Γιατί είναι δείκτης υγείας να μπορείς να στέκεσαι στο ένα πόδι;

0
294

H ικανότητα των ανθρώπων να στέκονται στο ένα πόδι είναι ένας σημαντικός δείκτης υγείας που μπορεί να ενισχύσει τη φυσική κατάσταση και δυνητικά τη διάρκεια της ζωής τους ιδιαίτερα εάν είναι 50plus. Υπερβολή; Και όμως αυτό δείχνουν πολλές έρευνες που εκτιμούν ότι η ικανότητα να μπορείτε να σταθείτε στο ένα πόδι συνδέεται με αυξημένα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας και μειωμένο κίνδυνο πτώσεων ενώ παράλληλα σχετίζεται με την ποιότητα όσο και με τη διάρκεια ζωής. Αντίθετα το να κάθεστε ή να ξαπλώνετε χωρίς να θέλετε να κοιμηθείτε, σχετίζεται με χαμηλότερη μυϊκή δύναμη, κίνδυνο πτώσης και φυσικής λειτουργίας, μερικές φορές ανεξάρτητα από την μέτρια ή έντονη σωματική δραστηριότητα που κάνετε.

Η αδυναμία ισορροπίας στο ένα πόδι για 20 δευτερόλεπτα ή περισσότερο συνδέεται σε κατά τα άλλα υγιή άτομα με αυξημένο κίνδυνο βλάβης των μικρών αιμοφόρων αγγείων στον εγκέφαλο και μειωμένη ικανότητα κατανόησης ιδεών σύμφωνα με την Dawn Skelton Καθηγήτρια Γήρανσης και Υγείας, Πανεπιστήμιο Καληδονίας της Γλασκόβης

Είναι λιγότερο πιθανό να μπορέσετε να σταθείτε στο ένα πόδι χωρίς ταλάντωση εάν έχετε πληθώρα ιατρικών παθήσεων όπως η νόσος του Πάρκινσον, το εγκεφαλικό επεισόδιο ή η νόσος του Αλτσχάιμερ.

Επίσης τα άτομα που κάθονται για παρατεταμένες περιόδους έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2, μεγαλύτερη περιφέρεια μέσης και παχυσαρκία. Δεν είναι λοιπόν τυχαίο που καταγραφονται περίπου 37,3 εκατομμύρια πτώσεις ανά έτος παγκοσμίως οι οποίες απαιτούν ιατρική φροντίδα.

Ακόμη η εγκυμοσύνη, η εμμηνόπαυση, η διάγνωση της νόσου και η συνταξιοδότηση μπορούν επίσης να αλλάξουν τη δύναμη και την ισορροπία και την ικανότητά μας να παραμένουμε όρθιοι, κυρίως λόγω του τρόπου με τον οποίο επηρεάζουν την ικανότητα και το κίνητρό μας να ασκούμε τακτική σωματική δραστηριότητα.

Γιατί έχει σημασία να  στέκεσαι στο ένα πόδι;

Τα δεδομένα δείχνουν ότι ο χρόνος που οι άνθρωποι μπορούν να σταθούν σε ένα πόδι αλλάζει για άνδρες και γυναίκες σε διαφορετικές ηλικίες – και η αδυναμία να επιτύχει αυτούς τους στόχους για την ηλικιακή σας ομάδα μπορεί να αναδείξει προβλήματα υγείας.

Το ανθρώπινο σώμα, όταν στέκεται όρθιο, είναι εγγενώς ασταθές. Έχουμε μια πολύ μικρή βάση στήριξης σε σχέση με το ύψος και το πλάτος μας. Όταν είμαστε υγιείς, στηριζόμαστε στο κεντρικό και περιφερικό νευρικό μας σύστημα για να ενσωματώσουμε όλες τις πληροφορίες που προέρχονται από τις αισθήσεις ισορροπίας μας (μάτια, εσωτερικά αυτιά και ανατροφοδότηση από τους μυς και τις αρθρώσεις). Στη συνέχεια, εμπλέκουμε τους σωστούς μυς (πόδια, αστράγαλο, πόδι και μυς του πυρήνα, μερικές φορές ακόμη και τους βραχίονες) τη σωστή στιγμή για να κάνουμε τις απαραίτητες προσαρμογές στη στάση μας για να παραμείνουμε όρθιοι.

