Προδιαβήτης: Τι είναι; Ποιες τροφές είναι οι σύμμαχοι μας;

Ο προδιαβήτης είναι το στάδιο πριν το σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Ωστόσο, αν κάποιος διαγνωστεί με προδιαβήτη δεν σημαίνει ότι σίγουρα θα εκδηλώσει διαβήτη τύπου 2, καθώς χρειάζεται να περάσουν δέκα χρόνια, σύμφωνα με την κλινική Mayo. Σ’ αυτό το διάστημα, λοιπόν, μπορείτε να αλλάξετε συνήθειες και να προσαρμοστείτε σε ένα διαφορετικό πιο υγιεινό τρόπο ζωής. Σύμμαχός σας σ΄ αυτόν τον αγώνα, είναι η σωστή διατροφή που θα σας βοηθήσει να ρίξετε το σάκχαρο σε κανονικά επίπεδα.
Πριν δούμε όμως τις τροφές που βοηθούν, είναι καλό να γνωρίζουμε τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν είμαστε σε αυτό το στάδιο. Ο προδιαβήτης χαρακτηρίζεται από ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα (γλυκόζη), τα οποία συνήθως οφείλονται στη δυσλειτουργία του οργανισμού όσον αφορά την αντίσταση στην ινσουλίνη, δηλαδή, της ορμόνης που παράγει το πάγκρεας και ρυθμίζει το σάκχαρο σε φυσιολογικά επίπεδα. Με απλά λόγια, στον προδιαβητη η ζάχαρη από τα τρόφιμα αρχίζει να συσσωρεύεται στο αίμα σας επειδή η ινσουλίνη δεν μπορεί εύκολα να την μετακινήσει στα κύτταρά σας.
Προδιαβήτης και διατροφή
Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο για προδιαβήτη. Η γονιδιακή κληρονομικότητα μπορεί να διαδραματίσει κάποιο ρόλο, ειδικά εάν στην οικογένειά σας υπάρχει άτομο με διαβήτη. Το υπερβολικό σωματικό λίπος και η καθιστική ζωή είναι, επίσης, δυνητικοί παράγοντες κινδύνου.
Γενικά, το να καταναλώνετε υδατάνθρακες δεν σημαίνει ότι «προκαλείτε» τον προδιαβήτη. Αλλά μια διατροφή που είναι γεμάτη με υδατάνθρακες, οι οποίοι χωνεύονται γρήγορα, μπορεί να οδηγήσει σε «εκρήξεις» του επιπέδου σακχάρου στο αίμα κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Σημειώνεται ότι το σωματικό λίπος, ειδικά γύρω από την κοιλιά, συνδέεται με την αντίσταση στην ινσουλίνη. Αυτό εξηγεί γιατί πολλοί άνθρωποι με προδιαβήτη είναι επίσης υπέρβαροι.
Οι τροφές που αποτελούν τον πυλώνα της διατροφής σας:
-Βρώμη
-Ψωμί ολικής αλέσεως
-Μη αμυλούχα λαχανικά, όπως καρότα και τα πράσινα λαχανικά
-Όσπρια
-Γλυκοπατάτες
-Καλαμπόκι
-Ζυμαρικά (κατά προτίμηση ολικής αλέσεως)
Η ανάμιξη τροφών είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να μειώσετε τον συνολικό ΓΔ ενός γεύματος. Για παράδειγμα, εάν σκοπεύετε να φάτε άσπρο ρύζι, προσθέστε λαχανικά και κοτόπουλο, για να επιβραδύνετε την πέψη των κόκκων του ρυζιού και να ελαχιστοποιήσετε τις προσωρινές αιχμές στο επίπεδο του σακχάρου.
Πίνετε αλκοόλ με μέτρο
Πολλά οινοπνευματώδη ποτά προκαλούν αφυδάτωση στον οργανισμό. Ορισμένα κοκτέιλ μπορεί να περιέχουν και υψηλά επίπεδα ζάχαρης, κάτι που θα εκτοξεύσει το σάκχαρο στο αίμα σας. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Διαβήτη, οι γυναίκες πρέπει να πίνουν μόνο ένα ποτό την ημέρα, ενώ οι άνδρες πρέπει να περιορίζονται στα δύο.
Γενικά δεν πρέπει να πίνετε πάνω από:
-1 μπουκάλι μπύρας
-1 ποτήρι κρασί
-1 σφηνάκι αλκοόλ, όπως τζιν, βότκα ή ουίσκι
Προδιαβήτης: Φάτε άπαχα κρέατα
Το κρέας δεν περιέχει υδατάνθρακες, αλλά μπορεί να είναι σημαντική πηγή κορεσμένων λιπαρών στη διατροφή σας. Η κατανάλωση πολλών κρεάτων μπορεί να οδηγήσει σε υψηλά επίπεδα χοληστερόλης. Εάν έχετε προδιαβήτη, μια διατροφή χαμηλή σε κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη μπορεί να συμβάλει στην μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων. Συνιστάται να αποφεύγετε κομμάτια κρέατος με ορατό λίπος ή πέτσα.
Επιλέξτε πηγές πρωτεϊνών όπως είναι οι εξής:
-Κοτόπουλο χωρίς την πέτσα
-Υποκατάστατα αυγών, ή ασπράδια αυγών
-Όσπρια
-Προϊόντα σόγιας όπως το τόφου
-Ψάρια, όπως ο μπακαλιάρος, το καλαμάρι, ο μπακαλιάρος, ο τόνος και η πέστροφα
-Άπαχα κομμάτια βοδινού κρέατος
-Οστρακοειδή, όπως καβούρια, αστακούς, γαρίδες και χτένια
-Γαλοπούλα χωρίς την πέτσα
-Χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά γιαούρτι