Νέο ψηφιακό “όπλο” για τον ακριβή εμβολισμό όγκων

0
403

Η αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων καρκίνου παγκοσμίως ενισχύει την ανάγκη για ελάχιστα επεμβατικές θεραπευτικές επιλογές, όπως ο ενδοαρτηριακός χημειοεμβολισμός (TACE). Η έγκαιρη διάγνωση και επιλογή θεραπείας προϋποθέτει υψηλό βαθμό επεμβατικής ακρίβειας με στόχο τον όσο το δυνατόν πιο επιλεκτικό εμβολισμό των αγγείων που τροφοδοτούν τους όγκους. Για αυτές τις εξαιρετικά επιλεκτικές διαδικασίες και άλλες σύνθετες επεμβάσεις, η Siemens Healthineers δημιούργησε το νέο αγγειογραφικό σύστημα οροφής, Artis icono ceiling.

Πως πρέπει να γίνεται ο εμβολισμός

Για την ολοκληρωμένη θεραπεία και ταυτόχρονα τη διατήρηση της λειτουργίας των οργάνων, ο εμβολισμός του όγκου πρέπει να εκτελείται με εξαιρετικά υψηλό βαθμό ακρίβειας. Τα αποτελέσματα των επεμβάσεων επηρεάζονται από πολλούς παράγοντες, όπως η ποιότητα εικόνας και η κάλυψη των ασθενών ανάλογα με το αγγειογραφικό σύστημα που χρησιμοποιείται.

Η απεικόνιση στην περίπτωση των ψηλών ή εύσωμων ασθενών συνιστά πρόκληση, καθώς ορισμένα όργανά τους, όπως το ήπαρ και ο προστάτης, είναι δύσκολο να απεικονιστούν με αξονικό τομογράφο επίπεδου ανιχνευτή. Με το νέο αγγειογραφικό σύστημα Artis icono ceiling, το προσωπικό των νοσοκομείων μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά αυτήν την πρόκληση, συνδυάζοντας τη μηχανική ευελιξία με την υψηλή ακρίβεια εντοπισμού και τις έξυπνες ροές εργασίας.

Για την εξασφάλιση σταθερά υψηλής ποιότητας στην απεικόνιση  σύμφωνα με την αρχή της προφύλαξης ALARA, δηλαδή τη χρήση της μικρότερης δυνατής δόσης ακτινοβολίας στο πλαίσιο του ευλόγως εφικτού, η Siemens Healthineers δημιούργησε για την οικογένεια αγγειογράφων Artis icono τη νέα αλυσίδα επεξεργασίας εικόνας OPTIQ. Χάρη στον κατάλληλο συνδυασμό υλισμικού και λογισμικού, αυτή η αλυσίδα επεξεργασίας εικόνας βελτιστοποιεί την αντίθεση και μειώνει τον θόρυβο της εικόνας, ανεξάρτητα από τις γωνιώσεις και τον σωματότυπο των ασθενών.

Τι κάνει το Artis icono ceiling

Για την ακριβή ανακατασκευή των εικόνων, το αγγειογραφικό σύστημα Artis icono ceiling παρέχει τη δυνατότητα λήψης τρισδιάστατων (3D) δεδομένων από την κεφαλή και την πλάγια πλευρά των ασθενών καλύπτοντας ένα πλήρες γωνιακό εύρος 200 μοιρών.
Αυτή η δυνατότητα είναι ιδιαίτερα σημαντική στην επεμβατική ακτινολογία, επειδή η τρισδιάστατη απεικόνιση από την πλάγια πλευρά είναι καθοριστική για τον εμβολισμό των όγκων και του προστάτη.

Τα νέα στοιχεία ελέγχου και λειτουργίας που διαθέτει ο βραχίονας Omni Spin C του αγγειογραφικού συστήματος Artis icono ceiling εξασφαλίζουν γρήγορη περιστροφή και ακρίβεια στις κινήσεις του συστήματος. Η λήψη τρισδιάστατων εικόνων ολοκληρώνεται μέσα σε μόλις δυόμισι δευτερόλεπτα, μειώνοντας έτσι τα παράσιτα λόγω κίνησης. Χάρη στην υψηλή ακρίβεια εντοπισμού που προσφέρει το σύστημα, το αγγειακό δέντρο χρειάζεται να οπτικοποιηθεί μόνο μία φορά για την απεικονιστικά κατευθυνόμενη τοποθέτηση καθετήρα κατά τη διάρκεια της χαρτογράφησης, με αποτέλεσμα να απαιτείται ενδεχομένως μικρότερη δόση ακτινοβολίας και δόση σκιαγραφικού. Επίσης, με την χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) για την καθοδήγηση των απεικονιστικών εργαλείων που διαθέτει το σύστημα, βοηθάει τους χρήστες για την πλοήγηση στη θέση των ανατομικών δομών και για τον εντοπισμό των αγγείων που τροφοδοτούν τον όγκο με την υποστήριξη λογισμικού.

Ιατρική Σχολή του Αννόβερου

Το Artis icono ceiling βρίσκεται σε χρήση από τον Απρίλιο του 2022 στην Ιατρική Σχολή του Αννόβερου στη Γερμανία. «Το νέο σύστημα είναι ιδιαίτερα ακριβές και η απεικονιστική καθοδήγηση είναι εξαιρετική», λέει ο Καθηγητής Δρ. Bernhard Meyer, Επικεφαλής Επεμβατικής Ακτινολογίας στην Ιατρική Σχολή του Αννόβερου. «Το Artis icono ceiling έχει κάνει τους εμβολισμούς πολύ πιο εύκολους, ακόμη και στις πιο σύνθετες περιπτώσεις με δύσκολους ανατομικά ασθενείς. Η προσέγγιση είναι επιλεκτική, αλλά ταυτόχρονα ολοκληρωμένη. Σώζουμε τον υγιή ηπατικό ιστό και παράλληλα αντιμετωπίζουμε ολόκληρο τον όγκο. Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε την ποιότητα ζωής των ασθενών μας. Γι’ αυτόν τον λόγο, η ακρίβεια σε συνδυασμό με τη μείωση των παρενεργειών είναι εξαιρετικά σημαντική».