ΠΦΣ: Σταματά η συνταγογράφηση επώνυμων φαρμάκων που είναι σε έλλειψη

0
430

Με στόχο την αποφυγή της ταλαιπωρίας ασθενών που αναζητούν συγκεκριμένα επώνυμα φάρμακα αλλά και των φαρμακοποιών πλέον δεν θα είναι εφικτή η συνταγογράφηση φαρμάκων με εμπορική ονομασία τους που βρίσκονται σε έλλειψη, παρά μόνο η δραστική ουσία. Στην κίνηση αυτή προχώρησε χθες η ΗΔΙΚΑ, όπως ενημερώνει με ανακοίνωση του ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος τους τοπικούς συλλόγους της χώρας.

Σημειώνεται ότι το αίτημα αυτό είχε καταθέσει το προεδρείο του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε  στις 2 Ιανουαρίου στο υπουργείο Υγείας, για την αντιμετώπιση των δυσκολιών αναζήτησης συγκεκριμένων φαρμάκων που έχουν προκύψει για ασθενείς  και ιδιαιτέρα για  γονείς μικρών ασθενών, εξαιτίας του προβλήματος των ελλείψεων φαρμάκων όπως αντιβηχικά σιρόπια, αντιϊκά σκευάσματα, αντιπυρετικά κλπ.

Ειδικότερα ο ΠΦΣ  είχε ζητήσει  στην ηλεκτρονική συνταγογράφησηνα μην «κλειδώνει» η εμπορική ονομασία των φαρμάκων, ώστε να μη δυσχεραίνεται η εύρεση φαρμάκου για τους ασθενείς και οι φαρμακοποιοί να μπορούν να προτείνουν στους καταναλωτές παρόμοιο φάρμακο με την ίδια δραστική ουσία.

Η ΗΔΙΚΑ έκανε δεκτό αυτό το αίτημα και πληροφόρησε τον ΠΦΣ ότι από χθες 16 Ιανουαρίου στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης, δεν επιτρέπεται η συνταγογράφηση με εμπορική ονομασία των φαρμάκων που βρίσκονται σε έλλειψη. Ο ΠΦΣ αναμένει τη λίστα με τα εν λόγω σκευάσματα.