Ο ρόλος της διατροφής στους ασθενείς με ψωρίαση. Τι να προσέχουν

0
388

Κεντρικό ρόλο παίζει η διατροφή στην αντιμετώπιση της ψωρίασης  όπως αναδείχθηκε σε webinar που πραγματοποίησε το Σωματείο «ΚΑΛΥΨΩ». Στη διαδικτυακή εκδήλωση επισημάνθηκε τι πρέπει να αποφεύγουν οι ασθενείς και δόθηκαν εν γένει οδηγίες.

Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε με την ευγενική υποστήριξη των εταιρειών LEO & Φαρμασερβ-Lilly, επισημάνθηκε ότι ακόμη δεν καθιερώθηκαν συγκεκριμένα διατροφικά θεραπευτικά σχήματα για την ψωρίαση. Από πολλές μελέτες  καταδεικνύεται η θετική επίδραση της κατανάλωσης ή της αποβολής των θρεπτικών συστατικών και των προϊόντων διατροφής, σύμφωνα με όσα  τόνισε ο Δημήτρης Πέτσιος, Κλινικός Διαιτολόγος, Αθλητικός Διατροφολόγος, Master Practitioner Διατροφικών Διαταραχών ( NCfED).

Η διατροφή θα πρέπει να επιλέγεται με βάση τις συννοσηρότητες και να υπάρχει πρόληψη των ασθενειών στις οποίες αυτά τα άτομα είναι ευάλωτα. Καλό είναι να προσαρμοστεί η διατροφή σε ατομικές ανάγκες. Κάποιες έρευνες προέκριναν την αποφυγή γλουτένης, ενώ επωφελής φαίνεται περισσότερο η Μεσογειακή διατροφή.

Οι ασθενείς καλό είναι να αποφεύγουν την υψηλή κατανάλωση:

-αλκοόλ,

-ζωικών λιπών,

-κόκκινου κρέατος, απλών

-σακχάρων,

-καφέ (η μέτρια κατανάλωση έως 3 φλ/ημ ανακουφίζει από τα συμπτώματα της νόσου, ενώ η υψηλότερη κατανάλωση καφέ > 4 φλ/ημ επιδεινώνει τα κλινικά συμπτώματα) και τα πολύ επεξεργασμένα τρόφιμα.

Μπορούν να καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες:

-λαχανικών και φρούτων (πηγή αντιοξειδωτικών),

-φυτικά έλαια,

-ξηρούς καρπούς

-ψάρια (ωμέγα-3 λιπαρά οξέα),

-προϊόντα δημητριακών ολικής αλέσεως

-όσπρια

Σε κάποιους ασθενείς συνιστάται η λήψη ορισμένων διατροφικών συμπληρωμάτων, της είναι η βιταμίνη D, λόγω σημαντικά χαμηλότερων τιμών, καθώς και η χορήγηση προβιοτικών  της εντερική μικροχλωρίδα των πασχόντων.

Στο ζωτικό ρόλο της διατροφής στη διαχείριση της ψωρίασης συμφώνησε και ο Δημήτρης Γρηγοράκης, Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος MSc, PhD, Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, Επιστημονικός Συνεργάτης ΤΕΔΔ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου & Α΄ Νευρολογικής Κλινικής, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ, Αιγινήτειο Νοσοκομείο, Καθηγητής ΚΕΔΙΒΙΜ ΕΚΠΑ.

 4 έξυπνες διατροφικές οδηγίες

1.Περιορίστε το αλκοόλ:

Μελέτες δείχνουν ότι οι άνδρες που πίνουν πολύ δεν ανταποκρίνονται επίσης στις θεραπείες ψωρίασης. Και ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι τα άτομα που έχουν ψωρίαση και πίνουν πολύ μπορεί να διαπιστώσουν ότι το δέρμα τους γίνεται καλύτερο όταν σταματούν.

2.Καταναλώνετε τροφές που καταπολεμούν την φλεγμονή: Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι τα αντιοξειδωτικά, όπως η βιταμίνη C, η βιταμίνη Ε, το β-καροτένιο και το σελήνιο, μπορεί να κάνουν τη διαφορά. Και μερικές έρευνες δείχνουν ότι τα λιπαρά οξέα από το ιχθυέλαιο μπορούν να είναι χρήσιμα. Φρούτα και λαχανικά, ειδικά μούρα, κεράσια και φυλλώδη χόρτα, σολομός, σαρδέλες και άλλα ψάρια πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα, και πλούσια σε αντιοξειδωτικά βότανα και μπαχαρικά όπως θυμάρι, φασκόμηλο, κύμινο και τζίντζερ.

Ακόμη καταναλώστε πηγές λίπους που είναι υγιείς για την καρδιά, όπως ελαιόλαδο, σπόροι και ξηροί καρποί.

3.Χάστε βάρος:

Τα άτομα που είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να προσβληθούν από ψωρίαση και τα συμπτώματά τους τείνουν να είναι χειρότερα.

4.Προσοχή στις θαυματουργές δίαιτες:

Μείνετε μακριά από ακραίες δίαιτες που ισχυρίζονται ότι θεραπεύουν την ψωρίαση με πράγματα όπως η νηστεία ή τα κλύσματα

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του «ΚΑΛΥΨΩ»  Κωνσταντίνος Λούμος, μια δίαιτα που επιλέγεται σωστά και ακολουθείται με συνέπεια από τον ασθενή μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο, όχι μόνο στην πορεία της ψωρίασης και στην πρόγνωση, αλλά και στις συννοσηρότητες.