Τι έδειξε νέα έρευνα για τον καφέ;

0
564

Μέχρι σήμερα οι ειδικοί γνώριζαν ότι η συστηματική κατανάλωση καφέ συμβάλλει στην πρόληψη χρονίων και εκφυλιστικών παθήσεων, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, η καρδιαγγειακή νόσος και η ηπατοπάθεια. Μια νέα 24χρονη μελέτη αποκαλύπτει ότι ο καφές μπορεί να προστατεύει και τους νεφρούς, μειώνοντας σημαντικά τον κίνδυνο για οξεία νεφρική βλάβη.

«Πλέον μπορούμε να προσθέσουμε στα οφέλη του καφέ και την πιθανή προστασία από την οξεία νεφρική βλάβη» εξηγεί ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Chirag Parikh, καθηγητής Νεφρολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς.

Η οξεία νεφρική βλάβη (ή οξεία νεφρική ανεπάρκεια) είναι ένα αιφνίδιο και εμμένον επεισόδιο απώλειας της νεφρικής λειτουργίας που εκδηλώνεται μέσα σε λίγες ώρες ή λίγες ημέρες. Συνήθως είναι επιπλοκή άλλων παθήσεων. Για την αντιμετώπισή της απαιτείται νοσηλεία στο νοσοκομείο.

Η  μελέτη

Στη νέα μελέτη αξιολογήθηκαν στοιχεία από 14.207 εθελοντές, οι οποίοι κατά την έναρξή της είχαν ηλικία 45-64 ετών. Οι ερευνητές τους παρακολούθησαν επί 24 χρόνια, καταγράφοντας επτά φορές στη διάρκειά τους την κατανάλωση καφέ.

Οι εθελοντές ταξινομήθηκαν σε ομάδες αναλόγως με το αν έπιναν καθημερινά:

-Κανένα φλιτζάνι καφέ

-Ένα φλιτζάνι καφέ

-2-3 φλιτζάνια καφέ

-Πάνω από 3 φλιτζάνια καφέ

Στη διάρκεια της περιόδου παρακολουθήσεως καταγράφηκαν 1.694 περιστατικά οξείας νεφρικής βλάβης.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο καφές συσχετιζόταν με σημαντική μείωση του κινδύνου για εκδήλωση της διαταραχής. Οι εθελοντές που έπιναν καθημερινά οποιαδήποτε ποσότητα καφέ είχαν κατά 15% λιγότερες πιθανότητες να την εκδηλώσουν. Όσοι, όμως, έπιναν 2-3 φλιτζάνια την ημέρα διέτρεχαν κατά 22-23% μικρότερο κίνδυνο. Η μελέτη δημοσιεύθηκε πρόσφατα στην ιατρική επιθεώρηση Kidney International Reports.

Πώς θα μπορούσε ο καφές να δρα προστατευτικά στη νεφρική λειτουργία; Οι ερευνητές εικάζουν ότι το κλειδί είναι η καφεΐνη, κατά τον Dr. Parikh. «Είτε μόνη της είτε σε συνδυασμό με τα άλλα βιολογικώς ενεργά συστατικά του καφέ, βελτιώνει την αιμάτωση και την χρήση οξυγόνου στους νεφρούς», εξήγησε.

Η καλή αιμάτωση και οξυγόνωση των νεφρών, με τη σειρά τους, είναι απαραίτητες:

-Για καλή νεφρική λειτουργία και

-Για αντίσταση στην ανάπτυξη οξείας νεφρικής βλάβης.

Οι ερευνητές τονίζουν πως χρειάζονται περαιτέρω μελέτες για να επιβεβαιωθεί η εκτίμησή τους. Θέλουν επίσης να διερευνήσουν αν και κατά πόσον ο καφές είναι εξίσου προστατευτικός όταν περιέχει γάλα, ζάχαρη κ.λπ.

Πηγή: https://www.kireports.org/article/S2468-0249(22)01369-9/fulltext