Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών “Αλεξάνδρα”: 22 +1 κλινικές μελέτες για εννέα είδη καρκίνου

0
2412

Πολλαπλό μυέλωμα, αμειλοείδωση, λέμφωμα από κύτταρα του μανδύα, μεταστατικό καρκίνο μαστού, καρκίνος του προστάτη και του παγκρέατος, είναι μερικές μόνο από τις κλινικές έρευνες που πραγματοποιεί σήμερα, η Μονάδα Κλινικών Μελετών για Πλασματοκυταρικές Δυσκρασίες και συμπαγείς Όγκους του Νοσοκομείου Αλεξάνδρα. Μπορεί κάποιες λέξεις να είναι άγνωστες και να προκαλούν φόβο, όμως θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι τόσο οι αιματολογικές κακοήθειες όσο και οι συμπαγείς όγκοι, σήμερα αντιμετωπίζονται μέσα από  νέες θεραπευτικές επιλογές που προσφέρουν οι κλινικές έρευνες οι οποίες  πραγματοποιούνται από το εξειδικευμένο και άριστα καταρτισμένο επιστημονικό προσωπικό των νοσοκομείων μας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η πολυετής και ιδιαίτερα ενεργή συμμετοχή της Μονάδας Κλινικών Μελετών για Πλασματοκυταρικές Δυσκρασίες (καχεξίες), σε διεθνείς και εθνικές κλινικές έρευνες, προσφέρει σε μεγάλο αριθμό ασθενών την ευκαιρία πρώιμης πρόσβασης σε καινοτόμες θεραπείες, που μπορεί να έχουν  θετικά αποτελέσματα στην εξέλιξη της υγείας τους. Τα φάρμακα αυτά είναι δωρεάν και χορηγούνται στους ασθενείς, πριν κυκλοφορήσουν στην αγορά.

«Οι κλινικές μελέτες αφορούν όλες τις πλασματοκυτταρικές δυσκρασίες και λοιπές αιματολογικές κακοήθειες και τα συμπαγή νεοπλάσματα. Κατά το τρέχον χρονικό διάστημα στην κλινική μας υπάρχουν κλινικές μελέτες για πολλαπλό μυέλωμα, αμυλοείδωση, λέμφωμα από κύτταρα του μανδύα, μεταστατικό καρκίνο μαστού, ουροθηλιακό καρκίνο, καρκίνο προστάτη, μεταστατικό καρκίνο τραχήλου μήτρας, καρκίνο παγκρέατος και καρκίνο ωοθηκών» είπε στο www.ygeia50plus.gr ο Διευθυντής της κλινικής, Μελέτιος Α. Δημόπουλος, Πρύτανης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και συνέχισε: «Οι περισσότερες κλινικές μελέτες βρίσκονται στη φάση 3, όμως τα τελευταία χρόνια η κλινική μας εμφανίζει σημαντική δραστηριότητα στη διεξαγωγή μελετών φάσης 1 και 2».

Ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ Αθανάσιος Δημόπουλος

Να σημειωθεί ότι η συμμετοχή των ασθενών στις κλινικές μελέτες, εγκρίνεται εάν και εφόσον οι υποψήφιοι πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια και προϋποθέσεις που έχει η κάθε έρευνα: «Εάν κάποιος ασθενής πληροί τα κριτήρια εισαγωγής στη μελέτη και δεν φέρει κάποιο κριτήριο αποκλεισμού, μπορεί να συμμετάσχει σε έρευνα του κέντρου μας» μας είπε ο κ. Δημόπουλος.

Η Μονάδα Μονάδα Κλινικών Μελετών για Πλασματοκυταρικές Δυσκρασίες και συμπαγείς Όγκους του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου «Αλεξάνδρα», πρόκειται να ενεργοποιήσει και άλλες μελέτες: «Στο κέντρο μας αναμένεται να ενεργοποιηθούν στο άμεσο μέλλον αρκετές κλινικές μελέτες που θα προσφέρουν τη μοναδική δυνατότητα για πρώιμη πρόσβαση σε νέους θεραπευτικούς παράγοντες και συνδυασμούς, διερευνώντας τις θεραπευτικές επιλογές των ασθενών. Οι περισσότερες από αυτές αφορούν σε ασθενείς με πολλαπλό μυέλωμα, αμυλοείδωση, μακροσφαιριναιμία Waldenstrom, μεταστατικό καρκίνο μαστού, μεταστατικό καρκίνο ενδομητρίου, καρκίνο νεφρού, καρκίνο προστάτη, μεταστατικό καρκίνο παχέος εντέρου» αναφέρει στο www.ygeia50plus.gr ο κ. Δημοπουλος.

