Επικαιροποιημένες οδηγίες προστασίας Οδοντιάτρων και ασθενών από τον κορωνοϊό.

0
225

Επικαιροποιημένες κατευθυντήριες οδηγίες προς τους οδοντιάτρους της χώρας εξέδωσε η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία (ΕΟΟ) με αφορμή το δεύτερο και δριμύτερο κύμα της πανδημίας. Στο πλαίσιο της προστασίας του πληθυσμού και των λειτουργών της Στοματικής Υγείας η ΕΟΟ στέλνει το δικό της μήνυμα στους οδοντιάτρους όλης της χώρας: «Προστατευόμαστε και τηρούμε απαραίτητα τις οδηγίες του ΕΟΔΥ» προκειμένου η μάχη που δίνει η χώρα κατά του κορωνοϊού να είναι αποτελεσματική! Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας Αθανάσιος Δεβλιώτης, «Έχουμε εμπιστοσύνη στο υγειονομικό προσωπικό της «πρώτης γραμμής», αλλά παράλληλα οφείλουμε όλοι να λειτουργούμε με αίσθημα ατομικής και συλλογικής ευθύνης. Όλοι οφείλουμε να προετοιμαστούμε για την πολυαναμενόμενη χειμερινή «καταιγίδα» που πλησιάζει στη χώρα, με την ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων και τον αυξανόμενο αριθμό των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ. Γνωρίζουμε ότι τώρα ξεκινάει μαραθώνιος, όχι απλά σπριντ, γι’ αυτό πρέπει να ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες των λοιμωξιολόγων».

Οι οδηγίες που εναρμονίζονται με τα διεθνή πρωτόκολλα, αποσκοπούν στον έλεγχο της διασποράς της λοίμωξης και την ασφαλή παροχή υπηρεσιών υγείας, τόσο για τους ασθενείς όσο και για τους ίδιους τους οδοντιάτρους και το προσωπικό των οδοντιατρείων.

Αναλυτικότερα:

-Το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί ανάμεσα στα ραντεβού  να διαρκούν μισή ώρα προκειμένου να ακολουθούνται αυστηρά τα πρωτόκολλα απολύμανσης και αποστείρωσης.

-Οι ασθενείς πρέπει να προσέρχονται στο οδοντιατρείο, αυστηρά μετά από τηλεφωνικό ραντεβού, όπου και θα γίνεται η λήψη του ιστορικού.  Θα προσέρχονται στους χώρους του οδοντιατρείου με μάσκα και κατά προτίμηση χωρίς συνοδό, με εξαίρεση αν αυτό κρίνεται απολύτως απαραίτητο.

-Ο χαιρετισμός οδοντιάτρου – ασθενούς δεν πρέπει να γίνεται με σωματική επαφή και είναι βασικό όλοι οι χώροι να αερίζονται τακτικά, ώστε να απομακρύνονται αιωρούμενα σωματίδια και παθογόνοι μικροοργανισμοί.

-Για τυχόν ασθενείς που εμφανίζουν συμπτώματα συμβατά με το COVID-19 και χρειάζονται επείγουσα οδοντιατρική περίθαλψη, πρέπει να υπάρχει η πρόβλεψη να αντιμετωπιστούν υπό ενισχυμένες συνθήκες προστασίας, όπου συμπεριλαμβάνονται κατάλληλα πρωτόκολλα και διαδικασίες ατομικής και περιβαλλοντικής προστασίας σε μία συνεδρία.

-Οι ασθενείς με επιβεβαιωμένο COVID-19 που χρειάζονται επείγουσα οδοντιατρική περίθαλψη, θα πρέπει να παραπέμπονται σε καθορισμένη μονάδα οδοντιατρικής περίθαλψης του ΕΣΥ. Αυτές οι εγκαταστάσεις οφείλουν να διαθέτουν ειδικά πρωτόκολλα και εξοπλισμό για αντιμετώπιση ανάλογων περιστατικών και να βρίσκονται εγκατεστημένες σε χώρο με καλό μηχανικό αερισμό.