Μετά τις 20 Ιανουαρίου τα φάρμακα υψηλού κόστους στα φαρμακεία της γειτονιάς

0
387

Μετά τις 20 Ιανουαρίου οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ θα μπορούν να λαμβάνουν τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) απο τα φαρμακεία της γειτονιάς τους. Αφορά τουλάχιστον 50 σκευάσματα κατά του καρκίνου και της σκλήρυνσης κατά πλάκας, ωστόσο αυτός ο αριθμός δεν αποκλείεται να αυξηθεί στο τέλος Ιανουαρίου ή τις αρχές του Φεβρουάριου 2020.

Πρόκειται ουσιαστικά για μια νέα υπηρεσία πιστοποίησης του ασφαλισμένου, στο πλαίσιο της αναβάθμισης των υπηρεσιών του Φακέλου Ασφάλισης Υγείας (ΦΑΥ) που τίθεται σε λειτουργία από τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ).

Πλέον, ο ασφαλισμένος θα έχει τη δυνατότητα να επιλέγει τον τρόπο που θα προμηθευτεί τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ), δηλαδή εάν επιθυμεί να τα λαμβάνει (όπως σήμερα) από τα Φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ ή από τα φαρμακεία της γειτονιάς του, που θα συμμετέχουν στην διαδικασία διάθεσης ΦΥΚ.

Να θυμίσουμε ότι απο την αρχή της θητείας του, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας έκανε λόγο για την «κατάργηση των ουρών της ντροπής στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ», θέτοντας σε εφαρμογή σχέδιο για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων.

Ωστόσο, απαραίτητη προϋπόθεση για να επιλέξει ο ασθενής, τον τρόπο με τον οποίο εξυπηρετείται καλύτερα να λαμβάνει τα ΦΥΚ, είναι η εγγραφή του στον προσωπικό Φάκελο Ασφάλισης Υγείας (ΦΑΥ), μια εφαρμογή της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης Α.Ε (ΗΔΙΚΑ) που ο ΕΟΠΥΥ έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα του απο το 2018.

Τι περιλαμβάνει ο ΦΑΥ

Ο ΦΑΥ ουσιαστικά αντικαθιστά τα έντυπα βιβλιάρια υγείας των ασθενών, που καταργήθηκαν τον Μάρτιο του 2019. Ο προσωπικός Φάκελος Ασφάλισης Υγείας, περιλαμβάνει το ιατρικό ιστορικό του κάθε ασφαλισμένου στον ΕΟΠΥΥ. Δηλαδή τις διαγνώσεις (απο τι πάσχει π.χ έχει σακχαρώδη διαβήτη), τα φάρμακα που λαμβάνει, τις συνταγές που εκτελεί, τις επισκέψεις σε ιδιώτες γιατρούς και στον οικογενειακό του γιατρό που έχει δηλώσει, νοσηλείες σε νοσοκομεία, χειρουργικές επεμβάσεις ή άλλες ιατρικές πράξεις που έχει υποβληθεί κλπ.

Να σημειωθεί ότι οι ασφαλισμένοι με τον ΦΑΥ, έχουν επίσης πρόσβαση σε στοιχεία για το σύνολο των νοσηλειών, των υπηρεσιών Υγείας, των υλικών, των νόσων και διαγνώσεων που υπάρχουν καταγεγραμμένες στο Πληροφοριακό Σύστημα του ΕΟΠΥΥ και την αποζημίωση τους απο τον Οργανισμό.

Στόχος της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ είναι ο ΦΑΥ να μπορεί να προσφέρει περισσότερες πληροφορίες, όπως ο προγραμματισμός ραντεβού για την προμήθεια ΦΥΚ από τα Φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, η ηλεκτρονική ενημέρωση για την πορεία αιτήσεων στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Προέγκρισης (ΣΗΠ) για την χορήγηση ΦΥΚ, κ.α.

«Για το λόγο αυτό», σημειώνει η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, «θα πρέπει όλοι οι πολίτες να αποκτήσουν πρόσβαση στον προσωπικό ΦΑΥ, καθώς η διαδικασία είναι απλή και αποτελεί ένα εργαλείο που βοηθά τόσο τον Οργανισμό όσο και τον ασφαλισμένο να εντοπίζει τυχόν χρεώσεις που έγιναν χωρίς ο ίδιος να γνωρίζει για αυτές».

Συγκεκριμένα, μέσω του ΦΑΥ ο κάθε ασφαλισμένος έχει δυνατότητα «αυτοελέγχου» για τυχόν χρεώσεις για υπηρεσίες που δεν έχουν πραγματοποιηθεί, αφού υπάρχει πλήρης εικόνα όλων των παροχών που έχουν αποζημιωθεί.

Οδηγίες για την εγγραφή των ασφαλισμένων στον ΦΑΥ

Με κάθε συναλλαγή σε οποιαδήποτε Περιφερειακή Διεύθυνση (ΠΕ.ΔΙ.) του ΕΟΠΥΥ, προεγγράφεστε αυτόματα στον προσωπικό σας Φάκελο Ασφάλισης Υγείας. Κατόπιν, δύναται να δημιουργήσετε τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης (Κωδικός Χρήστη και Συνθηματικό) από την κεντρική ιστοσελίδα του ΕΟΠΥΥ: (Εγγραφή στον Φάκελο Ασφάλισης Υγείας -https://eservices.eopyy.gov.gr/eApplicationInsPerson) και αυτόματα να συνδεθείτε στον ΦΑΥ (https://eservices.eopyy.gov.gr/eHealthInsuranceRecordInsPerson/login.xhtml).

Εναλλακτικά, οι ασφαλισμένοι που δεν έχουν επισκεφθεί οποιαδήποτε ΠΕ.ΔΙ. μπορούν να πραγματοποιούν εγγραφή με τους κωδικούς ΤΑΧΙSnet και τα στοιχεία της Αστυνομικής Ταυτότητας ή του Διαβατηρίου τους στην υπηρεσία πιστοποίησης στοιχείων ασφάλισης από την κεντρική ιστοσελίδα του ΕΟΠΥΥ: (Εγγραφή στον Φάκελο Ασφάλισης Υγείας -https://eservices.eopyy.gov.gr/eApplicationInsPerson) και λαμβάνουν μοναδικό κωδικό εγγραφής.

Στη συνέχεια, όταν πραγματοποιήσουν επίσκεψη σε οποιοδήποτε ιατρό συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ ή σε ΠΕ.ΔΙ., με την Ταυτότητα ή το Διαβατήριο και το αποδεικτικό εγγραφής, ενεργοποιούν την υπηρεσία.

Φάρμακα Υψηλού Κόστους

Στο πλαίσιο της αναβάθμισης των υπηρεσιών του ΦΑΥ, η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ κάλεσε την Πέμπτη τους φαρμακοποιούς να δηλώνουν ενδιαφέρον συμμετοχής στη διαδικασία χορήγησης των ΦΥΚ απο τα φαρμακεία της γειτονιάς. Η προθεσμία λήγει στις 20 Ιανουαρίου και στη συνέχεια οι δικαιούχοι θα μπορούν να προμηθεύονται τα φάρμακά τους από τα ιδιωτικά φαρμακεία.

Αναλυτικές τεχνικές οδηγίες για την συμπλήρωση της αίτησης , αλλά και για το σύνολο της διαδικασίας θα αναρτηθούν την Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2020 στην ιστοσελίδα του ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να διευκολυνθούν οι ιδιοκτήτες φαρμακείων να συμμετάσχουν στην διαδικασία.

Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων θα ολοκληρωθεί σε 10 εργάσιμες ημέρες, ήτοι την Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2020.

Σύμφωνα με τον ΕΟΠΥΥ η υλοποίηση του προγράμματος διάθεσης των ΦΥΚ από τα ιδιωτικά φαρμακεία θα λάβει χώρα μετά την υπογραφή της σχετικής συλλογικής σύμβασης με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο.