Η καθιστική ζωή και το κόστος της απραξίας.

0
83

Η καθιστική ζωή έχει σοβαρές επιπτώσεις για την υγεία και δυστυχώς ζούμε σε μια εποχή που οι περισσότερες εργασίες γίνονται από το γραφείο. Η πανδημία μάλιστα άνοιξε τη “βεντάλια” των επιλόγων μας και έτσι σήμερα μπορούμε να ψωνίζουμε από τον υπολογιστή, σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα από ότι παλιότερα. Η καρέκλα όμως μας αρρωσταίνει και μας γερνάει πριν την ώρα μας, ενώ παράλληλα «βυθίζει» οικονομικά τα ασφαλιστικά ταμεία, όπως  αναφέρει ο κ. Βασίλειος Μπαρμπούνης, Παθολόγος – Ογκολόγος, Διευθυντής Γ΄ Ογκολογικής Kλινικής Metropolitan Hospital.

Μάλιστα πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι περνάμε 9,5 ώρες την ημέρα καθισμένοι σε μία ή περισσότερες καρέκλες, κάτι που σημαίνει ότι περνάμε το 75% του χρόνου μας αδρανείς. Το αποτέλεσμα είναι ότι αλλάζει το σώμα μας αφού «το σώμα μας κάνει ό,τι μπορεί για να έχουμε το είδος του σώματος που χρειαζόμαστε».

Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που η κύρια αιτία θανάτου είναι ο διαβήτης τύπου 2, ή τα καρδιαγγειακά νοσήματα ή κάποιος τύπος καρκίνου. Όλες αυτές οι ασθένειες συνδέονται με την αδράνεια, παρ΄ όλο  που όλοι πλέον γνωρίζουν ότι η τακτική σωματική δραστηριότητα σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου και βελτιωμένη επιβίωση για αρκετούς καρκίνους.

Το οικονομικό κόστος

Από την καρέκλα δε ζημιώνεται μόνο η υγεία μας αλλά και η οικονομία των κρατών, με συνέπεια τα κόστη θεραπείας, νοσηλείας, φαρμακευτικής αγωγής των εκατομμυρίων ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη, καρκίνοι κλπ να είναι δυσθεώρητα. Έχει υπολογιστεί ότι το οικονομικό κόστος των συνεπειών της φυσικής αδράνειας φτάνει τα 9,3 δισεκατομμύρια δολάρια, της κατανάλωσης αλκοόλ τα 10,6 δισεκατομμύρια δολάρια, του καπνίσματος τα 19,5 δισεκατομμύρια δολάρια και του υπερβολικού βάρους τα 23,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Το 2010 υπολογίστηκε ότι οι άμεσες δαπάνες που σχετίζονται με την πρόληψη και τη θεραπεία του καρκίνου, την οικονομική αποτίμηση των ζωών που χάθηκαν και των αναπηριών που προκλήθηκαν, κόστισαν στον κόσμο περίπου 1,16 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Περαιτέρω εκτιμήσεις, οι οποίες συνυπολογίζουν το μακροπρόθεσμο κόστος για τους ασθενείς και τις οικογένειές τους, αυξάνουν το ετήσιο παγκόσμιο κόστος του καρκίνου σε 2,5 τρισεκατομμύρια δολάρια.