Όσο πιο σωματικά δραστήριοι είμαστε, τόσο πιο πιθανό είναι να έχουμε καλή ισορροπία και φυσικά τα ευρύτερα σωματικά, ψυχολογικά και κοινωνικά οφέλη της τακτικής δραστηριότητας είναι γνωστά.

Άλλα προβλήματα υγείας μπορούν επίσης να επηρεάσουν τη φυσική μας δραστηριότητα και χαρακτηρίζονται από σκυμμένη στάση και επιδείνωση της ισορροπίας, όπως κατάθλιψη και οστεοπόρωση, οδηγώντας σε αυξημένο κίνδυνο πτώσεων και καταγμάτων. Μια σκυμμένη στάση κάνει πιο δύσκολη τη στάση στο ένα πόδι.

Πρέπει να αρχίσω να στέκομαι στο ένα πόδι;

Μπορείτε να βελτιώσετε την ικανότητά σας να στέκεστε στο ένα πόδι σε οποιαδήποτε ηλικία και να βελτιώσετε την ισορροπία σας. Είναι πιο δύσκολο αν έχετε νευρολογική κατάσταση, αλλά μελέτες έχουν δείξει βελτιώσεις στην ισορροπία μετά από άσκηση σε πολλές καταστάσεις και είναι γνωστό ότι μειώνει τις πτώσεις σε πολλές άλλες. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, περίπου ένας στους τρεις ενήλικες άνω των 65 ετών και οι μισοί άνω των 80 ετών θα έχουν τουλάχιστον μία πτώση το χρόνο. Μια πρόσφατη έκθεση Public Health England υποδηλώνει ότι η έλλειψη δραστηριότητας σε ηλικιωμένους λόγω των κοινωνικών περιορισμών κατά τη διάρκεια της πανδημίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε πτώση 110.000 περισσότερων ηλικιωμένων φέτος.

Πως να τεστάρετε την ισορροπία σας

Μπορείτε να δοκιμάσετε τη δική σας ισορροπία εδώ και να δοκιμάσετε μερικές απλές ασκήσεις ισορροπίας . Είναι πιο πιθανό να έχετε βελτιωμένη εμπιστοσύνη στην εκτέλεση σωματικής δραστηριότητας και η πιο δραστήρια μπορεί να βοηθήσει στην επιμήκυνση και βελτίωση της ποιότητας ζωής.

Το να στέκεστε στο ένα πόδι μπορεί να γίνει πολύ πιο δύσκολο αν κλείσετε τα μάτια σας ενώ το κάνετε. Αυτό αξίζει να το εξασκήσετε καθώς βοηθά στη μακροπρόθεσμη ισορροπία μας και μειώνει τον κίνδυνο πτώσης. Με τα μάτια μας ανοιχτά το σώμα γίνεται τεμπέλης και βασίζεται στην όρασή μας για να μας κρατήσει ισορροπημένους. Αν αφαιρέσετε την όραση, οι άλλες αισθήσεις λειτουργούν καλύτερα. Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να το κάνουν μόνο για μικρό χρονικό διάστημα σε σύγκριση με όταν έχουν τα μάτια τους ανοιχτά. Έχετε κάτι κοντά για να κρατήσετε. Θα βελτιωθείς με τον καιρό.

Για άνω των 70 ετών, υπάρχουν επίσης στοιχεία που δείχνουν ότι το να στέκεστε σε κάθε πόδι για ένα λεπτό τρεις φορές την ημέρα μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της οστικής πυκνότητας των οστών του ισχίου  που σημαίνει ότι αν πέσετε, έχετε λιγότερες πιθανότητες να σπάσετε.

Πηγή: https://theconversation.com/standing-on-one-leg-is-a-sign-of-good-health-and-practising-is-good-for-you-too-168709