Ποιες τροφές βοηθούν στην αποτοξίνωση του ήπαρ από τις χριστουγεννιάτικες καταχρήσεις

0
548

Μπορεί και φέτος να είμαστε λιγότεροι στο γιορτινό τραπέζι, λόγω της πανδημίας, αυτό όμως δεν μας πτόησε και έτσι για άλλη  μια χρονιά του  δώσαμε και κατάλαβε στο πρωτοχρονιάτικο δείπνο, που σημαίνει ότι… φάγαμε μέχρι σκασμού! Επειδή λοιπόν το ήπαρ το «φορτώσαμε» ξανά, με ένα σωρό τοξίνες και λιπαρά, καιρός είναι να το ξεκουράσουμε. Υπάρχουν, λοιπόν, κάποια τρόφιμα που βοηθούν στην αποτοξίνωση αυτού του τόσο σημαντικού οργάνου. Παρακάτω παρουσιάζουμε πέντε χειμωνιάτικα τρόφιμα που εκτός από πολύ θρεπτικά είναι και πεντανόστιμα.

Παντζάρια

Τα παντζάρια αποτελούν από τις πιο έξυπνες λύσεις για την ευεξία ολόκληρου του σώματός μας. Καθαρίζουν αποτελεσματικά το αίμα μας, κάτι που ενισχύει και την λειτουργία του ήπατος. Η πηκτίνη, μια ουσία που εμπεριέχουν τα παντζάρια, βοηθάει στην απελευθέρωση των τοξινών που πολλές φορές αποθηκεύονται στο συκώτι. Αυτό σημαίνει ότι ο οργανισμός δεν ενσωματώσει τις εν λόγω τοξίνες στην κυκλοφορία του αίματος αλλά τις αποβάλει με τη βοήθεια αυτής της ουσίας.

Μπρόκολο

Το μπρόκολο έχει ευεργετικές δυνατότητες για το σώμα μας. Τα αντιοξειδωτικά και η χλωροφύλλη που εμπεριέχει καθώς και οι πλούσιες φυτικές του ίνες, απαλλάσσουν τον οργανισμό από καρκινογόνες ουσίες και άλλες τοξίνες. Ταυτόχρονα, βοηθούν το συκώτι να παράγει ένζυμα που χρησιμεύουν στην απομάκρυνση των τοξινών και βοηθούν στην πέψη.

Φακές

Οι φακές είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, που βοηθούν στη διαδικασία καθαρισμού ενώ παράλληλα αποτελούν μια φυσική πηγή πρωτεϊνών φυτικής προέλευσης. Οι φακές παρέχουν την κατάλληλη ποσότητα πρωτεΐνης που μπορεί να υποστηρίξει το σώμα.

Σκόρδο

Το σκόρδο είναι πλούσιο σε αλλισίνη και σελήνιο, δύο θρεπτικά συστατικά που βοηθάνε σε τεράστιο βαθμό τη λειτουργία του ήπατος. Το σελήνιο βοηθά στην αποτελεσματική αποτοξίνωση και αλλισίνη ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, κάτι ελαφραίνει το φορτίο στο συκώτι σας. Το σκόρδο ενεργοποιεί επίσης τα ένζυμα στο συκώτι που βοηθούν στη πέψη και την απαλλαγή από τις τοξίνες.

Πράσινα λαχανικά

Το σπανάκι, το κατσαρό λάχανο, το μαρούλι, η ρόκα και τα λάχανα είναι από τα πιο θρεπτικά φυλλώδη λαχανικά. Είναι γεμάτα με χλωροφύλλη, η οποία καθαρίζει το αίμα, βοηθά στη λειτουργία του ήπατος καθώς και στην εξουδετέρωση των τοξικών χημικές ουσίες και των φυτοφαρμάκων που επιβαρύνουν το συκώτι.

Κάντε 15 μέρες αποχή από το κρέας, κόψτε «μαχαίρι» τα γλυκά και το ψωμί, επιλέξτε να τρώτε όσπρια και φρέσκες σαλάτες, γυμναστείτε καθημερινά. Με αυτό τον τρόπο και η ζυγαριά θα κατέβει αλλά και το συκώτι σας θα σας… ευγνωμονεί που θα το βοηθήσετε να καθαρίσει τις τοξίνες των γιορτών γρηγορότερα..