Παρακάτω θα δούμε ενδεικτικά ορισμένες από τις μελέτες που πραγματοποιεί η Μονάδα Κλινικών Μελετών για Πλασματοκυταρικές Δυσκρασίες και συμπαγείς Όγκους.

Κλινικές μελέτες για πλασματοκυτταρικές δυσκρασίες και αιματολογικές κακοήθειες:

-OCEAN: Συνδυασμός μελφουφένης με δεξαμεθαζόνη έναντι του συνδυασμού πομαλιδομίδης με δεξαμεθαζόνη σε ασθενείς με υποτροπιάζον ή και ανθεκτικό πολλαπλούν μυέλωμα που είναι ανθεκτικοί στη λεναλιδομίδη. Η  μελέτη ξεκίνησε στις  21 Μαΐου 2019 και αναμένεται να ενταθούν δέκα ασθενείς έως  την άνοιξη 2020.

-ARROW 2 : Μελέτη σύγκρισης του συνδυασμού καρφιλζομίμπης, λεναλιδομίδης και δεξαμεθαζόνης (KRd) σε δύο διαφορετικά δοσολογικά επίπεδα σε ασθενείς με υποτροπιάζον ή/και ανθεκτικό πολλαπλό μυέλωμα. Η μελέτη ξεκίνησε στις 2 Απριλίου 2019 και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Μάρτιο 2021.

-DARIA:Μελέτη φάσης 2 που μελετά το συνδυασμό της δαρατουμουμάμπης με ιξαζομίμπη και δεξαμεθαζόνη ως θεραπεία δεύτερης γραμμής σε ασθενείς με υποτροπιάζον πολλαπλό μυέλωμα που έχουν λάβει θεραπεία πρώτης γραμμής που περιελάμβανε λεναλιδομίδη. Η μελέτη ξεκίνησε στις  18 Δεκεμβρίου  2018 και αναμένεται ν ολοκληρωθεί στο 2022. Συμμετέχουν 30 ασθενείς

-EMN18: Δαρατουμουμάμπη με μπορτεζομίμπη-κυκλοφωσφαμίδη-δεξαμεθαζόνη έναντι του συνδυασμού μπορτεζομίμπης-θαλιδομίδης-δεξαμεθαζόνης  ως εισαγωγική θεραπεία και θεραπεία εδραίωσης μετά από αυτόλογη μεταμόσχευση, ακολουθούμενη από συντήρηση με ιξαζομίμπη ή δαρατουμουμάμπη σε νεοδιαγνωσθέντες ασθενείς με πολλαπλό μυέλωμα επιλέξιμοι για αυτόλογη μεταμόσχευση. Η  μελέτη ξεκίνησε 4 Ιουνίου 2019 ήδη συμμετέχουν 12 ασθενείς και θα συμπεριληφθούν 40 ασθενείς μέχρι τέλος 2020.

Κλινικές μελέτες για συμπαγείς κακοήθειες

-Μελέτη ΑΤΗΕΝΑ: Πρόκειται για μια πολυκεντρική, τυχαιοποίημενη, διπλά τυφλή, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο μελέτη φάσης 3 σε ασθενείς με καρκίνο των ωοθηκών, για την αξιολόγηση της ρουκαπαρίμπης και της νιβολουμάμπης ως θεραπεία συντήρησης μετά από ανταπόκριση σε χημειοθεραπεία πρώτης γραμμής με βάση την πλατίνα σε ασθενείς με καρκίνο ωοθηκών σταδίου 3 και 4. Αναμένεται να ολοκληρωθεί η ένταξη των ασθενών τον Απρίλιο του 2020. Ως τώρα έχουν ενταχθεί ή είναι σε διαδικασία ένταξης στο τμήμα μας 27 ασθενείς.

