Δωρεάν προληπτικός έλεγχος για καρκίνο παχέος εντέρου, μήτρας και καρδιαγγειακά νοσήματα

0
113

Ένα σημαντικό και ιδιαίτερα χρήσιμο πρόγραμμα πρόληψης που περιλαμβάνει δωρεάν προσυμπτωματικό έλεγχο για τον καρκίνο του παχέους εντέρου, της μήτρας και τα καρδιαγγειακά νοσήματα πραγματοποιεί για πρώτη φορά δωρεάν το υπουργείο Υγείας.

Ειδικότερα το πρόγραμμα αρχικά αφορά τους πολίτες από  50 έως 69 ετών οι οποίοι θα λάβουν μήνυμα για να  υποβληθούν σε συγκεκριμένες εξετάσεις και στη συνέχεια θα επεκταθεί στο γενικό πληθυσμό.

Υπενθυμίζουμε ότι μέσα από το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» που «τρέχει» τους τελευταίους τρείς μήνες διαγνώστηκαν έγκαιρα 2.411 γυναίκες με καρκίνο του μαστού σε πρώιμο στάδιο.

«Αυτό σημαίνει ότι 2.411 γυναίκες θα αντιμετωπίσουν την ασθένεια την οποία έχουν με ήπιο τρόπο» σχολίασε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης σε πρόσφατη συνέντευξη του στον ANT1. Όπως επεσήμανε υπέγραψε την απόφαση για την επέκταση του προσυμπτωματικού ελέγχου και για άλλες μορφές καρκίνου και τις καρδιαγγειακές παθήσεις. Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών από τις υπάρχουσες δομές Υγείας, το πρόγραμμα υλοποιείται σταδιακά με προτεραιότητα  στην ηλικιακή ομάδα 50-69 και ακολούθως θα κληθούν όλοι μαζικά να εξεταστούν.

Υπενθυμίζεται ότι οι εγγεγραμμένοι στο πρόγραμμα Προσωπικός Γιατρός δικαιούνται αφού συμπληρώσουν τον ιατρικό τους φάκελο να υποβληθούν δωρεάν σε προληπτικές εξετάσεις.

Ήδη έχει δρομολογηθεί η ψηφιακή πλατφόρμα για να κλείνουν ραντεβού οι πολίτες με τον Προσωπικό τους Γιατρό.

Σύμφωνα με τον κ. Πλεύρη περίπου 4,6 εκ. εγγραφές και 3.333 γιατροί συμμετέχουν στο σύστημα και έχουν πραγματοποιηθεί  1.100.000 δωρεάν ραντεβού τους τελευταίους τρείς μήνες. Μάλιστα ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι οι 60plus έχουν εγγραφεί σε προσωπικό γιατρό, σε ποσοστό σχεδόν 70%.

Πρόβλημα στην Αττική

Ως προς την υλοποίηση του εγχειρήματος, ο ίδιος παραδέχθηκε ότι «υπάρχει πρόβλημα κυρίως στο λεκανοπέδιο αλλά και σε άλλα αστικά κέντρα. Οι γιατροί είναι σε μια διστακτικότητα σε ένα βαθμό γιατί ξέρετε η επαφή με το κράτος όταν είσαι ελεύθερος επαγγελματίας δημιουργεί και μια δυσπιστία». Παρ’ όλα αυτά η διαδικασία προχωράει και σύμφωνα με τον υπουργό χρειάζεται χρόνος, καθώς «πρόκειται για ένα νέο θεσμό που λειτουργεί μόνο τρεις μήνες».