Καμπανάκι από επιστήμονες του Science: «Επικίνδυνη η βιασύνη στα εμβόλια του Covid-19»

0
612

Η πανδημία του κορωνοϊού έχει πυροδοτήσει μια πρωτόγνωρη κούρσα ταχύτητας ανάμεσα στις φαρμακευτικές εταιρίες που στόχο έχουν την ανακάλυψη αποτελεσματικών εμβολίων που θα προστατεύουν δισεκατομμύρια ανθρώπους από τη λοίμωξη Covid-19 αλλά και των ισχυρών κυβερνήσεων, όπως οι Η.Π.Α και η Ρωσία, που για καθαρά πολιτικούς λόγους, θέλουν πάση θυσία να κόψουν πρώτες το νήμα στο τέλος αυτής της «τρελής κούρσας».

Αυτά και άλλα ισχυρά κράτη, θέλουν να επιταχύνουν τις διαδικασίες παραγωγής εμβολίων για να πετύχουν τους δικούς τους πολιτικούς στόχους. Ωστόσο η επιστήμη έχει τις δικές της ταχύτητες και η ανακάλυψη ενός αποτελεσματικού αλλά και ασφαλές εμβολίου θέλει το χρόνο της!

Οι επιστήμονες, λοιπόν, δεν πρέπει να υποχωρήσουν κάτω από την πίεση των πολιτικών και δεν πρέπει να κάνουν καμία «έκπτωση» όσον αφορά την ασφάλεια των εμβολίων.

Τους σοβαρούς κινδύνους που αφορούν από τη μια την ασφάλεια των ανθρώπων και από την άλλη την εμπιστοσύνη του κόσμου απέναντι στα εμβόλια, επισημαίνουν όλο και περισσότεροι επιστήμονες τις τελευταίες εβδομάδες, που πολλά εμβόλια βρίσκονται ήδη στη φάση 3.

Ενδεικτικό είναι πρόσφατο άρθρο στο επιστημονικό περιοδικό Science που υπογράφει ο διευθυντής έκδοσης H. Holden Thorp, με το οποίο συνιστά την αποφυγή αδικαιολόγητης επιτάχυνσης στην παραγωγή του εμβολίου κατά του κορωνοϊού, τονίζοντας ότι «αμέτρητες ζωές διακυβεύονται – δεν υπάρχουν συμβιβασμοί για το εμβόλιο».

Όπως αναφέρουν οι γιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής του ΕΚΠΑ Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Ευστάθιος Καστρίτης και Θάνος Δημόπουλος συνοψίζοντας τα βασικά στοιχεία του άρθρου, με δεδομένο ότι η Ρωσία ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι ένα γρήγορο εμβόλιο για τη λοίμωξη από τον κορωνοϊό είναι έτοιμο για χρήση και οι Η.Π.Α ανέφεραν ότι ένα εμβόλιο θα μπορούσε να είναι έτοιμο πριν από τις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, φαίνεται ότι υπάρχει επικίνδυνη βιασύνη για τη γραμμή τερματισμού του εμβολίου.

Η πλειονότητα των επιδημιολόγων και των επιστημόνων σε όλο τον κόσμο είναι σταθερά δεσμευμένη σε τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές (φάση 3) για τα εμβόλια που χορηγούνται σε υγιείς ανθρώπους, αφού η μέθοδος επιτρέπει τη σύγκριση όσων δοκιμάζουν το εμβόλιο με ομάδα ελέγχου που λαμβάνει εικονικό σκεύασμα.

Οι μελέτες φάσης 3, που βρίσκονται τώρα σε εξέλιξη για το εμβόλιο έναντι του κορωνοϊού, αφορούν περίπου 30.000 ασθενείς.

Μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή είναι ιδιαιτέρως σημαντική για τον προσδιορισμό της αποτελεσματικότητας του εμβολίου και η δοκιμασία πρέπει να συνεχιστεί έως ότου εκτεθούν στον ιό τα άτομα που συμμετέχουν.

«Είναι αδύνατον να προβλεφθεί πόσο καιρό θα πάρει αυτό. Οι γιατροί που επιδιώκουν να συμβουλεύσουν υγιείς ασθενείς σχετικά με τη λήψη του εμβολίου θα απαιτήσουν δικαίως αυτά τα δεδομένα», σημειώνεται στο άρθρο.

Σήμερα υπάρχουν εκκλήσεις για διαβεβαιώσεις ότι η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων δεν θα προχωρήσει σε έκτακτη έγκριση για το εμβόλιο, η οποία μάλιστα χορηγήθηκε μόνο μία φορά για εμβόλιο κατά του άνθρακα, λόγω της απειλής ενός βιολογικού πολέμου.

«Έγκριση ενός εμβολίου που είναι επιβλαβές ή δεν είναι αποτελεσματικό θα μπορούσε να αξιοποιηθεί από τις δυνάμεις που διαδίδουν ήδη τους φόβους τους για τη χρήση των εμβολίων», επιμένουν οι γιατροί.

Τεστ ανίχνευσης του Covid-19 με το σάλιο

Την ίδια στιγμή, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Γέιλ στις Η.Π.Α, ανέπτυξαν ένα πρόγραμμα που ονομάστηκε SalivaDirect και στηρίζεται στην εξέταση σάλιου αντί ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος. Το συγκεκριμένο τεστ, ενώ  στηρίζεται σε μια παρόμοια μοριακή διαδικασία με τα άλλα τεστ, είναι πιο απλό, δεν απαιτεί ακριβά συντηρητικά, απαιτεί λιγότερο χρόνο για την εξαγωγή του αποτελέσματος και μπορεί να χρησιμοποιηθεί από περισσότερα εργαστήρια. Έχει ήδη λάβει μια αρχική έγκριση από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων FDA, όμως, όπως τονίζουν οι ειδικοί επιστήμονες, «θα απαιτηθούν επιπλέον δοκιμές της μεθόδου και βελτιώσεις».