Δερματολόγοι: “Ζούγκλα” στην αγορά των αισθητικών επεμβάσεων!

0
551

Botox πάρτι σε κομμωτήρια, ινστιτούτα αισθητικής-μαϊμού χωρίς άδεια λειτουργίας, αλλοδαπές από χώρες της ανατολικής Ευρώπης που κάνουν μανικιούρ πεντικιούρ, τσαρλατάνοι και άλλοι επιτήδειοι που δηλώνουν ειδικοί αλλά και γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων που κάνουν αισθητικές επεμβάσεις, όπως υαλουρονικό οξύ, σε πρόσωπο και δέρμα ανυποψίαστων γυναικών και ανδρών, συνθέτουν το παζλ της «ζούγκλας» που κυριαρχεί στην αγορά των αισθητικών επεμβάσεων στην Ελλάδα.

Την παραπάνω ζοφερή εικόνα, περιέγραψαν στις 8 Ιανουαρίου σε συνέντευξη Τύπου, οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Εταιρίας Δερματοχειρουργικής, Laser και Αισθητικής Δερματολογίας, με αφορμή το 3ο πανελλαδικό συνέδριο Δερματοχειρουργικής που θα πραγματοποιηθεί στις 16-18 Ιανουαρίου στην Αθήνα.

Δεν είναι τυχαίο που υπάρχει έλλειψη αισθητικής και βλέπουμε τόσο συχνά γυναίκες αλλά και άνδρες με χείλη …ροφού και μάγουλα τούμπανο από το Botox!

«Οι αισθητικές επεμβάσεις όπως το Botox και το υαλουρονικό οξύ, όταν δεν πραγματοποιούνται από εκπαιδευμένους δερματολόγους, έχουν επικίνδυνες επιπλοκές με συνέπεια δεκάδες άνθρωποι να καταλήγουν στα νοσοκομεία. Μάλιστα υπάρχουν περιπτώσεις στην παγκόσμια βιβλιογραφία που άνθρωποι έχουν τυφλωθεί από το botox, έχουν πάθει εγκεφαλικό, έχουν μολυνθεί με φυματίωση, επειδή δεν τηρήθηκαν οι κανόνες αντισηψίας ενώ πολλοί έχουν πεθάνει από θρόμβωση εξαιτίας του botox» είπε ο Γενικός Γραμματέας της εταιρίας Τηλέμαχος Ανθόπουλος.

Δεν είναι μόνο η προσωπική ευθύνη του κάθε ανθρώπου όταν εμπιστεύεται την υγεία του σε λάθος χέρια. Δυστυχώς είναι και η ανυπαρξία ελεγκτικών μηχανισμών που έχει γιγαντώσει το πρόβλημα στην Ελλάδα, όπως ανέφερε ο κ. Ανθόπουλος. Μάλιστα ο ίδιος αποκάλυψε ότι από τον περασμένο Μάιο, δυο μήνες πριν τις εκλογές, έχει καταγγείλει κατάστημα περιποίησης ονύχων χωρίς άδεια λειτουργίας, που είναι απέναντι από το ιατρείο του και κάνει Botox!

«Κανένας δεν έχει ενοχλήσει την αλλοδαπή κυρία. