Το ουρικό οξύ μειώνει το προσδόκιμο ζωής έως και 11 χρόνια!

0
311

Νέα μελέτη αποκάλυψε ότι το πολύ αυξημένο επίπεδο ουρικού οξέος στο αίμα, συσχετίζεται με σημαντική μείωση του προσδόκιμου ζωής του άνδρα. Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό The European Journal of Internal Medicine.

Ειδικότερα οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Limerick, αναφέρουν ότι το πολύ αυξημένο ουρικό οξύ μπορεί να μειώσει τη διάρκεια ζωής ενός ατόμου έως και 11 χρόνια.

Το υψηλό επίπεδο ουρικού οξέος συνδέθηκε με σοβαρές ασθένειες, όπως αρθρίτιδα, νεφρολιθίαση, καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικό επεισόδιο, διαβήτη και άλλες.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα 26.525 ατόμων με υψηλό επίπεδο ουρικού οξέος και το αποτέλεσμα που βρήκαν ήταν «αρκετά εκπληκτικό», αναφέρεται σε έκθεση στον ιστότοπο του Πανεπιστημίου.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η καμπύλη θνησιμότητας ανδρών και γυναικών διέφερε μεταξύ τους.

«Για τους άνδρες, το μήνυμα ήταν αρκετά σαφές. Η μέση επιβίωση μειώθηκε κατά μέσο όρο 9,5 χρόνια για άνδρες με χαμηλά επίπεδα ουρικού οξέος στον ορό (λιγότερο από 238 μmol / L) και 11,7 χρόνια για άνδρες με αυξημένα επίπεδα (μεγαλύτερα από 535µmol / L) σε σύγκριση με ασθενείς με επίπεδα 357-416μmol / L», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας, δρ. Leonard Browne.

«Για τις γυναίκες διαπιστώσαμε ότι η διάμεση επιβίωση μειώθηκε κατά σχεδόν 6 χρόνια για εκείνες με ουρικό οξύ ορού πάνω από 416 μmol / L, σε σύγκριση με τις γυναίκες στο φυσιολογικό εύρος», πρόσθεσε.

Λαμβάνοντας υπόψη αυτά τα ευρήματα, μπορούμε να πούμε ότι, αν και η σωστή φαρμακευτική αγωγή σύμφωνα με τις συμβουλές ενός γιατρού είναι απαραίτητη για την ομαλοποίηση του επιπέδου ουρικού οξέος στο αίμα, η υγιεινή διατροφή μπορεί επίσης να βοηθήσει στην επίτευξη γενικής φυσικής κατάστασης.

Τι είναι το ουρικό οξύ

Το ουρικό οξύ είναι μία ουσία που παράγεται στον οργανισμό από το μεταβολισμό των πουρινών. Οι πουρίνες παράγονται είτε από τον ίδιο τον οργανισμό είτε λαμβάνονται μέσω συγκεκριμένων τροφών. Αν αυξηθεί πολύ το επίπεδο του ουρικού οξέος στο αίμα παρουσιάζεται μία κατάσταση που λέγεται υπερουριχαιμία. Το όριο για να θεωρηθούν αυξημένες οι τιμές του ουρικού οξέος είναι >6,8 mg/dl.

Μόλις παραχθεί το ουρικό οξύ μεταφέρεται μέσω του αίματος στα νεφρά, όπου φιλτράρεται και αποβάλλεται στα ούρα.

Περίπου 1 στους 5 ανθρώπους έχει υψηλό επίπεδο ουρικού οξέος, δηλαδή πάνω από την ανώτερη φυσιολογική τιμή. Αυτή η υψηλή τιμή μπορεί να σχετίζεται με αρθρίτιδα ή με νεφρολιθίαση. Συχνά οι ασθενείς αναφέρουν ότι έχουν “άλατα”, τα οποία τους δημιουργούν πόνο και προβλήματα στις αρθρώσεις.

Ωστόσο οι ειδικοί εξηγούν ότι  η εναπόθεση κρυστάλλων αλάτων μέσα ή και γύρω από μία άρθρωση συχνά δημιουργεί εικόνα αρθροπάθειας, ή ακόμα και αρθρίτιδας, που μπορεί να είναι πολύ επώδυνη και να επηρεάζει σοβαρά τη λειτουργία της. Επίσης, η εναπόθεση κρυστάλλων μπορεί να δημιουργεί προβλήματα και σε άλλα συστήματα, όπως π.χ. πέτρες στα νεφρά. Το ουρικό οξύ στο σώμα μας ανιχνεύεται μέσω μιας απλής εξέτασης αίματος.