Μαγιορκίνης : Τοπικά lockdown και συστάσεις στους άνω των 65 να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους.

0
135

«Η επιδημιολογική εικόνα παραμένει σε υψηλότερο των 300 ατόμων, για δεύτερη εβδομάδα χωρίς σημεία υποχώρησης. Ο επταήμερος κυλιόμενος μέσος όρος θανάτων έχει φτάσει τους 5, στα ίδια δηλαδή επίπεδα με το πρώτο κύμα της πανδημίας». Αυτά ανέφερε σήμερα ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα μας, που πλέον… καλπάζει.

Ο καθηγητής εξήγησε πως υπάρχει μια επιβράδυνση της μεταδοτικότητας, η οποία σχετίζεται με τα μέτρα που έχουν ληφθεί ενάντια στον κορωνοϊό ωστόσο όπως είπε «η επίδρασή των πιο πρόσφατων μέτρων ενάντια στον κορωνοϊό αναμένεται να εκτιμηθεί προς το τέλος της επόμενης εβδομάδας κατ’ αρχήν από τον νέο αριθμό διαγνώσεων».

Ταυτόχρονα, επεσήμανε ότι οι ειδικοί συστήνουν σε άτομα ηλικίας άνω των 65 τον περιορισμό μετακινήσεων. Μάλιστα όπως τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης: «οι συγγενείς τους οφείλουν να θεωρούν εαυτούς ως ασυμπτωματικούς στον κορωνοϊό και να λειτουργούν αναλόγως».

Όσον αφορά το lockdown, ο κ. Μαγιορκίνης είπε πως προκρίνονται από την επιτροπή μέτρα τοπικού χαρακτήρα: «Σημαντικό σε αυτή τη φάση της πανδημίας του κορωνοϊού, είναι η προτεραιοποίηση των κοινωνικοοικονομικών δραστηριοτήτων».

Παράλληλα ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Χαρδαλιάς ανακοινώσε πρόσθετα μέτρα στο χώρο του θεάματος για τον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου Covid-19. Από την Πέμπτη λοιπόν, αναστέλλονται όλες οι υπαίθριες θεατρικές παραστάσεις. Επίσης, γνωστοποίησε ότι δημιουργείται ειδική πλατφόρμα στο gov.gr όπου οι πολίτες θα μπορούν να ενημερώνονται για τα μέτρα που ισχύουν στην περιοχή τους.

Ο κ. Χαρδαλιάς σχολιάζοντας τα όσα λέγονται περί lockdown ή τη λήψη επιπλέον μέτρων σημείωσε πως “ο σκοπός είναι να μην πάμε σε πρόσθετα μέτρα”, αλλά να εφαρμοστούν αυτά που ισχύουν.

Ο κορωνοϊός λοιπόν αρχίζει να δείχνει τα “δόντια” του. Γι΄ αυτό και σήμερα το πρωί παρενέβη ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλης Πλιώτας ο οποίος εξέδωσε εγκύκλιο με την οποία ενεργοποιείται η  αυτόφωρη διαδικασία και τη σύλληψη όσων παρακινούν στη μη χρήση μάσκας, κυρίως στα σχολεία.

Να σημειωθεί ότι φτάνουν στην Εισαγγελία της Αθήνας καταγγελίες για καταλήψεις σχολείων από γονείς, οι οποίοι διαμαρτύρονται ότι τα παιδιά τους δεν μπορούν να κάνουν μάθημα.

Για κάθε καταγγελία η Εισαγγελία ενεργεί και σχηματίζει δικογραφία, ενώ σύμφωνα με δικαστικές πηγές διευκρινίζεται ότι δεν υπάρχει περίπτωση να οδηγηθούν στο αυτόφωρο οι μαθητές.