Ποιες είναι οι κατάλληλες μέθοδοι γυμναστικής για τους 50 έως και 80plus;

0
238

Όλες οι έρευνες δείχνουν ότι η γυμναστική διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην καλύτερη υγεία των ατόμων άνω των 50 ετών. Ωστόσο, εάν ένας άνθρωπος έχει χρόνια να ασκηθεί, τότε η διαδικασία προκειμένου να ξαναβάλει στη ζωή του τη γυμναστική είναι βέβαιο πως δεν θα είναι εύκολη. Μάλιστα, θα χρειαστεί μεγάλη προσοχή, προκειμένου να αποφευχθούν ανεπιθύμητοι τραυματισμοί.

Επίσης ένας 60αρης που γυμνάζεται συστηματικά όλη του τη ζωή και έχει συνηθίσει σε έναν πιο έντονο τρόπο άσκησης, είναι πολύ πιθανό να  πρέπει να προσαρμοστεί σε προπονήσεις με μικρότερη ένταση.

Άσκηση στο νερό

Ένα από τα πλεονεκτήματα του aqua fitness είναι ότι πρόκειται για μια μέθοδο εκγύμνασης που δεν εξαιρεί κανέναν, είτε σε ό,τι έχει να κάνει με το επίπεδο φυσικής κατάστασης, είτε με τις κολυμβητικές ικανότητες. Και φυσικά, είναι ιδανική για ανθρώπους της τρίτης ηλικίας.

Οι περισσότερες ασκήσεις γίνονται με τον ασκούμενο να είναι όρθιος στο νερό, οπότε δεν είναι απαραίτητο να ξέρει κολύμπι. Επίσης, το νερό προστατεύει τις αρθρώσεις. Αυτό σημαίνει ότι μειώνονται και οι πιθανότητες για πόνους στις αρθρώσεις κατά τη διάρκεια ή μετά από τη γυμναστική αλλά και οι πιθανότητες για τραυματισμούς.

Ασκησιολόγιο: Aqua jogging, flutter kicking, leg lifts, standing water push-ups, arm curls.

Γυμναστική με λάστιχα

Τα λάστιχα γυμναστικής προσθέτουν αντίσταση, χωρίς ωστόσο να καταπονούν το σώμα, οπότε είναι ιδανική μορφή άσκησης για τους ηλικιωμένους. Το γεγονός ότι η τιμή τους είναι ιδιαίτερα προσιτή, είναι ένα ακόμα πλεονέκτημα για κάποιον που επιθυμεί να αρχίσει να προπονείται.

Με το κατάλληλο ασκησιολόγιο, ένας 60αρης μπορεί να δυναμώσει τον πυρήνα του και να βελτιώσει τη στάση του σώματός του, την κίνησή του και την ισορροπία του.

Ασκησιολόγιο: Leg press, Triceps press, lateral raise, bicep curl, band pull apart.

Pilates

 Tα οφέλη του pilates έχουν τεράστια σημασία για τους ηλικιωμένους, καθώς προσφέρει δύναμη, ευλυγισία, καλύτερη ισορροπία και στάση σώματος, αντοχή αλλά και ευεξία.

Άλλωστε, ο ίδιος ο Τζόζεφ Πιλάτες, στον όποιο οφείλουμε αυτό το είδος της γυμναστικής, εξακολούθησε να εξασκεί την μέθοδο που εφηύρε, ακόμη κι όταν μπήκε στην 8η δεκαετία της ζωής του. Η συγκεκριμένη μέθοδος εστιάζει την προσοχή στην υποστήριξη της σπονδυλικής στήλης, προσπαθεί να ενισχύσει τον κορμό και τους κοιλιακούς μυς.

Ασκησιολόγιο: Mermaid movement, side circles, food slides, step ups, leg circle.

Περπάτημα

Η πιο συνήθης μορφή άσκησης των ατόμων τρίτης ηλικίας είναι το περπάτημα. Ακόμα και 30-45 λεπτά μέτριας έντασης περπάτημα, 3-5 φορές την εβδομάδα, είναι μία πολύ καλή συχνότητα προκειμένου το σώμα να παραμένει υγιές.

Αξίζει να σημειωθεί πως τα αποτελέσματα ερευνών δείχνουν ότι οι ηλικιωμένοι που επιθυμούν να διατηρήσουν την καλή νοητική τους κατάσταση, οφείλουν να βάλουν στη ζωή τους το περπάτημα.

ΠΗΓΗ: https://www.basetraining.org/blog/askisi-kai-triti-ilikia-oi-katalliles-methodoi-gymnastikis/