Πόσα φρούτα και λαχανικά πρέπει να τρώμε την ημέρα τελικά;

0
236

Όλοι γνωρίζουμε ότι οι δίαιτες πλούσιες σε φρούτα και λαχανικά κάνουν καλό στην υγεία μας. Όμως πόσα φρούτα και λαχανικά πρέπει να τρώμε μέσο όρο καθημερινά για να έχουμε πραγματικό όφελος στην υγεία μας; Μια ανάλυση από το Χάρβαρντ δείχνει ότι συνολικά πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών ημερησίως προσφέρει τα ισχυρότερα οφέλη για την υγεία καθώς ενισχύουν την καλή λειτουργεία της καρδιάς και του εγκεφάλου μας.

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο την 1η Μαρτίου 2021, από το περιοδικό Circulation , συγκέντρωσε πληροφορίες για την υγεία και τη διατροφή που είχαν αναφερθεί από δεκάδες μελέτες από όλο τον κόσμο, οι οποίες περιλάμβαναν περίπου δύο εκατομμύρια άτομα που παρακολουθήθηκαν έως και 30 χρόνια.

Η έρευνα διαπίστωσε ότι σε σύγκριση με τους ανθρώπους που δήλωσαν ότι έτρωγαν μόνο δύο μερίδες φρούτων ή λαχανικών κάθε μέρα, οι άνθρωποι που έτρωγαν πέντε μερίδες την ημέρα είχαν:

-13% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία.

-12% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιακές παθήσεις ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

-10% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο.

-35% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από αναπνευστική νόσο, όπως χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.

Τώρα λοιπόν γνωρίζουμε γιατί οι πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών καθημερινά είναι ο αριθμός κλειδί για μια υγιεινή ζωή που θωρακίζει την καρδιά και τον εγκέφαλό μας. Εάν λοιπόν σκέφτεστε να αρχίσετε δίαιτα μια καλή λύση είναι να “φορτώσετε” το στομάχι σας με νόστιμα πορτοκάλια, μήλα και μανταρίνια, παντζάρια και σαλάτα λάχανο καρότο αλλά και τόσα άλλα χειμωνιάτικα οπωροκηπευτικά που βγαίνουν αυτή την εποχή, που και μας χορταίνουν και κάνουν το δείκτη της ζυγαριάς να κατεβαίνει πιο γρήγορα.