Νέα έρευνα: Φάρμακο που προλαμβάνει το έμφραγμα και το εγκεφαλικό!

0
197

Ένα ένζυμο και ένα γονίδιο μπορεί να ανοίξουν το δρόμο για τη δημιουργία ενός φαρμάκου που θα προλαμβάνει το έμφραγμα και τα εγκεφαλικά. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Monash της Αυστραλίας, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Justin Hamilton, ξεκίνησαν μια νέα μελέτη κατά την οποία εξέταζαν τις αλλαγές που συμβαίνουν στα αιμοπετάλια τη στιγμή της καρδιακής προσβολής και του εγκεφαλικού επεισοδίου.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας οι επιστήμονες ανακάλυψαν ένα ενδιαφέρον ένζυμο, στη συνέχεια απομόνωσαν το υπεύθυνο γονίδιο και ανέπτυξαν ένα ζωικό μοντέλο (πειραματόζωο) που δεν έφερε το εν λόγω γονίδιο, σύμφωνα με τη σχετική δημοσίευση που έγινε στο Science Translational Medicine. Προς έκπληξη των επιστημόνων, το ποντίκι αυτό, ήταν απόλυτα προστατευμένο από την καρδιακή προσβολή.

Στην προσπάθειά τους να μάθουν γιατί το ένζυμο παρείχε αυτή την προστασία, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι υπήρχε μια ελαφρώς τροποποιημένη μεμβράνη στα αιμοπετάλια, η οποία φαίνεται πως απέτρεπε την προσκόλληση μεταξύ τους ή στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων, τη στιγμή που συμβαίνουν μεταβολές στην κυκλοφορία του αίματος. Με απλά λόγια τα αιμοπετάλια επειδή δεν κολλούσαν μεταξύ τους, δεν δημιουργούσαν θρόμβους στο αίμα που φράζουν τις αρτηρίες.

«Αυτή η διαταραχή της ροής του αίματος αποτελεί χαρακτηριστικό και προγνωστικό παράγοντα της καρδιακής προσβολής. Το ένζυμο επιτρέπει στα αιμοπετάλια να ανταποκριθούν σε αυτή την αλλαγή της ροής του αίματος και να αυξήσουν την ικανότητα πήξης, προκαλώντας καρδιακή προσβολή», επισημαίνει ο Δρ. Hamilton.

Από τη στιγμή που οι επιστήμονες συνειδητοποίησαν τη σημασία του ενζύμου, ανέπτυξαν ένα φάρμακο που θα μπορούσε να σταματήσει αυτή τη διαδικασία σε ζωικά μοντέλα και εργαστηριακά μοντέλα από ανθρώπινο αίμα. Το φάρμακο αυτό, λοιπόν, έχει τις προοπτικές να χορηγηθεί σε ασθενείς που διατρέχουν κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου, προκειμένου να αποφευχθεί η δημιουργία θρόμβων.

Το επόμενο βήμα είναι η ανάπτυξη ενός πιο κατάλληλου υποψήφιου φαρμάκου που θα δοκιμαστεί κλινικά, σε ασθενείς που έχουν υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, όπως οι πάσχοντες από διαβήτη.