Σε καραντίνα το γηροκομείο στον Άγιο Παντελεήμονα.

Στα νοσοκομεία Ευαγγελισμός, Ασκληπιείο και το Σισμανόγλειο μεταφέρθηκαν σήμερα το πρωί οι 23 ηλικιωμένοι που βγήκαν θετικοί στο κορωνοϊό, χθες το βράδυ, στο γηροκομείο του Αγίου Παντελεήμονα. Να σημειωθεί ότι έγιναν 100 τεστ και από αυτά τα 40 ήταν θετικά στον Covid-19.
Την έντονη ανησυχία των ειδικών φανερώνει η άμεση κινητοποίηση του Λοιμωξιολόγο Σωτήρη Τσιόδρα και του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά, που χθες έσπευσαν στο γηροκομείο για να εκτιμήσουν την κατάσταση. Ο κ. Τσιόδρας μάλιστα δήλωσε βγαίνοντας από τη δομή των ηλικιωμένων προειδοποίησε ότι η Αττική που “δεν πάει καλά” ενώ για το γηροκομείο εκτίμησε ότι κάποιος από τους εργαζόμενους μετέφερε τον ιό στον οίκο ευγηρίας: «Σε αυτές τις περιπτώσεις και σε αυτές τις δομές όπου δεν υπάρχει επισκεπτήριο συνήθως η διασπορά γίνεται από εργαζόμενο. Είναι καταστάσεις που δεν θέλουμε να τις βλέπουμε. Δυστυχώς, τις βλέπουμε ακόμα. Είναι πολύ δύσκολο να έχεις διασπορά κορωνοϊού σε τέτοιες δομές εδώ πέρα το 80% των φιλοξενούμενων ηλικιωμένων είναι κατακεκλιμένα άτομα οπότε αντιλαμβάνεστε σε πόσο δύσκολη κατάσταση βρίσκονται και έχουν και συνοδά νοσήματα. Στη Θεσσαλονίκη το μάθημα μας το πήραμε, εδώ φαίνεται δεν το πήραμε και η Θεσσαλονίκη πάει καλά ενώ η Αθήνα δεν πάει».
Ήδη από χθες το βράδυ έχουν τεθεί σε ισχύ περιοριστικά μέτρα στο γηροκομείο, που ισχύουν για δέκα ημέρες, δηλαδή έως και τις 9 Οκτωβρίου και ώρα 9μμ. Ειδικότερα, σύμφωνα με απόφαση του γενικού γραμματέα της Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου:
-Αναστέλλεται η δυνατότητα εισόδου και εξόδου στο ανωτέρω κέντρο φροντίδας ηλικιωμένων, εξαιρουμένου του προσωπικού, το οποίο με μέριμνα της διοίκησης θα εναλλάσσεται και θα μετακινείται σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.
-Η τροφοδοσία και η παροχή ειδών πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα κ.α.), στο ανωτέρω κέντρο φροντίδας ηλικιωμένων θα γίνεται από τους προμηθευτές, χωρίς δυνατότητα εισόδου τους σε αυτό, τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής.
-Η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής (Γ.Α.Δ.Α.) θα αναλάβει την επιτήρηση και ανάληψη κάθε αναγκαίας ενέργειας για τη διασφάλιση της εφαρμογής της παρούσας στο ανωτέρω κέντρο φροντίδας ηλικιωμένων.