Το γιαούρτι προστατεύει από τους πολύποδες και τον καρκίνο του εντέρου.

0
210

Εάν σας αρέσει το γιαούρτι τώρα έχετε ακόμα ένα καλό λόγο για να το απολαμβάνετε. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα αμερικανικής έρευνας, η κατανάλωση δύο ή περισσότερων μερίδων γιαουρτιού την εβδομάδα, συμβάλλει σε μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης προ-καρκινικών αδενωμάτων στο έντερο. Να σημειωθεί ότι η έρευνα μελέτησε επί 26χρονια τη διατροφή 88.403 ανδρών και γυναικών και τα αποτελέσματα της  μελέτης δημοσιεύτηκαν στο Gut. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το γιαούρτι μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης των μορφωμάτων (πολύποδες) που είναι πιο πιθανό να εξελιχθούν σε καρκίνους.

Να σημειωθεί ότι και παλαιότερες μελέτες είχαν δείξει τα θετικά αποτελέσματα του γιαουρτιού κατά του καρκίνου. Η νέα έρευνα, όμως, είναι η πρώτη που μελετά τη συσχέτιση μεταξύ γιαουρτιού και προκαρκινικών αδενωμάτων.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον και της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ εξέτασαν τη διατροφή και την ανάπτυξη αδενωμάτων σε 32.606 άνδρες και 55.743 γυναίκες που παρακολουθήθηκαν από το 1986 έως το 2012.

Κάθε τέσσερα χρόνια υποβάλλονταν σε ενδοσκόπηση παχέος εντέρου και έδιναν πληροφορίες για τη διατροφή τους και για την κατανάλωση γιαουρτιού. Μέχρι το τέλος της μελέτης 5.811 αδενώματα αναπτύχθηκαν στους άνδρες και 8.116 στις γυναίκες, συνολικά δηλαδή 13.927 αδενώματα.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν πως ο κίνδυνος για εμφάνιση αδενώματος μειωνόταν κατά 19% στους άντρες που κατανάλωναν πάνω από δυο φορές την εβδομάδα γιαούρτι.

Η μείωση έφτανε το 26% για τα αδενώματα που ήταν πιο επικίνδυνο να εξελιχθούν σε καρκίνο και για εκείνα που βρίσκονται στο κόλον του παχέος εντέρου και όχι στο ορθό.

Ως πιθανή εξήγηση για τα αποτελέσματα αυτά οι ερευνητές επισημαίνουν ότι δύο βακτήρια που βρίσκονται συνήθως σε ζωντανό γιαούρτι (Lactobacillus bulgaricus και Streptococcus thermophilus), μπορεί να μειώσουν τον αριθμό των καρκίνων που προκαλούν διάφορες χημικές ουσίες στο έντερο.

Σε ό,τι αφορά το εύρημα ότι το γιαούρτι προστατεύει περισσότερο από τα αδενώματα που αναπτύσσονται στο κόλον, αυτό μπορεί εν μέρει να οφείλεται στη χαμηλότερη οξύτητα (pH) σε αυτό το μέρος του εντέρου, καθιστώντας το πιο φιλόξενο περιβάλλον γι’ αυτά τα βακτήρια.

Εναλλακτικά, το γιαούρτι μπορεί να έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και να μειώνει τη «διαρροή», καθώς τα αδενώματα σχετίζονται με αυξημένη διαπερατότητα του εντέρου.