ΚΛΙΜΑΚΑ: Ψυχιατρική και Ψυχοκοινωνική υποστήριξη στα θύματα του πόλεμου της Ουκρανίας

0
651

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έφερε την Ευρώπη στη δίνη μιας νέας ανθρωπιστικής κρίσης, την μεγαλύτερη στην ήπειρό μας από το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου μέχρι σήμερα, με βαρύ φόρο αίματος, ολέθριες καταστροφές στη χώρα και με  κύματα χιλιάδων αμάχων, στη συντριπτική τους πλειονότητα γυναίκες και παιδιά, να περνούν καθημερινά τα σύνορα αναζητώντας ασφάλεια.

Η ΜΚΟ ΚΛΙΜΑΚΑ αξιοποιώντας την πολύχρονη εμπειρία της στη χρήση των συστημάτων και εφαρμογών Τηλεψυχιατρικής, από την αρχή του πολέμου, σχεδίασε και παρέχει Υπηρεσία Ψυχιατρικής και Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης απευθυνόμενη στον πληγέντα πληθυσμό της  Ουκρανίας και των γειτονικών χωρών. Η λειτουργία της είναι σε 24ωρη βάση, με τη συμμετοχή έμπειρων  ψυχιάτρων και επαγγελματιών ψυχικής υγείας, στις ακόλουθες γλώσσες: Ουκρανικά, Ρωσικά, Λευκορωσικά, Ρουμανικά, Πολωνικά, Αγγλικά, Γαλλικά.
Μέλη της ΚΛΙΜΑΚΑΣ, στο πλαίσιο της ανθρωπιστικής αποστολής,  την Τετάρτη 23 Μαρτίου θα βρίσκονται στα σύνορα Ρουμανίας – Ουκρανίας για την σχετική ενημέρωση και περαιτέρω δικτύωση με τοπικούς θεσμικούς φορείς και ανθρωπιστικές οργανώσεις, παράλληλα με την παράδοση υγειονομικού υλικού.
Η ΚΛΙΜΑΚΑ, φορέας με εξειδίκευση στην παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας, σε αποκλεισμένους και ευάλωτους πληθυσμούς  στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, σε αυτό το περιβάλλον έκτακτης συνθήκης, έχει διευρύνει τις υπηρεσίες της ανταποκρινόμενη  στην επιτακτική ανάγκη στήριξης του δοκιμαζόμενου λαού της Ουκρανίας. Η δράση υποστηρίζεται και από τον Κλάδο Τηλεψυχιατρικής της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας και το φορέα ψυχικής υγείας & κοινωνικής μέριμνας ΞΕΝΙΟΣ ΖΕΥΣ ΑμΚΕ.

«Ο πόλεμος, ανά τους αιώνες,  παραμένει  η χειρότερη από τις ανθρωπογενείς καταστροφές και οι τραγικές όσο και  απαράδεκτες συνέπειες στην ψυχική υγεία των θυμάτων του, δυστυχώς, συχνά εκλαμβάνονται ως «παράπλευρη απώλεια» χωρίς την ανάληψη δράσεων και ενεργειών για  την δέουσα αντιμετώπισή τους. Ωστόσο, η ψυχική υγεία, αναμφισβήτητα,  αποτελεί έναν από τους θεμελιώδεις  παράγοντες που συμβάλλουν και προδιαγράφουν το επίπεδο ποιότητας ζωής όσο και  την ευημερία των ανθρώπων, των κοινωνιών και των λαών στο σύνολό τους» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΚΛΙΜΑΚΑ και καταλήγει: «Μένουμε αλληλέγγυοι/ες, υπερασπιζόμενοι/ες τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη ζωή, την ελευθερία, τη δημοκρατία, την ευημερία και την ειρήνη. Με την ευχή και την ελπίδα αλλά και με στοχευμένες ενέργειες ώστε  η «επόμενη μέρα» να βρει τα θύματα του πολέμου,  αλλά και όλους μας,  με ψυχική ανθεκτικότητα να οικοδομήσουμε το μέλλον σε ένα περιβάλλον μιας νέας εποχής, που διαφαίνεται,  για την Ευρώπη και τους λαούς της».
Πληροφορίες: Άντα Αλαμάνου 697 22 57 906-  Όλγα Θεοδωρικάκου 69 77 034 630