Διαχρονικές ελλείψεις στο νοσοκομείο Αγρινίου

0
272

Έξαλλοι είναι οι γιατροί του νοσοκομείου Αγρινίου με τον διοικητή της 6ης ΥΠΕ Γιάννη Καρβέλη, που επέλεξε να επισκεφτεί το συγκεκριμένο θεραπευτήριο, την Πέμπτη 11 Ιανουαρίου, την ημέρα που πολλοί λειτουργοί του Ιπποκράτη, ήταν στο δικαστήριο για τη δίκη άλλων συνάδελφων τους. Μάλιστα η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Αιτωλοακαρνανίας αντέδρασε έντονα στις δηλώσεις του κ. Καρβέλη «ότι όλα λειτουργούν ρολόι, υπάρχει ικανοποιητικός βαθμός στελέχωσης σε ιατρικό δυναμικό και ότι λείπουν μόνο μερικές θέσεις γιατρών για τις οποίες φροντίζει το υπουργείο και όταν προσληφθούν θα συμβάλλουν επικουρικά στο υφιστάμενο προσωπικό», όπως υποστηρίζει η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Αιτωλοακαρνανίας.

Ακόμη η ένωση αναφέρει ότι ο διοικητής δεν αναφέρθηκε  στο γεγονός ότι κατηγορούνται ιατροί του νοσοκομείου  «για παράβαση καθήκοντος  για την μη έκδοση ηλεκτρονικών παραπεμπτικών εξετάσεων στα ΤΕΠ με δόλο και σκοπό να βλάψουν το νοσοκομείο και να αποκομίσουν παράνομο όφελος».

Συγκεκριμένα η ένωση τονίζει ότι εδώ και πολλά χρόνια,  το Νοσοκομείο Αγρινίου αλλά ούτε μία άλλη δημόσια μονάδα υγείας του Νομού, δε διαθέτει ογκολόγο, ενδοκρινολόγο, ρευματολόγο, κλινικό αιματολόγο με αποτέλεσμα οι ασθενείς να απευθύνονται είτε στον ιδιωτικό τομέα είτε σε νοσοκομεία άλλων Νομών.

Παράλληλα  οι ιατροί καταγγέλλουν ότι τα περισσότερα τμήματα τα καταφέρνουν χάρη στην «υπερεφημέρευση των γιατρών, με βαθμό στελέχωσης σε πολλές περιπτώσεις κάτω του ορίου, με χρωστούμενες άδειες ακόμη και από το 2021 και με εντατικοποίηση της εργασίας».

Αναλυτικά  για τις ελλείψεις προσωπικού, η  ένωση υποστηρίζει πως με βάση τον ξεπερασμένο οργανισμό (από το 2012) που αντιστοιχούσε σε 150 κλίνες στο παλιό Νοσοκομείο ενώ σήμερα λειτουργούν περίπου 250 κλίνες, υπάρχουν 34 κενές οργανικές θέσεις μόνιμου ιατρικού δυναμικού.

«Οι συνάδελφοι μόνιμοι γιατροί που υπηρετούν είναι πολύ λιγότεροι από όσοι υπηρετούσαν πριν την πανδημία» αναφέρει η ένωση στην ανακοίνωσή της και δίνει αναλυτικά στοιχεία:

1.Χειρουργική κλινική: από τις 8 οργανικές θέσεις υπηρετούν 4 γιατροί με υπερεφημέρευση. Υπάρχουν 4 κενές θέσεις

2.Ορθοπεδική κλινική: από τις 6 οργανικές θέσεις υπηρετούν 3 γιατροί συν 1 συνάδελφος σε προσωποπαγή θέση και 1 επικουρικός. Υπάρχουν 3 κενές θέσεις

3.Μαιευτική κλινική: από τις 5 οργανικές θέσεις υπηρετεί 1 γιατρός και καλύπτονται οι εφημερίες με μετακίνηση 2 συναδέλφων από το Γ Ν Μεσολογγίου   με υπερεφημέρευση. Υπάρχουν 4 κενές θέσεις από τις οποίες εκκρεμεί η ολοκλήρωση της προκήρυξης των 2 θέσεων που όμως πάλι δεν επαρκούν.

4.ΩΡΛ: από τι 3 οργανικές θέσεις υπηρετεί 1 γιατρός συν 1 επικουρικός. Υπάρχουν 2 κενές θέσεις, η κλινική δεν καλύπτει όλες τις μέρες του μήνα

5.Ουρολογική κλινική: από τις 3 οργανικές θέσεις υπηρετούν 2 γιατροί, υπάρχει 1 κενή θέση, η κλινική λειτουργεί περίπου τις μισές μέρες του μήνα.

6.Οφθαλμολογική μονάδα: από τις 3 οργανικές θέσεις υπηρετούν 2 γιατροί συν 1 συνάδελφος σε προσωποπαγή θέση και 1 επικουρικός. Υπάρχει 1 θέση κενή.

