Έκκληση για αίμα κάνουν χιλιάδες ασθενείς στα έκτακτα χειρουργεία και οι πολυμεταγγιζόμενοι

0
3067

Τεράστιες ελλείψεις σε αίμα, που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή χιλιάδων συνανθρώπων μας, όπως  τους πάσχοντες με μεσογειακή αναιμία, τους ογκολογικούς ασθενείς και τα θύματα από τροχαία ατυχήματα, έχει παρουσιαστεί στη χώρα μας από την αρχή της επιδημίας του κορωνοϊού. Σύμφωνα με τον Επιστημονικό Διευθυντή του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) Κώστα Σταμούλη, υπάρχει μια μείωση στο απόθεμα των μονάδων αίματος της τάξεως του 30% επειδή οι αιμοδότες φοβούνται και δεν πάνε να δώσουν αίμα.

Αυτή η έλλειψη φάνηκε αμέσως από την αρχή της επιδημίας του κορωνοϊού, όπως είπε στο www.ygeia50plus.gr η ιατρός Βάνα Μυρίλλα, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία (ΠΑΣΠΑΜΑ) : «Έχουμε πόλεμο και στον πόλεμο χρειαζόμαστε αίμα. Οι 2.500 ασθενείς μας που χρειάζεται μετάγγιση κάθε δυο εβδομάδες, τα έκτακτα χειρουργεία π.χ τα θύματα από τροχαία ατυχήματα αλλά και οι εγκυμονούσες που κατά τη διάρκεια του τοκετού ίσως παρουσιάσουν μια αιμορραγία, οι ογκολογικοί ασθενείς που πρέπει να υποβληθούν σε χειρουργικές επεμβάσεις όλοι αυτοί χρειάζονται αίμα. Πρέπει να ενημερωθούν άμεσα οι αιμοδότες να πάνε να δώσουν αίμα».

Το πρόβλημα δημιουργήθηκε από τη στιγμή που δόθηκε το ξεκάθαρο μήνυμα να μείνουμε σπίτι και να κλείσουν οι επιχειρήσεις και τα καταστήματα. Οι πολίτες, μεταξύ αυτών και οι αιμοδότες, συμμορφώθηκαν με συνέπεια να μην πηγαίνουν στις Αιμοδοσίες των νοσοκομείων για να δώσουν αίμα.

«Θα πρέπει να ενημερώσουμε τους αιμοδότες ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με το αίμα και να συνεχίσουν να επισκέπτονται τις Αιμοδοσίες των νοσοκομείων. Ήδη έχουμε ζητήσει από τους Δήμους να μας δώσουν αίθουσες για να ξεκινήσουν οι αιμοληψίες» είπε στο www.ygeia50plus.gr ο Επιστημονικός Διευθυντή του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) ο Κώστας Σταμούλης: «Υπάρχουν ενημερωτικές καμπάνιες από το ΕΚΕΑ αλλά δυστυχώς δεν μας παίζουν τα κανάλια. Μόνο η ΕΡΤ!»

Να σημειωθεί ότι από τα δείγματα αίματος, που στέλνονται για μοριακό έλεγχο έχει διαπιστωθεί ότι το τελευταίο διάστημα έχει μειωθεί κατά 30% το απόθεμα σε φιάλες αίματος, σύμφωνα με τον κ. Σταμούλη.

«Η Ελβετία από την οποία προμηθευόμαστε 22.000 φιάλες αίμα έχει ήδη κλείσει τα σύνορά της. Το δικό μας απόθεμα είναι 550.000 μονάδες αίματος επειδή όμως δεν έχουμε σταθερούς αιμοδότες γι΄ αυτό συνεχίζουμε να παίρνουμε αίμα από την Ελβετία, γιατί αυτή η χώρα, μας εξασφαλίζει μια σταθερότητα στη ροη του αίματος ιδιαίτερα το Καλοκαίρι».

Να σημειωθεί ότι σε πολλά νοσοκομεία όπως στον «Ευαγγελισμό» και στο Παίδων «Αγία Σοφία» η Αιμοδοσίες είναι εκτός θεραπευτηρίου και οι αιμοδότες μπορούν να συνεχίσουν να δίνουν αίμα με ασφάλεια.

Παράλληλα στην Αθήνα υπάρχει η Αίθουσα Αιμοδοσίας «Σταύρος Θαλασοχωρίτης» στη Λ. Θηβών 314 στο Αιγάλεω που είναι ανοιχτή από τις 15.00-20.00, στη Θεσσαλονίκη, στο χώρο της Διεθνούς Έκθεσης υπάρχει κινητή μονάδα αιμοληψίες ενώ στην κεντρική πλατεία της Λάρισας έχει επίσης στηθεί τέντα για τους αιμοδότες.

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας και συγκεκριμένα ο υφυπουργός Βασίλης Κοντοζαμάνης, έχει αναλάβει να κινητοποιήσει και να οργανώσει, τις αμέσως επόμενες ημέρες,  όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες (ΕΚΕΑ, ΕΟΔΥ, το Συντονιστικό Κέντρο Αιμοεπαγρύπνησης) τους Δήμους, την Περιφέρεια Αττικής και άλλες, προκειμένου να σταλεί το μήνυμα ότι η αιμοδοσία είναι ασφαλής.

«Η ομοσπονδία μας σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας και  τον Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη,  που ανταποκρίθηκε αμέσως στο αίτημα μας, έχει κινητοποιηθεί και από την ερχόμενη Πέμπτη ξεκινάμε τις αιμοδοσίες σε όλη την Ελλάδα» μας είπε ο  πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών, Χρήστος Πρωτόπαπας.

Ήδη 15 Δήμοι στην Αττική και 5 Νομοί σε όλη την Ελλάδα ξεκινάνε τις αιμοδοσίες την Πέμπτη με κινητές μονάδες σε εξωτερικούς χώρους ή σε αίθουσες των Δήμων, για να σταματήσει η αγωνία χιλιάδων συνανθρώπων μας που χρειάζονται αίμα σήμερα.