Τι είναι το αθλητικό μασάζ και γιατί το χρειάζονται όσοι ασκούνται

0
358

Από τον Νάσο Κουτσουραδή, Φυσικοθεραπευτής, Χαλκίδα

Αν έχεις την άσκηση στην καθημερινότητά σου, να δοκιμάσεις να κάνεις αθλητικό μασάζ για να καταλάβεις πόσα οφέλη έχει για εσένα που γυμνάζεσαι σκληρά.

Όπως είναι λογικό ένα σώμα που καθημερινά εμπλέκεται σε αθλητικές δραστηριότητες (πολύ συχνά υψηλής έντασης και συχνότητας) δεν μπορεί να βασιστεί αποκλειστικά στην φυσική επούλωση. Οι ιστοί και κυρίως οι μυϊκές ίνες, θυσιάζονται για τις αθλητικές επιδόσεις.

Βιολογικά το ανθρώπινο σώμα αναγεννά τέτοιους ιστούς, ωστόσο αυτό συχνά γίνεται σε μη τροποποιήσιμο χρονικό πλαίσιο ή και σε χαμηλό βαθμό αποτελεσματικότητας.

Έτσι για την καλύτερη και γρηγορότερη αποθεραπεία, επανένταξη ή συχνά αποκατάσταση η λύση είναι το αθλητικό μασάζ.

Τι είναι το αθλητικό μασάζ;

Το αθλητικό μασάζ διαφέρει από αυτό που θα λάβει κανείς σε ένα spa ή την θεραπευτική μάλαξη σε ένα εργαστήριο φυσικοθεραπείας. Τα βασικά χαρακτηριστικά του αθλητικού μασάζ είναι οι έντονες τεχνικές / χειρισμοί που επιδρούν στους επιπολείς και εν τω βάθει ιστούς.

Μπορεί να μην είναι και ότι πιο ευχάριστο θα αισθανθεί ο/η αθλητής-τρια αλλά το αποτέλεσμα θα τον ανταμείψει. Οι παραπάνω χειρισμοί έχουν στόχο την  μυοπεριτονιακή στοιβάδα, που με την σειρά της θα συμβάλλει στην καλύτερη υποστήριξη του καταπονημένου μυϊκού συστήματος.

Πρακτικά, το αθλητικό μασάζ με τις επιφανειακές γρήγορες τεχνικές και τις αργές βαθύτερες, στοχεύει στην ενίσχυση της λειτουργικότητας και την μείωση πόνου που προκαλείται από το γαλακτικό οξύ και από τις έντονες καθημερινές δραστηριότητες (εργασία, αθλητικές δραστηριότητες).

Αποτελεί ένα βασικό μέρος της προπόνησης για τους αθλητές και μπορεί να προγραμματίζεται πριν ή μετά από αγωνιστικές υποχρεώσεις.

Ποια οφέλη έχουμε αν επιλέξουμε αθλητικό μασάζ;

Όπως έχει αναφερθεί και προηγουμένως, η εντοπισμένη και βαθύτερη δράση του αθλητικού μασάζ επιφέρει σημαντικές διεργασίες.

Αρχικά ενισχύεται το καρδιοαναπνευστικό σύστημα. Έρευνες δείχνουν ότι για 24 ώρες μετά από αθλητικό μασάζ, η περιφερική αιμάτωση και φλεβική επιστροφή είναι βελτιωμένη.

Αυτό σαν όφελος έχει να οδηγεί σε καλύτερη οξυγόνωση του αίματος και αφού το αίμα κινείται καλύτερα και «σκουπίζει» απόβλητες ουσίες από την δαπανημένη ενέργεια που καταβάλλει το μυϊκό σύστημα, προσφέρει περισσότερο οξυγόνο άρα και αποκατάσταση.

Άλλος ένας λόγος να επιλέξει κάποιος να κάνει αθλητικό μασάζ είναι ότι θα τον βοηθήσει να προλάβει τραυματισμούς. Οι τραυματισμοί χωρίζονται σε τραυματισμούς άμεσης κάκωσης και υπέρχρησης.

Η συνήθεια του αθλητικού μασάζ μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην μείωση των πιθανοτήτων να τραυματιστεί κανείς από τραυματισμό υπέρχρησης.

Εάν ταλαιπωρείσαι συχνά από σφιγμένους μύες κυρίως στα κάτω άκρα και αισθάνεσαι ότι κάτι σου κόβει την αθλητική δραστηριότητα, τότε σίγουρα ένα αθλητικό μασάζ θα σε βοηθήσει!

Πηγή: https://www.fmh.gr/ti-einai-to-athlitiko-massage-kai-giati-to-xreiazesai/