Μελέτη FIRST-Tesaro 3000-03-005/ENGOT OV-44. Πρόκειται για μια τυχαιοποιημένη, διπλά τυφλή φάσης 3 μελέτη σύγκρισης της θεραπείας με βάση την πλατίνη σε συνδυασμό με το TSR-042 και την νιραπαρίμπη έναντι της θεραπείας του πρότυπου φροντίδας με βάση την πλατίνη ως θεραπεία πρώτης γραμμής για τον μη βλεννώδη, επιθηλιακό καρκίνο των  ωοθηκών σταδίου III ή IV. Το κέντρο μας ενεργοποιήθηκε για εισαγωγή ασθενών την Παρασκευή 14-2-2020, η μελέτη αναμένεται να είναι ανοιχτή για 18 μήνες και είναι σε διαδικασία ένταξης (screening) ήδη 2 ασθενείς.

R2810-ONC-1676/ REGENERON. Πρόκειται για μια ανοιχτή μελέτη, φάσης 3 εκτίμησης της χορήγησης του REGN2810 (ανοσοθεραείας) συγκριτικά με την επιλογή χημειοθεραπείας του ερευνητή σε ασθενείς με μεταστατικό η υποτροπιάζων καρκίνο τραχήλου μήτρας. Αναμένεται να ολοκληρωθεί η ένταξη των ασθενών τον Ιούνιο του 2020. Ως τώρα έχουν ενταχθεί στο τμήμα μας 2 ασθενείς στη συγκεκριμένη κλινική μελέτη.

 –PIVOT-10. Πρόκειται για μια μελέτη φάσης ΙΙ, του συνδυασμού ανοσοθεραπείας με νιβολουμάμπη και του φαρμάκου NKTR-214 σε ασθενείς με τοπικά προχωρημένο ή μεταστατικό καρκίνο ουροδόχου κύστεως που δεν έχουν λάβει προηγουμένως άλλη θεραπεία και οι οποίοι δεν είναι κατάλληλοι για χορήγηση χημειοθεραπείας με σισπλατινη. Ως τώρα έχουν τυχαιοποηθεί στο τμήμα μας 3 ασθενείς και η μελέτη αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2020.

Για τις πλασματοκυτταρικές δυσκρασίες και τις αιματολογικές κακοήθειες ο ενδιαφερόμενος μπορεί να επικοινωνήσει στα εξής τηλέφωνα: 2132162547, 2132162542 (Μονάδα Κλινικών Μελετών, Αλεξάνδρα ΓΝΑ 5ος όροφος Ογκολογικό τμήμα) ή με e-mail: mdimop@med.uoa.gr  (Mελέτιος-Αθανάσιος Δημόπουλος, Καθηγητής- Διευθυντής Θεραπευτικής Κλινικής- Πρύτανης ΕΚΠΑ), mariagabria@gmail.com (Μαρία Γαβριατοπούλου, Επ. Καθηγήτρια ΕΚΠΑ), katerina.niarchou@gmail.com (Κατερίνα Νιάρχου, Quality and Audit Manager), j.charitaki@gmail.com (Ιωάννα Χαριτάκη, Quality and Audit Manager).

Για τα συμπαγή νεοπλάσματα μπορεί κάποιος να επικοινωνήσει για να κλείσει ραντεβού στα εξής τηλέφωνα: 2132162543, 2103381554 (Αλεξάνδρα ΓΝΑ 5ος όροφος Ογκολογικό τμήμα) ή με e-mail: mdimop@med.uoa.gr (Μελέτιος-Αθανάσιος Δημόπουλος, Καθηγητής- Διευθυντής Θεραπευτικής Κλινικής- Πρύτανης ΕΚΠΑ), florazagouri@yahoo.co.uk (Φλώρα Ζαγουρή, Αναπλ. Καθηγήτρια ΕΚΠΑ), mliontos@gmail.com (Μιχάλης Λιόντος, Επιμελητής Παθολογικής Ογκολογίας), koutsoukos.k@gmail.com (Κωνσταντίνος Κουτσούκος, Παθολόγος Ογκολόγος, Πανεπιστημιακός Υπότροφος ΕΚΠΑ).