Τεστ αντισωμάτων: Σύντομα θα ξέρουμε ποιοι έχουν περάσει τον κορωνοϊό και έχουν αποκτήσει ανοσία

0
535

Για τις αβεβαιότητες σχετικά με την ακρίβεια των τεστ αντισωμάτων σε σχέση με τον κορωνοϊό μίλησε σήμερα ο εκπρόσωπος του υπουργείο υγείας Σωτήρης Τσιόδρας στο πλαίσιο της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας από το υπουργείο Υγείας. Ο καθηγητής αναφέρθηκε σε νεότερες μελέτες και εκτίμησε ότι σύντομα αυτά τα τεστ θα αποτελέσουν ένα ακόμα «εργαλείο» στα χέρια  των επιστημόνων, με το οποίο θα μπορούν να γνωρίζουν ποιοι πραγματικά έχουν περάσει τον κορωνοϊό και σε πιο ποσοστό έχει αποκτήσει ανοσία, ο πληθυσμός της χώρας.

Για να αντιληφθούμε καλύτερα τι είναι αυτά τα τεστ και σε τι χρησιμεύουν ο καθηγητής έφερε το παρακάτω παράδειγμα:  «Αν σε έναν πληθυσμό 1.000 ατόμων έχει νοσήσει το 5%, δηλαδή 50 άνθρωποι και ένα τεστ αντισωμάτων έχει ευαισθησία 98%, δηλαδή ανιχνεύει το 98% των ασθενών με αντισώματα, δηλαδή ανιχνεύει ως αρνητικούς το 98% των ανθρώπων που δεν έχουν αντισώματα, αυτό σημαίνει πως αν κάναμε το τεστ και στους 1.000, θα βρίσκαμε 68 θετικούς» είπε.

Σε αυτούς τους θετικούς, οι 19 (το 28%) θα νόμιζαν πως είχαν περάσει τον ιό ενώ δεν θα τον είχαν περάσει.

Όσο αυξάνει το ποσοστό αυτών που νοσούν, -είπε ο κ. Τσιόδρας- τόσο αυξάνει και η επιτυχία ενός τέτοιου τεστ να ανακαλύψει αυτούς που κόλλησαν και πέρασαν τον κορωνοϊό.

Αν είχε νοσήσει το 10% των ανθρώπων στα 1.000 άτομα, με το ίδιο τεστ θα βρίσκαμε θετικούς 116, εκ των οποίων οι 18 (το 16%) θα νόμιζαν πως είχαν περάσει τον ιό και δεν θα τον είχαν περάσει, δηλαδή πολύ λιγότεροι.

«Αυτός είναι και ο λόγος που μελέτες αντισωμάτων θα χρησιμοποιηθούν για επιδημιολογικούς σκοπούς προς το παρόν στη χώρα μας. Όμως πρέπει να σκεφτόμαστε το μέλλον και να παρακολουθούμε τις επιστημονικές εξελίξεις» τόνισε ο καθηγητής.

 Η μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης

Πρόσφατη μελέτη που πραγματοποίησαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης δείχνει ότι η πιθανότητα για ψευδή θετικά κρούσματα ανθρώπων που έκαναν τεστ αντισωμάτων είναι μικρότερη του 1%.

«Μια τέτοια αισιόδοξη εξέλιξη στη μάχη κατά του κορωνοϊού και στη δημιουργία τέτοιων πολύ καλών τεχνικών ανακοινώθηκε αυτή τη βδομάδα» είπε ο κ.Τσιόδρας. Σχεδόν σε όλους όσοι πέρασαν την ασθένεια, ανεξάρτητα από την ηλικία, το φύλο, της σοβαρότητα της ασθένειας, ανιχνεύθηκαν ειδικά αντισώματα έναντι του ιού.

«Σύμφωνα με τη μελέτη, η οποία μπορεί να σημάνει μια νέα εποχή για τον έλεγχο των αντισωμάτων και η οποία βασίζεται σε μια τεχνική που αναπτύχθηκε σε ένα πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, η πιθανότητα για ψευδή θετικά κρούσματα κινείται σε ποσοστό μικρότερο του 1%» τόνισε.

Η τεχνική ελέγχθηκε σε περισσότερα από 1.300 άτομα, η πλειονότητα των οποίων είχε περάσει την ήπια μορφή της νόσου. Διαπιστώθηκε παρουσία αντισωμάτων, ανεξάρτητα αν κάποιος πέρασε ελαφρά τη νόσο ή όχι.

Το 92% των ανθρώπων που εξετάστηκαν 21 ημέρες μετά την προσβολή από τον κορωνοϊό, είχαν θετικά αντισώματα.

Η ίδια επιστημονική ομάδα έχει συνδέσει την παρουσία αυτών των αντισωμάτων με τη δυνατότητα του ανθρώπινου σώματος να εξουδετερώνει τον ιό. Αυτή η σημαντική εργασία θα δημοσιευτεί στο επιστημονικό περιοδικό Nature Medicine όπως ανακοίνωσε ο Λοιμωξιολόγος εκπρόσωπος του ΕΟΔΥ κ. Τσιόδρας.

Στο άμεσο μέλλον άνθρωποι με θετικά αντισώματα θα εμφανίσουν μια κάποια ανοσία στο κύριο στέλεχος του κορωνοϊού.

«Ωστόσο, το ερώτημα που πρέπει να μελετηθεί και θα πρέπει υπομονετικά να περιμένουμε να απαντηθεί επιστημονικά, είναι για πόσο καιρό θα κρατά αυτή η ανοσία» διευκρίνισε ο καθηγητής.

Σύμφωνα με τον ειδικό, ο μοναδικός τρόπος που έχουν αυτή την στιγμή οι ερευνητές είναι να  παρακολουθούν τα αντισώματα όλων όσων έχουν περάσει τη νόσο για τους επόμενους  6 – 12 μήνες για να διαπιστώσουν πόσο διάρκεια η ανοσία τους.

Σημειώνεται ότι στη χώρα μας από τον περασμένο Απρίλιο λειτουργεί το Μητρώο Ασθενών Covid-19 όπου συγκεντρώνονται δεδομένα από τους ασθενείς που έχουν νοσήσει από κορωνοϊό. Στόχος είναι αυτά τα στοιχεία, να χρησιμοποιηθούν για τις επιδημιολογικές μελέτες που θα γίνουν και στον πληθυσμό της χώρας. Με απλά λόγια, η έρευνα των επιστημόνων για την ανοσία του πληθυσμού με τη βοήθεια των τεστ αντισωμάτων, θα φέρει τα πρώτα αποτελέσματα τους επόμενους μήνες.