσειου και θα έχει διάρκεια δύο μήνες.

Στο διάστημα αυτό ζητούνται 150 άτομα υγιή που έχουν όμως αυξημένη χοληστερόλη και δεν λαμβάνουν κάποιο φάρμακο για να συμμετέχουν στο πρόγραμμα, όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο Διευθυντής Καρδιολογικής Θανάσης Καρτάλης.
Οι εθελοντές, θα λαμβάνουν χάπια με μαστιχέλαιο για 60 μέρες και στο τέλος του προγράμματος θα γίνουν εκ νέου μετρήσεις έτσι ώστε να εξεταστεί ο τρόπος με τον οποίο επέδρασσε.

Όπως επισήμανε ο Διευθυντής της Καρδιολογικής Νίκος Σμυρνιούδης, στόχος είναι η πρωτογενής πρόληψη, οπότε χρειάζεται να συμμετέχουν άνθρωποι με υψηλές τιμές λιπιδίων χωρίς άλλα συνοδά προβλήματα.

Δεύτερη μελέτη και για το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού

Παράλληλα θα εξεταστεί η επίδραση του μαστιχελαίου και στο ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού σε συνεργασία με το γαστρεντερολογικό τμήμα. Ο γαστρεντερολόγος Ιωάννης Γκλώτσος σημείωσε ότι θα είναι πολύ σημαντικό αν αποδειχτεί ότι με το μαστιχέλαιο αυξάνεται το ποσοστό εκρίζωσης συγκριτικά με την κλασσική θεραπεία του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού. Εδώ οι συμμετέχοντες θα χωριστούν σε δύο ομάδες, η μία θα ακολουθήσει την κλασσική θεραπεία και η 2η την ενισχυμένη με το μαστιχέλαιο.

Ο Ηλίας Σμυρνιούδης, Αναπλ. Διευθυντής -Υπεύθυνος Έρευνας & Ανάπτυξης στην Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου, σημείωσε ότι η Ενωση συνεχίζει να επενδύει στην έρευνα και στην ανάπτυξη και προσπαθεί να βελτιώσει τα αποτελέσματά της στο φαρμακευτικό τομέα, ευχαριστώντας το Νοσοκομείο για αυτή τη νέα συνεργασία. Η έρευνα αυτή είχε σχεδιαστεί να γίνει πριν δύο χρόνια, αλλά λόγω covid καθυστέρησε.
Επίσης ο κ. Καρτάλης σημείωσε την επιτυχία που είχε η μελέτη με τη χρήση της μαστίχας, όπου δημοσιεύτηκε σε ένα από τα μεγαλύτερα επιστημονικά περιοδικό της Ευρώπης.

Συμπαραστάτες σε αυτή την προσπάθεια θα είναι το Βιοχημικό εργαστήριο του Νοσοκομείου, όπου ο Διευθυντής του Νίκος Στακιάς σημείωσε το εξαιρετικό επιστημονικό ενδιαφέρον που έχει. Επισης οι ειδικευόμενοι της καρδιολογικής κλινικής Δημήτρης ΑφενδούληςΜαρία Μουτάφη και Μιχάλης Αμπελιώτης που θα επωμιστούν μαζί με τους νοσηλευτές, τους οποίους εκπροσώπησε στη συνέντευξη τύπου η Ειρήνη Καλούπη, το δύσκολο έργο των αιμοληψιών και την οργάνωση του προγράμματος. Όπως επίσης οι καρδιολόγοι Στέφανος Γαρυφαλλής και Πέτρος Βούτας.

Δήλωση συμμετοχής μπορούν να κάνουν όσοι δεν λαμβάνουν φάρμακα χοληστερόλης, γιατί θα αποκλείονται από τη μελέτη, στο τηλέφωνο 22713.50179, τις καθημερινές ώρες 8.00 – 15.00.

Πηγή: https://www.ertnews.gr/perifereiakoi-stathmoi/voreio_aigaio/nosokomeio-chioy-emch-ereyna-gia-ti-drasi-toy-mastichelaioy-se-cholisterini