Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης-Νέα μελέτη: Απεριόριστα τα οφέλη της άσκησης για την καρδιά.

0
71

Μια νέα μελέτη του Πανεπιστήμιου της Οξφόρδης που πραγματοποιήθηκε σε περισσότερους από 90.000 συμμετέχοντες απέδειξε ότι δεν υπάρχει ανώτατο όριο στα οφέλη της άσκησης γι΄αυτό «κάθε κίνηση μετράει για καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία».

Οι καρδιαγγειακές παθήσεις είναι η κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως, με απώλεια 17,9 εκατομμυρίων ζωών κάθε χρόνο. Μέχρι τώρα, ήταν δύσκολο να ποσοτικοποιηθεί η προστατευτική επίδραση της σωματικής δραστηριότητας, καθώς προηγούμενες μελέτες το έχουν μετρήσει συνήθως χρησιμοποιώντας ερωτηματολόγια. Αυτές οι μέθοδοι είναι ακατέργαστες, υπόκεινται σε κακή ανάκληση και δεν μπορούν να καταγράψουν με ακρίβεια τη δραστηριότητα του ατόμου κατά τη διάρκεια όλης την ημέρα. Αυτό κατέστησε δύσκολο να εκτιμηθεί εάν η αύξηση της σωματικής δραστηριότητας δίνει πάντα ένα επιπλέον όφελος στη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων ή εάν υπάρχει ανώτερο όριο στις βελτιώσεις στην καρδιαγγειακή υγεία από την άσκηση.

Η νέα μελέτη μεγάλης κοόρτης του Πανεπιστήμιου της Οξφόρδης βρήκε τη λύση. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν επιταχυνσιόμετρα (συσκευές που φοριούνται στον καρπό) για να καταγράψουν με ακρίβεια τη δραστηριότητα περισσότερων από 90.000 συμμετεχόντων και τους παρακολουθούσαν για πέντε χρόνια. Διαπιστώθηκε ότι η σωματική δραστηριότητα δεν σχετίζεται μόνο με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων, αλλά το μεγαλύτερο όφελος παρατηρείται για εκείνους που είναι ενεργοί στο υψηλότερο επίπεδο.

Κατά τη διάρκεια της πενταετούς περιόδου παρακολούθησης, 3.617 από τους συμμετέχοντες διαγνώστηκαν με καρδιαγγειακή νόσο (3.305 μη θανατηφόρες και 312 θανατηφόρες). Αυτό περιλάμβανε 2.220 άνδρες και 1.397 γυναίκες. Στους συμμετέχοντες, καθώς η ποσότητα της μέτριας και έντονης σωματικής δραστηριότητας αυξήθηκε, οι περιπτώσεις καρδιαγγειακής νόσου μειώθηκαν, χωρίς κατώφλι όπου τα αποτελέσματα της άσκησης σταμάτησαν να βελτιώνουν την καρδιαγγειακή υγεία.

Το προστατευτικό αποτέλεσμα της σωματικής δραστηριότητας κατά των καρδιαγγειακών παθήσεων ήταν:

-48% -57% για όσους βρίσκονται στο πρώτο τρίμηνο όλης της σωματικής άσκησης.

-49% -59% για όσους βρίσκονται στο πρώτο τέταρτο της δραστηριότητας μέτριας έντασης.

-54% -63% για όσους βρίσκονται στο πρώτο τέταρτο της έντονης δραστηριότητας.

Ο Αναπληρωτής Καθηγητής Aiden Doherty, από το Τμήμα Υγείας του πληθυσμού του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, και ένας από τους κύριους συγγραφείς της μελέτης, δήλωσε: «Αυτή είναι η μεγαλύτερη μελέτη της φυσικής δραστηριότητας και των καρδιαγγειακών παθήσεων που μετράται ποτέ από τη συσκευή. Δείχνει ότι η σωματική δραστηριότητα είναι πιθανώς ακόμη πιο σημαντική για την πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων από ό, τι πιστεύαμε προηγουμένως. Τα ευρήματά μας προσδίδουν επιπλέον βάρος στις νέες οδηγίες του ΠΟΥ για τη σωματική δραστηριότητα που προτείνουν τουλάχιστον 150 έως 300 λεπτά μέτριας έως έντονης αερόβιας δραστηριότητας την εβδομάδα για όλους τους ενήλικες.

Ο καθηγητής Terry Dwyer, από το Τμήμα Γυναικών και Αναπαραγωγικής Υγείας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε: «Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης ενισχύουν την εμπιστοσύνη ότι η σωματική δραστηριότητα είναι πιθανό να είναι ένας σημαντικός τρόπος πρόληψης των καρδιαγγειακών παθήσεων. Η πιθανή μείωση του κινδύνου που εκτιμάται σε όσους ασχολούνται με σχετικά υψηλά επίπεδα δραστηριότητας είναι σημαντική και δικαιολογεί μεγαλύτερη έμφαση στα μέτρα για την αύξηση των επιπέδων σωματικής δραστηριότητας στην κοινότητα. ”

Τα αποτελέσματα της μελέτης ήταν παρόμοια για τους άνδρες και τις γυναίκες, αν και τα οφέλη της έντονης άσκησης φάνηκε να είναι ιδιαίτερα ισχυρά για τις γυναίκες. Παρόλο που όσοι ασκούσαν περισσότερα είχαν επίσης περισσότερες πιθανότητες να μην καπνίζουν, να έχουν υγιή ΔΜΣ και μέτρια πρόσληψη αλκοόλ, οι ερευνητές προσαρμόστηκαν για αυτούς τους παράγοντες και διαπίστωσαν ότι η σχέση μεταξύ της αυξημένης άσκησης και της μείωσης των καρδιαγγειακών παθήσεων ήταν ακόμη ισχυρή.

Αυτά τα αποτελέσματα καταδεικνύουν, επομένως, ότι η άσκηση από μόνη της έχει σημαντική επίδραση στον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

Η μελέτη

Η μελέτη βασίστηκε σε 90.211 υγιείς συμμετέχοντες στο Ηνωμένο Βασίλειο Biobank, από όλη την Αγγλία, την Ουαλία και τη Σκωτία.

Τους στάλθηκαν επιταχυνσιόμετρα με καρπό για να καταγράψουν τη δραστηριότητά τους σε περίοδο επτά ημερών το 2013-2015. Οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν πάνω από πέντε χρόνια μετά την περίοδο των επτά ημερών, όταν φορούσαν τα επιταχυνσιόμετρα.

Οι ερευνητές κατέγραψαν τον αριθμό των πρώτων εισαγωγών στο νοσοκομείο ή του θανάτου που προκλήθηκε από καρδιαγγειακές παθήσεις. Αυτά ελήφθησαν από τις εθνικές στατιστικές επεισοδίων νοσοκομείου και τον εθνικό δείκτη θανάτου.