Βιταμίνη D, αυτοάνοσα νοσήματα και πανδημία

0
150

Πως επηρεάζει η βιταμίνη D τις Αυτοάνοσες Παθήσεις;  Μπορεί να μειώσει τη σοβαρότητα της COVID-19 σε ασθενείς με αυτοάνοσα; Σε αυτά και άλλα ερωτήματα σχετικά με την βιταμίνη D τα αυτοάνοσα και την πανδημία μας απαντάει η κ. Ελένη Κομνηνού, Ρευματολόγος Διευθύντρια Κλινικής Αυτοάνοσων Ρευματικών Παθήσεων Μetropolitan General

«Η βιταμίνη D είναι πολύ σημαντική για το Ανοσοποιητικό Σύστημα γιατί εξισορροπεί τόσο την έμφυτη όσο και την προσαρμοστική ανοσία και επηρεάζει τη φλεγμονώδη διαδικασία» μας λέει η γιατρός.

Εχει πλειοτροπικές δραστηριότητες σε πολλές χρόνιες ασθένειες και οι τρέχουσες μελέτες έχουν συνδέσει την ανεπάρκεια της βιταμίνης D με διαφορετικές Αυτοάνοσες ασθένειες, όπως:

-Φλεγμονώδεις Παθήσεις του Εντέρου (IBD),

-Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος (SLE),

-Ρευματοειδής Αρθρίτιδα (RA),

-Ινσουλινοεξαρτώμενος Σακχαρώδης Διαβήτης (IDDM),

-Σκλήρυνση κατά πλάκας (MS) κ.ά.

Η βιταμίνη D αναστέλλει τις προφλεγμονώδεις διεργασίες καταστέλλοντας την ενισχυμένη δραστηριότητα των ανοσοκυττάρων που συμμετέχουν στην αυτοάνοση αντίδραση.

Συνεπώς η χορήγηση συμπληρωμάτων βιταμίνης D μπορεί να είναι θεραπευτικά ευεργετική, ιδιαίτερα για Αυτοάνοσα Νοσήματα που προκαλούνται από Th1 διαταραχές.

Με το ξέσπασμα της πανδημίας του νέου κορωνοϊού έχουν δημιουργηθεί πολλά ερωτήματα σχετικά με τη βιταμίνη D τα αυτοάνοσα νοσήματα  και τη λοίμωξη SARS-CoV-2. Ενδεικτικά η γιατρός αναφέρει:

-Επηρεάζει η βιταμίνη D τις Αυτοάνοσες Παθήσεις;

Η ανακάλυψη του υποδοχέα βιταμίνης D σε πολλές κυτταρικές γραμμές του Ανοσοποιητικού Συστήματος, όπως Μονοκύτταρα, Δενδριτικά κύτταρα και ενεργοποιημένα Τ Λεμφοκύτταρα, αναγνωρίζει στην βιταμίνη D ένα νέο ρόλο στη ρύθμιση ανοσολογικών λειτουργιών και τον επακόλουθο ρόλο της στην ανάπτυξη ή πρόληψη αυτοάνοσων ασθενειών.

-Μπορεί η βιταμίνη D να βοηθήσει τις Aυτοάνοσες Παθήσεις;

Η επαρκής βιταμίνη D μέσω της διατροφής και της έκθεσης στο ηλιακό φως και ενδεχομένως η λήψη συμπληρωμάτων, θεωρείται ότι βοηθά στην πρόληψη και τη θεραπεία αυτοάνοσων παθήσεων όπως ο ινσουλινοεξαρτώμενος διαβήτης, η σκλήρυνση κατά πλάκας, ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος και η ρευματοειδής αρθρίτιδα.

-Πώς επηρεάζει η βιταμίνη D τη φλεγμονή;

Πέρα από τη σημαντική λειτουργία της στην ομοιόσταση του ασβεστίου, η βιταμίνη D πρόσφατα βρέθηκε να παίζει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του ανοσοποιητικού συστήματος μέσω της ρύθμισης της παραγωγής φλεγμονωδών κυτοκινών και της αναστολής του πολλαπλασιασμού των προφλεγμονωδών κυττάρων, τα οποία και τα δύο, είναι ζωτικής σημασίας για την διαιώνιση της φλεγμονής.

-Η βιταμίνη D μειώνει τη σοβαρότητα της COVID-19;

Πιστεύεται ότι η χορήγηση της βιταμίνης D- σε σχέση με την πνευμονία / ARDS, τη φλεγμονή, τις φλεγμονώδεις κυτοκίνες και τη θρόμβωση – που προκαλεί η COVID-19, θα βοηθούσε, σε συνδυασμό βέβαια με την υπόλοιπη φαρμακευτική και υποστηρικτική αγωγή για την COVID-19 και τις επιπλοκές της.

-Ποια είναι τα φυσιολογικά επίπεδα βιταμίνης D;

Δεν υπάρχει ομοφωνία όσον αφορά τα φυσιολογικά επίπεδα της βιταμίνης D. Εξαρτάται βέβαια και από τα είδος του εργαστηρίου που διενεργείται η μέτρηση των επιπέδων της βιταμίνης D.