Οστεοπόρωση: Ποια είναι η «μαγική» ορμόνη για γέρα κόκκαλα;

0
349

Η οστεοπενία και η οστεοπόρωση είναι ο «νούμερο ένα εχθρός» των γυναικών μετά την εμμηνόπαυση. Ωστόσο μια νέα μελέτη από τη Βραζιλία που δημοσιεύθηκε στο Scientific Reports αποκαλύπτει ένα πολύτιμο σύμμαχο του όμορφου αλλά και δυναμικού φύλου. Την ωκυτοκίνη ή αλλιώς την «ορμόνη της χαράς και του έρωτα». Οι επιστήμονες, λοιπόν, από το Πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο (UNESP), πραγματοποίησαν αυτή την έρευνα σε ποντίκια και διαπίστωσαν κάτι πολύ ενδιαφέρον.

Συγκεκριμένα όταν χορήγησαν την ορμόνη σε θηλυκά ποντίκια που βρίσκονταν στο τέλος της γόνιμης περιόδου τους, είδαν ότι η ωκυτοκίνη ανέτρεψε την πρόδρομη κατάσταση της οστεοπόρωσης, δηλαδή τη μειωμένη οστική πυκνότητα των οστών και την έλλειψη ουσιών που προάγουν τον σχηματισμό των οστών.

«Η έρευνά μας επικεντρώνεται στην πρόληψη της αρχικής οστεοπόρωσης, επομένως διερευνούμε τις σωματικές διαδικασίες που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της προ-εμμηνοπαυσιακής περιόδου» εξηγεί η Δρ. Rita Menegati Dornelles, ερευνήτρια και καθηγήτρια στο UNESP και συνεχίζει: «Σε αυτό το σημείο της ζωής της γυναίκας μπορούν να ληφθούν μέτρα για την πρόληψη της ευθραυστότητας και των καταγμάτων οστών, τα οποία οδηγούν σε χαμηλότερη ποιότητα ζωής και μπορούν να μειώσουν ακόμη και τη διάρκειά της».

Τα ορμονικά «ορόσημα» στη ζωή των γυναικών είναι η εφηβεία και η περιεμμηνόπαυση, μια μεταβατική περίοδος που ξεκινά μερικά χρόνια πριν την εμμηνόπαυση, «όταν τα ωάρια ξεκινούν σταδιακά να παράγουν λιγότερα οιστρογόνα. Τα ορόσημα αυτά σηματοδοτούν την έναρξη και το τέλος της γονιμότητας» εξηγεί η Δρ.  Menegati Dornelles.

Η κλινική έρευνα

Στη μελέτη, οι ερευνητές χορήγησαν δύο δόσεις ωκυτοκίνης με διαφορά 12 ωρών μεταξύ τους σε 10 θηλυκά ποντίκια 18 μηνών,  ηλικία που θεωρείται αντίστοιχη με αυτή της περιεμμηνόπαυσης στις γυναίκες. Ύστερα από 35 ημέρες από τη χορήγηση της ωκυτοκίνης, οι ερευνητές ανέλυσαν δείγματα αίματος και ιστών από τον μηριαίο λαιμό των τρωκτικών συγκρίνοντας τα αποτελέσματα με τα αποτελέσματα 10 άλλων συνομήλικων τρωκτικών, τα οποία όμως δεν είχαν λάβει την ορμόνη.

Η σύγκριση των στοιχείων από τις δυο ομάδες των τρωκτικών έδειξαν πως στα πειραματικά μοντέλα που χορηγήθηκε ωκυτοκίνη δεν υπήρχαν στοιχεία οστεοπενίας: «Φάνηκε πως η ωκυτοκίνη βοηθά στη ρύθμιση του κύκλου αναδιαμόρφωσης των οστών στα ηλικιωμένα ποντίκια. Τα τρωκτικά που έλαβαν την ορμόνη παρουσίασαν αύξηση στους βιοχημικούς δείκτες που σχετίζονται με την αναγέννηση των οστών και στην έκφραση των πρωτεϊνών που υποστηρίζουν την επιμετάλλωση και τον σχηματισμό του οστίτη ιστού», υπογραμμίζει η Δρ.  Menegati Dornelles.

Η ανάλυση των δειγμάτων αίματος έδειξε αυξημένη δραστηριότητα σε σημαντικούς για τον σχηματισμό των οστών δείκτες, όπως η αλκαλική φωσφατάση. «Η ουσία αυτή παράγεται από τα οστεογονικά κύτταρα και σχετίζεται με τη επιμετάλλωση. Παρατηρήσαμε, επίσης, μειωμένη δραστηριότητα της ανθεκτικής σε τρυγικό άλας όξινης φωσφατάσης, ενός δείκτη απορρόφησης των οστών», εξηγεί η καθηγήτρια.

Συμπερασματικά τα ποντίκια με την ωκυτοκίνη είχαν πιο πυκνά οστά, γεγονός που «ανοίγει το δρόμο» για μελλοντικές έρευνες των επιστημόνων με στόχο να μελετήσουν τις επιδράσεις της ωκυτοκίνης στην πρόληψη της οστεοπόρωσης και στους ανθρώπους.