7.Νευροχειρουργικό: Υπηρετεί 1 γιατρός για τις ανάγκες όλου του Νομού.

8.Παθολογική κλινική: από τις 8 οργανικές θέσεις υπηρετούν 6 γιατροί εκ των οποίων 2 είναι εκτός εργασίας λόγω κύησης, συν 1 συνάδελφος με μετακίνηση από ΚΥ. Υπάρχουν 2 κενές θέσεις,εκ των οποίων εκκρεμεί η ολοκλήρωση της προκήρυξης 1 θέσης. Σημειώνουμε ότι οι 5 συνάδελφοι παθολόγοι, με υπερεφημέρευση, καλούνται να εξυπηρετήσουν και το μεγαλύτερο όγκο περιστατικών καλύπτοντας στην εφημερία 1 γιατρός ταυτόχρονα και την κλινική και το ΤΕΠ και την κλινική COVID όταν δεν εφημερεύει πνευμονολόγος.

9.Καρδιολογική κλινική: από τις 6 οργανικές θέσεις υπηρετούν 6 γιατροί , συν ένας γιατρός με μπλοκάκι για κάλυψη εφημεριών  καθώς και των αυξημένων αναγκών στην κλινική, το ΤΕΠ και τη Μονάδα εμφραγμάτων.

10.Παιδιατρική κλινική: από τις 6 οργανικές θέσεις υπηρετούν 6 γιατροί με οριακή κάλυψη των εφημεριών.

11.Μονάδα τεχνητού νεφρού: από τις 2 οργανικές θέσεις υπηρετούν 2 γιατροί που δεν επαρκούν για τις ανάγκες του τμήματος και την κάλυψη των εφημεριών για όλο το μήνα.

12.Πνευμονολογικό-Νευρολογικό: Υπηρετούν από 2 γιατροί σε αντίστοιχες οργανικές θέσεις που δεν επαρκούν για την κάλυψη των εφημεριών για όλο το μήνα αλλά και των αυξημένων αναγκών που υπάρχουν τόσο στα εξωτερικά ιατρεία όσο και για τους νοσηλευόμενους ασθενείς.

13.Γαστρεντερολογικό: Υπηρετεί 1 γαστρεντερολόγος για τις ανάγκες όλου του Νομού και των 2 Νοσοκομείων.

14.ΜΕΘ: από τις 5 οργανικές θέσεις υπηρετούν 2 γιατροί σε υπερεφημέρευση και καλύπτονται με μετακινήσεις συναδέλφων από άλλα νοσοκομεία 10 εφημερίες περίπου το μήνα. Υπάρχουν 3 κενές θέσεις από τις οποίες εκκρεμούν η ολοκλήρωση προκήρυξης 2 θέσεων που όμως πάλι δεν επαρκούν.

15.Αναισθησιολογικό: από τις 6 οργανικές θέσεις υπηρετούν 4 γιατροί με υπερεφημέρευση. Υπάρχουν 2 θέσεις κενές.

16.ΤΕΠ: από τις 6 οργανικές θέσεις υπηρετούν 2 γιατροί, εκ των οποίων ενας έχει μετακινηθεί στο ΓΝ Μεσολογγίου. Υπάρχουν 4 κενές θέσεις.

17.Ακτινολογικό: από τις 5 οργανικές θέσεις υπηρετούν 4 γιατροί εκ των οποίων ένας έχει μετακινηθεί στο ΓΝ Μεσολογγίου. Τα τμήμα καλύπτει με υπερεφημέρευση το ακτινολογικό, το τμήμα υπερήχων, τον αξονικό και μαγνητικό τομογράφο λόγω της μετακίνησης 2 συναδέλφων στο Νοσοκομείο από ΚΥ και 1 γιατρού με προσωποπαγή θέση. Υπάρχει 1 θέση κενή. Να σημειώσουμε ότι φέτος θα συνταξιοδοτηθούν 2 γιατροί του τμήματος.

18.Ψυχιατρικό: από τις 6 οργανικές θέσεις υπηρετούν 2 γιατροί εκ των οποίων ο ένας συνάδελφος έχει συνταξιοδοτηθεί και είναι σε παράταση. Υπάρχουν 4 κενές θέσεις. Να σημειώσουμε ότι υπηρετεί επίσης 1 παιδοψυχίατρος για τις ανάγκες όλου του Νομού.

19.Αιματολογικό-Αιμοδοσία: από τις 5 οργανικές θέσεις υπηρετούν 2 γιατροί σε υπερεφημέρευση. Υπάρχουν 3 κενές θέσεις από τις οποίες εκκρεμεί η ολοκλήρωση προκήρυξης 1 θέσης που όμως πάλι δεν επαρκεί.

20.Μικροβιολογικό: από τις 3 οργανικές θέσεις υπηρετούν 3 γιατροί με υπερεφημέρευση συν ένας συνάδελφος με μετακίνηση από ΚΥ.