Δέκα ευρώ το rapid test για τους ανεμβολίαστους και αναστολή εργασίας για τους υγειονομικούς

0
331

Την πόρτα της εξόδου βλέπουν προσωρινά, όλοι οι υγειονομικοί που επιλεγούν να μην εμβολιαστούν έως και τον Σεπτέμβριο ή δεν έχουν το πιστοποιητικό νόσησης ενώ οι ανεμβολίαστοι πολίτες θα πληρώνουν από την τσέπη τους το κόστος του rapid test που θα είναι 10 ευρώ.

Τα παραπάνω είναι ορισμένα από τα νέα υγειονομικά  μέτρα που θα αφορούν αποκλειστικά όσους επιλέγουν να μην εμβολιαστούν όπως ανακοίνωσε σήμερα στις 12.00 το μεσημέρι  ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας από το υπουργείο, παρουσία της Αναστασίας Κοτανίδου, Διευθύντριας της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του νοσοκομείου “Ευαγγελισμός” και προέδρου της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός, υγειονομικά μέτρα θα υπάρξουν και φέτος, αλλά θα αφορούν αποκλειστικά τους ανεμβολίαστους.

«Σε αντίθεση με το περασμένο φθινόπωρο  που δεν είχαμε άλλα μέτρα, φέτος έχουμε στη διάθεσή μας τα εμβόλια, προκειμένου να αποφύγουμε τις επιπτώσεις της CoViD-19» όπως είπε.

Τα στοιχεία του ΕΟΔΥ δείχνουν πως πάνω από το 90% των ασθενών που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ Covid-19 είναι ανεμβολίαστοι.

Εφόσον, λοιπόν, υπάρχει η επιλογή των εμβολίων, τα νοσοκομεία θα συνεχίσουν να εξυπηρετούν όλα τα περιστατικά και δεν θα μετατραπούν σε χώρους νοσηλείας Covid-19. 

«Έχουν εμβολιαστεί περισσότεροι από 6 εκατομμύρια πολίτες, αριθμός που θα αυξηθεί το επόμενο διάστημα. Χρειαζόμαστε ένα εκατομμύριο εμβολιασμούς ακόμη» είπε ο υπουργός.

Τα νέα υγειονομικά  μέτρα

Αναλυτικά τα νέα μέτρα που θα ισχύσουν είναι τα εξής:

-Αναστολή εργασίας από την 1η Σεπτεμβρίου των υγειονομικών που δεν έχουν εμβολιαστεί ή δεν έχουν πιστοποιητικό νόσησης.

-Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός αφορά και ιδιώτες γιατρούς και φαρμακοποιούς. Θα επιβάλλονται τα προβλεπόμενα πρόστιμα.

-Από τις 13 Σεπτεμβρίου 2021 έως τις 31 Μαρτίου 2022, θα υπάρξουν μέτρα υποχρεωτικής διάγνωσης κορωνοϊού. Όλοι οι εργαζόμενοι θα κάνουν ένα rapid test ανά εβδομάδα, με δαπάνη του εργαζόμενου (10 ευρώ). Η εξέταση θα ελέγχεται από τον εργοδότη.

-Δωρεάν τεστ θα μπορούν να κάνουν μόνον οι εμβολιασμένοι.

-Οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε συγκεκριμένες κατηγορίες (εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι στον Τουρισμό, τις τηλεοπτικές παραγωγές, το θέατρο και τα θεάματα) θα κάνουν δύο τεστ την εβδομάδα.

-Οι ανεμβολίαστοι μαθητές θα κάνουν δύο δωρεάν τεστ την εβδομάδα, όπως και οι φοιτητές, οι οποίοι θα πληρώνουν οι ίδιοι.

-Οι ταξιδιώτες (αεροπλάνο, πλοίο, τρένο, ΚΤΕΛ) υποχρεούνται σε ένα rapid test 48 ώρες πριν από το ταξίδι, με δαπάνη του ταξιδιώτη. Παιδιά από 5 έως 12 ετών, ταξιδεύουν με self test.

-Σε όλους τους εξωτερικούς χώρους που υπάρχει συνάθροιση πρέπει να υπάρχει σήμανση για χρήση μάσκας.

-Στους κλειστούς χώρους εστίασης θα μπορούν να πηγαίνουν μόνον οι εμβολιασμένοι και νοσήσαντες.

-Στα κλειστά γυμναστήρια επιτρέπεται είσοδος ανεμβολίαστων με rapid test 48 ώρες πριν. Μπορούν να λειτουργήσουν ως Covid free με 100% χωρητικότητα.

Από την πλευρά της η πρόεδρος  της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας Αναστασία Κοτανίδου επανέλαβε πως «τα εμβόλια διδάσκουν το ανοσοποιητικό να αντιδρά στον ιό και διακόπτουν τη συντήρηση μίας επιδημίας».

Τα εμβόλια διδάσκουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα να προστατευθεί από μια συγκεκριμένη νόσο.  Όταν αρκετά άτομα ενός πληθυσμού αναπτύσσουν ανοσία σε μια λοιμώδη νόσο, τότε εμποδίζουμε τη νόσο να εξαπλωθεί από άτομο σε άτομο και διακόπτουμε την ανάπτυξη και τη συντήρηση μιας επιδημίας.

“Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για μια άκρως μεταδοτική νόσο όπως είναι η Covid-19. Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι το πραγματικό δίλημμα για όλους μας δεν είναι «εμβόλιο ή τίποτα» αλλά είναι «εμβόλιο ή ιός». είπε και συνέχισε: “Και στην ερώτηση την οποία μπορεί να κάνουν πολλοί συμπολίτες μας «πώς εγώ μπορώ να γνωρίζω ότι μετά από κάποια χρόνια δεν θα έχω παρενέργειες από το εμβόλιο», με κατανόηση θα ήθελα να απαντήσω στις ανησυχίες όλων όσων δεν οφείλουν να γνωρίζουν ιατρική, ότι θα τους ζητήσω να δείξουν εμπιστοσύνη στους ειδικούς και να επικαλεστώ τα επίσημα επιστημονικά δεδομένα.

Είμαστε ήδη έναν και λίγο παραπάνω χρόνο μετά από τους πρώτους εμβολιασμούς. Έχουν εμβολιαστεί δισεκατομμύρια συμπολίτες μας σε όλο τον κόσμο.  Και το προφίλ ασφαλείας των εμβολίων είναι πάρα πολύ ισχυρό.

Από τη μια, δηλαδή, έχουμε ισχυρότερες ενδείξεις ότι η φυσική μόλυνση και η νόσηση από τον ιό ενεργοποιεί σε ένα πολύ σημαντικό ποσοστό νοσούντων, παθολογικούς μηχανισμούς μακροχρόνιων επιπλοκών και προβλημάτων.

Αυτή τη στιγμή σε όλο τον κόσμο έχουμε πάνω από 18.000.000 συνανθρώπους μας, οι οποίοι πάσχουν από ένα πολύ δυσάρεστο και πολύ επιβαρυντικό για την υγεία τους σύστημα το postcovidsyndrome.  Και αυτοί οι άνθρωποι επίσης χρειάζονται περίθαλψη στα νοσοκομεία τα οποία πιέζονται από τους ασθενείς που έχουν κολλήσει με Covid.”

Αναλυτικά τα νέα υγειονομικά μέτρα είναι: