Τέλος τα ζελεδάκια με τη ναρκωτική ουσία HHC

0
105

Δημοσιεύτηκε χθες στην «Εφημερίδα της Κυβερνήσεως» η Κοινή Απόφαση των Υπουργών Υγείας και Δικαιοσύνης για την υπαγωγή της ουσίας HHC (εξαϋδροκανναβινόλη) και τα παράγωγά της στο νόμο για τα ναρκωτικά.

Πρόκειται για την Κοινή Απόφαση του Υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη και του Υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Φλωρίδη για την υπαγωγή της δραστικής ουσίας της εξαϋδροκανναβινόλης (HHC) και των παραγώγων αυτής στο Πίνακα Β΄ των ναρκωτικών, μετά από ομόφωνη απόφαση της Επιτροπής Ναρκωτικών.

Το HHC είναι και είναι ένα από τα πολλά κανναβινοειδή που βρίσκονται στην κάνναβη Sativa και στα φυτά κάνναβης και είναι είναι ιδιαίτερα δημοφιλή σε μαθητές και εφήβους. Ωστόσο, μπορούν να προκαλέσουν παρενέργειες, όπως συνέβη στην περίπτωση 20χρονου, τον περασμένο Νοέμβριο. Ο νεαρός, αφού κατανάλωσε ζελεδάκια κάνναβης τα οποία είχε αγοράσει από περίπτερο, εμφάνισε ζαλάδες και εμετούς και οι γιατροί στο Κέντρο Υγείας Σαλαμίνας διέγνωσαν τροφική δηλητηρίαση, παραπέμποντάς τον για εισαγωγή και νοσηλεία στο Τζάνειο

Πρόσφατα ο Υπουργός Υγείας είχε δηλώσει σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο Αction 24: «Μια από τις πρώτες μου αποφάσεις που υπέγραψα ήταν να ξεκαθαρίσουμε ότι αυτά τα ζελεδάκια κάνναβης που πουλιούνται στα περίπτερα είναι επικίνδυνα και εμπεριέχουν ναρκωτική ουσία. Τα εντάξαμε στις ναρκωτικές ουσίες και πρέπει να αποσυρθούν άμεσα από όλα τα σημεία πωλήσεως, είναι παράνομα. Αυτά τα ζελεδάκια δεν είναι να τα παίρνουν τα παιδιά και να τα τρώνε σαν τσίχλες».

Τι αναφέρει η απόφαση

Η Κοινή Απόφαση των Υπουργών Υγείας και Δικαιοσύνης εναρμονίζεται με την ευρωπαϊκή και διεθνή πρακτική, σύμφωνα με την οποία η ουσία αυτή συγκαταλέγεται στους Πίνακες Ναρκωτικών και τελεί υπό κρατικό έλεγχο. Χώρες όπως η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Δανία, το Βέλγιο, η Σουηδία είναι μερικές από τις οποίες έχουν πράξει αναλόγως, καθώς μετά από έρευνες έχει αποδειχθεί ότι η ουσία αυτή έχει επικινδυνότητα για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Υπογραμμίζεται ότι τα περιστατικά δηλητηριάσεων, λιποθυμιών και ζάλης νέων και ανηλίκων, που σημειώθηκαν, συνέβαλαν στη λήψη της απόφασης αυτής.

Ως εκ τούτου η απόφαση αυτή συνεπάγεται:

  • Απαγόρευση της ελεύθερης κυκλοφορίας των προϊόντων στο εμπόριο, στα οποία είναι ανιχνεύσιμη η ανωτέρω ουσία, δηλαδή σε περίπτερα, καταστήματα λιανικής κ.λπ..
  • Υποχρεωτική για τους εμπόρους απόσυρση προϊόντων, στα οποία ανιχνεύεται η ουσία αυτή και κυκλοφορούν στην αγορά.
  • Επέλευση ποινικών κυρώσεων σε όσους δεν συμμορφώνονται με την απόφαση και δεν προβούν σε απόσυρση των προϊόντων αυτών.

Τα αρμόδια ελεγκτικά κλιμάκια θα ξεκινήσουν ελέγχους με σκοπό την εξακρίβωση τήρησης του νέου πλαισίου και της ύπαρξης τυχόν παραβάσεων. Σημειώνεται ότι μέχρι τώρα η HHC κυκλοφορούσε νόμιμα, καθώς δεν είχε κατηγοριοποιηθεί ως ναρκωτικό. Η HHC είναι γνωστή και ιδιαίτερα δημοφιλής στους εφήβους στη χώρα μας. Είναι, δε, ένα προϊόν, το οποίο πωλείται ευρέως σε περίπτερα, σε καταστήματα ψιλικών, σε καταστήματα με καπνικά είδη, ακόμη και σε κάβες. Τα παιδιά μπορούν να την αγοράσουν έναντι μικρού αντιτίμου εύκολα και γρήγορα.