Αντιγριπικό εμβόλιο: Ξεκινούν αύριο 1η Νοεμβρίου οι εμβολιασμοί χωρίς ιατρική συνταγή για τα συμβατικά εμβόλια

0
960

Χωρίς ιατρική συνταγή ξεκινούν από αύριο, Τετάρτη 1η Νοεμβρίου, οι εμβολιασμοί με τα αντιγριπικά συμβατικά εμβόλιο. Σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών τη φετινή περίοδο εκτός από τα τέσσερα συμβατικά εμβόλια υπάρχουν και δύο νέου τύπου, τα ενισχυμένα, που απευθύνονται αποκλειστικά σε άτομα άνω των 65 ετών και χορηγούνται μόνο κατόπιν ιατρικής συνταγής.  Ο αντιγριπικός εμβολιασμός είναι δωρεάν για τους πολίτες και είναι μια δόση. Όσοι ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου μπορούν από αύριο να κάνουν το εμβόλιο στο φαρμακείο με απλή επίδειξη ΑΜΚΑ τους.

Να σημειωθεί ότι σε σχετική ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) ενημερώνει τα μέλη του, τους Φαρμακευτικούς Συλλόγους όλης της χώρας, ότι η ΗΔΙΚΑ ολοκλήρωσε  τη διασύνδεση των προγραμμάτων φαρμακείου, σχετικά με τη διενέργεια και καταχώρηση στο Εμβολιαστικό Μητρώο του Αντιγριπικού Εμβολιασμού χωρίς ιατρική συνταγή από τα φαρμακεία, αρχής γενομένης από 1η Νοεμβρίου.

Ποιοι πρέπει να εμβολιαστούν

Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών της χώρας μας οι συστάσεις αντιγριπικού εμβολιασμού για την προσεχή περίοδο 2023/24 περιλαμβάνουν κατά προτεραιότητα τις παρακάτω ομάδες πληθυσμού:

 • Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω.
 • Παιδιά (6 μηνών και άνω) και ενήλικες με έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:
 1. Χρόνια νοσήματα αναπνευστικού, όπως άσθμα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.
 2. Καρδιακή νόσο με σοβαρή αιμοδυναμική διαταραχή.
 3. Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη).
 4. Μεταμόσχευση οργάνων και μεταμόσχευση μυελού των οστών.
 5. Δρεπανοκυτταρική αναιμία (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες).
 6. Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα.
 7. Χρόνια νεφροπάθεια.
 8. Χρόνιες παθήσεις ήπατος.
 9. Νευρολογικά – νευρομυϊκά νοσήματα.
 10. Σύνδρομο Down.

Ακόμα :

 1. Έγκυες, ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης, λεχωΐδες και θηλάζουσες.

2.Άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία (Δείκτη Μάζας Σώματος >40Kg/m2) και παιδιά με ΔΜΣ >95ηΕΘ.

 1. Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. για νόσο Kawasaki, ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλα).
 2. Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν ή διαβιούν με άτομα με υποκείμενο νόσημα, που αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών της γρίπης.
 3. Κλειστοί πληθυσμοί, όπως προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές (σχολείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων), νεοσύλλεκτοι,

6.Ατομα σε ιδρύματα χρονίως πασχόντων και μονάδες φιλοξενίας ηλικιωμένων, καταστήματα κράτησης.

 1. Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών Υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, λοιποί εργαζόμενοι, φοιτητές επαγγελμάτων υγείας σε κλινική άσκηση) και σε κέντρα διαμονής προσφύγων-μεταναστών.
 2. Άστεγοι.
 3. Κτηνίατροι, πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, εκτροφείς, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πτηνά ή χοίρους.

Μπορούν να το κάνουν ακόμα και την ίδια μέρα με το εμβόλιο του covid-19

Το αντιγριπικό εμβόλιο μπορεί να χορηγηθεί ακόμη και την ίδια μέρα με το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού ή τις επόμενες ημέρες, αλλά σε διαφορετικά ανατομικά σημεία.

Τα ασυμπτωματικά άτομα που ήρθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID – 19 και έχουν αρνητικό εργαστηριακό έλεγχο μπορούν να εμβολιαστούν κανονικά.

Συμπτωματικοί ασθενείς με λοίμωξη COVID-19 ή άλλη λοίμωξη του αναπνευστικού πρέπει να αναβάλλουν τον εμβολιασμό τους μέχρι να παρουσιάσει ύφεση η συμπτωματολογία της νόσου.