Προσοχή σε ραδιενεργό φάρμακο για καρκίνο του θυρεοειδούς αδένα

0
374

Βλάβη στους σιελογόνους αδένες μπορεί να προκαλέσει το ραδιενεργό Ι-131 για την θεραπεία του καρκίνου του θυρεοειδούς, όπως αναφέρει νέα μελέτη από το Κέντρο Καρκίνου Memorial Sloan-Kettering. Σύμφωνα με την ανάλυση των στοιχείων της μελέτης – στην οποία συμμετείχαν 667 ασθενείς – το 39% των ασθενών εμφάνισε παρενέργειες που σχετίζονται με βλάβη των σιελογόνων αδένων εντός του πρώτου έτους μετά την επέμβαση θυροειδούς, αλλά η πλειονότητα των ασθενών βελτιώθηκε τα επόμενα χρόνια.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο διεθνές ιατρικό επιστημονικό περιοδικό Clinical Thyroidology και τονίζεται ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ατροφίας των σιελογόνων αδένων. Μάλιστα, διευκρινίζεται πως είναι πιθανότερο να παρουσιαστεί στις γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες, ενώ η παρωτίδα προσβάλλεται συχνότερα από τον υπογνάθιο σιελογόνο αδένα.

«Το ραδιενεργό ιώδιο (Ι-131) χρησιμοποιείται ευρέως για την αντιμετώπιση του καρκίνου του θυρεοειδούς μετά από την χειρουργική αφαίρεσή του (ολική θυρεοειδεκτομή)» αναφέρει ο Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος Μηνάς Ν. Αρτόπουλος, Διευθυντής  του Τμήματος Χειρουργικής Τραχήλου-Θυρεοειδούς της ΩΡΛ κλινικής του «ΜΗΤΕΡΑ».

Τα τελευταία χρόνια εξετάζεται διεθνώς η αυστηροποίηση  των κριτηρίων χορήγησής του, λόγω των νέων ευρημάτων. Τα κριτήρια αυτά σχετίζονται με:

  • Το μέγεθος του καρκίνου του θυρεοειδούς
  • Τον αριθμό των εστιών, όπως καταγράφονται στην ιστολογική έκθεση
  • Την πιθανή επέκταση του καρκίνου εντός του όζου, στον υπόλοιπο αδένα ή σε γειτονικούς ιστούς
  • Την παρουσία λεμφαδένων με καρκίνο
  • Τα χαρακτηριστικά των καρκινικών κυττάρων που μπορεί να δείξουν μια πιο επιθετική μορφή καρκίνου
  • Την ηλικία του ασθενούς
  • Την παρουσία απομακρυσμένων μεταστάσεων.

«Σε κάθε περίπτωση ο ασθενής θα πρέπει να συζητάει με τον ιατρό του, να ενημερώνεται μόνο από αυτόν σχετικά με τις πιθανές επιπλοκές της θεραπείας και να προχωρά με σιγουριά στην εξατομικευμένη αντιμετώπιση του καρκίνου του θυρεοειδούς» καταλήγει ο κ .Αρτόπουλος.