Σύσταση Επιστημονικής Επιτροπής για τις 1.017 κλίνες ΜΕΘ

0
292

Επιστημονική Επιτροπή για τον σχεδιασμό νέων κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) στα νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) ορίστηκε σήμερα με απόφαση του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια.

Πρόεδρος της πενταμελούς επιστημονικής επιτροπή ορίστηκε από τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, η επικεφαλής της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του νοσοκομείου “Ευαγγελισμός”, καθηγήτρια Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας, Αναστασία Κοτανίδου. 

Όπως αναφέρεται στην απόφαση, έργο της επιτροπής είναι η εισήγηση προς το υπουργείο Υγείας για την αύξηση των κλινών ΜΕΘ στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, με γνώμονα τη λειτουργικότερη δυνατή χωροθέτηση σε υπάρχουσες ή νέες κτιριακές νοσοκομειακές δομές.

Ο σχεδιασμός θα περιλαμβάνει την άμεση ενσωμάτωσή τους στο ήδη υπάρχον σύστημα παροχής φροντίδας και αξιοποίησης κλινών ΜΕΘ.

Η πλήρης σύνθεση της Επιστημονικής Επιτροπής έχει ως εξής:

Αναστασία Κοτανίδου, Καθηγήτρια Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Α’ Κλινική Εντατικής Θεραπείας ΓΝΑ “Ευαγγελισμός”.

Απόστολος Αρμαγανίδης, Καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Διευθυντής Β΄ Κλινικής Εντατικής Θεραπείας ΠΓΝ “Αττικόν”.

Ελένη Γκέκα, Αναισθησιολόγος – Εντατικολόγος, Διευθύντρια Μονάδας Εντατικής Θεραπείας ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ

Μηλίτσα Μπιτζάνη, Πνευμονολόγος-Εντατικολόγος, Συντονίστρια Διευθύντρια Α’ Μονάδας Εντατικής Θεραπείας ΠΓΝΘ “Γ. Παπανικολάου”.

Βασίλης Μπέκος, Αναισθησιολόγος-Εντατικολόγος, Διευθυντής Μονάδας Εντατικής Θεραπείας Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον περασμένο Φεβρουάριο, πριν την πανδημία, είχαμε περίπου 560 κλίνες ΜΕΘ ενώ σήμερα τα νοσοκομεία μας διαθέτουν 1.017 κλίνες.

Στόχος της ηγεσία του υπουργείου Υγείας  είναι οι 1.200 κλίνες σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Να φτάσουμε δηλαδή για πρώτη φορά ως χώρα στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, που είναι 12 κρεβάτια ΜΕΘ για 100.000 πολίτες.

Αναλυτικά σήμερα έχουμε 1017 κλίνες που αναλογούν σε 840 στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, 145 στις ιδιωτικές κλινικές και 32 στα στρατιωτικά νοσοκομεία. Από αυτές οι 352 είναι κλίνες COVID-19, εκ των οποίων οι 349 είναι στα νοσοκομεία του ΕΣΥ και 67 είναι Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας τις οποίες αναβαθμίστηκαν σε ΜΕΘ εξαιτίας της πανδημίας.