Κορωνοϊός: 13 νέα κρούσματα, 150 νεκροί, 32 διασωληνωμένοι στην εντατική

0
214

Εκφράζοντας τα συλλυπητήρια τους προς την οικογένεια του καθηγητή Καρδιολογίας Δημήτρη Κρεμαστινού που πέθανε σήμερα το πρωί από Covid-19, ξεκίνησε η καθιερωμένη ενημέρωση από τον Λοιμωξιολόγο Σωτήρη Τσιόδρα, τον υφυπουργό Yγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά. Αναφορικά με την ενημέρωση των κρουσμάτων ο κ. Τσιόδρας ανακοίνωσε 13 νέα και δυο θανάτους που ανεβάζουν τον αριθμό των νεκρών στους 150.

Συγκεκριμένα ο κ. Τσιόδρας ανακοίνωσε 13 νέα κρούσματα κορωνοϊού, 6 εκ των οποίων αφορούν χώρους με συναθροίσεις κρουσμάτων. Συνολικά, 2.691 πολίτες έχουν διαγνωσθεί θετικοί στον κορωνοϊό, με το 55,5% εξ αυτών να είναι άνδρες. Από αυτούς, 603 κρούσματα κορωνοϊού σχετίζονται με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.349 σχετίζονται με ήδη γνωστό κρούσμα.

Επίσης  32 ασθενείς παραμένουν διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ, με ενδιάμεση ηλικία τα 67 έτη, εκ των οποίων 9 είναι γυναίκες. Το 97% των βαριά ασθενών με κορωνοϊό έχουν υποκείμενο νόσημα ή και ηλικία άνω των 70 ετών.

Ως σήμερα 85 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ και έχουν πραγματοποιηθεί 94.291 κλινικά δείγματα για τεστ κορωνοϊού.

Χθες είχαμε επίσης, δυο νεκρούς, με τον συνολικό αριθμό να ανέρχεται σε 150 στη χώρα.

Από τους θανόντες 40 ήταν γυναίκες, ενώ το σύνολο είχε ενδιάμεση ηλικία τα 75 έτη, με το 93,3% να έχει κάποιο υποκείμενο νόσημα ή και ηλικία άνω των 70 ετών.

«Στους σημερινούς θανάτους περιλαμβάνεται και ο Δημήτρης Κρεμαστινός, ένας ακούραστος επιστήμονας, ένας αξιοπρεπής πολιτικός» σημείωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Με αφορμή τη χθεσινή  Παγκόσμια Ημέρα Θαλασσαιμίας, (Μεσογειακή Αναιμία) ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε στην ασθένεια αυτή που επιβάλει την θωράκιση των θαλασσαιμικών από την πανδημία και την εξασφάλιση επάρκειας αίματος. Όπως είπε, άτομα που πάσχουν από θαλασσαιμία παρουσιάζουν νοσηρότητες όπως σπληνεκτομή, προβλήματα στο συκώτι, ακόμη και διαβήτη. Ως εκ τούτου, αποτελούν άτομα αυξημένου κινδύνου για νόσηση από τον ιό.

Ο λοιμωξιολόγος ανέφερε πως γίνεται μια προσπάθεια αντιμετώπισης των ατόμων αυτών από το ευρωπαϊκό δίκτυο σπανίων αιματολογικών ασθενειών, που στην Ελλάδα συντονίζεται από το Λαϊκό Νοσοκομείο και το Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία».

Κάθε Τρίτη Πέμπτη και Κυριακή η ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας

Αλλάζει από την ερχόμενη εβδομάδα η απογευματινή ενημέρωση για τον COVID-19 από τον Σωτήρη Τσιόδρα και τον Νίκο Χαρδαλιά.

Το καθημερινό απογευματινό  ραντεβού μέσω της δημόσιας τηλεόρασης ΕΡΤ1 που επί 2,5 σχεδόν μήνες εκατομμύρια Ελληνες παρακολουθούσαμε ανελλιπώς σταματάει, καθώς η  πορεία της επιδημίας φθίνει.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείο Υγείας, η απευθείας ενημέρωση από την ερχόμενη εβδομάδα θα γίνεται μόνο τρεις ημέρες και όποτε κρίνεται απαραίτητο, λόγω έκτακτων καταστάσεων ενώ τις άλλες μέρες θα γίνεται γραπτώς.

Έτσι από  την ερχόμενη εβδομάδα, η ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας θα πραγματοποιείται κάθε Τρίτη, Πέμπτη και Κυριακή.