ΠΦΣ :Επικαιροποιημένες οδηγίες για την ασφαλή λειτουργία των φαρμακείων κατά το δεύτερο κύμα της πανδημίας.

0
95

Επικαιροποιημένες οδηγίες εξέδωσε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) για την ασφαλή λειτουργία των φαρμακείων κατά τη διάρκεια του δεύτερου κύματος της πανδημίας του κορoναϊού.

Ο ΠΦΣ επεξεργάστηκε τις προτάσεις σύμφωνα με τις συστάσεις του ΕΟΔΥ, της Πολιτείας αλλά και της εξέλιξης της πανδημίας.

Με αφορμή την έξαρση των κρουσμάτων και με στόχο την αναχαίτιση της μετάδοσης και της διασποράς του κορωνοϊού συστήνονται τα εξής μέτρα λειτουργίας των φαρμακείων:

-Καθολική χρήση μάσκας από τους εργαζόμενους στον χώρο του φαρμακείου, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες .

-Καθολική χρήση μάσκας για όσους προσέρχονται στο φαρμακείο, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες.

-Προαιρετική τοποθέτηση διαχωριστικού μέσου (πχ. Plexiglass ή τζάμι) στο χώρο του πάγκου του φαρμακείου για επιπλέον προστασία.

-Συχνότατος αερισμός του εσωτερικού χώρου του φαρμακείου.

-Τοποθέτηση σε εμφανή σημεία εντός του χώρου του φαρμακείου αντισηπτικών (με περιεκτικότητα τουλάχιστον 70% v/v σε αλκοόλη) για χρήση από τους πολίτες που προσέρχονται στο φαρμακείο.

-Διατήρηση απόστασης 1,5 μέτρων μεταξύ των πολιτών που προσέρχονται στο φαρμακείο.

-Διαχείριση του αριθμού των πολιτών που εισέρχονται, ανάλογα με τα τετραγωνικά μέτρα του φαρμακείου (Τέσσερα άτομα έως 100 τ.μ. και ένα άτομο για κάθε 10 τ.μ. Επιπλέον, σύμφωνα με την Υπ. Αριθμ. Δ1α/Γ.Π.οικ.:71342 δημοσιεύεται Εγκύκλιος με θέμα: «Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κοροναϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας για το διάστημα από το Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2020 έως και τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2020»- ΦΕΚ Β4899/6.11.2020 ) .

-Συχνή απολύμανση του χώρου του φαρμακείου όπως πατώματα, πάγκοι αλλά και κοινόχρηστων αντικειμένων όπως συσκευών τηλεφώνων, πληκτρολογίων, χειρολαβών κλπ.

-Εξακολουθεί να ισχύει ότι όσοι φαρμακοποιοί επιθυμούν να εξυπηρετούν από τη θυρίδα ασφαλείας μπορούν να το πράττουν αφού ισχύει το υπ’ αριθμόν πρωτοκόλλου Δ3(β0/Γ.Π./οικ.18817/17.3.2020 έγγραφο του Υπουργού Υγείας με θέμα «Εξυπηρέτηση πολιτών από ειδική θυρίδα φαρμακείων λόγω ανάγκης περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19».

-Περιορισμός της επισκεψιμότητας από τους αντιπροσώπους των εταιρειών. Η ενημέρωση και παραγγελία για προϊόντα , συστήνεται να γίνεται με τηλεφωνική επικοινωνία και ηλεκτρονικά μέσα.

Οι φαρμακοποιοί ενθαρρύνονται να λάβουν οποιοδήποτε άλλο μέτρο κρίνεται αναγκαίο, δεδομένων των ιδιαίτερων ή τοπικών συνθηκών.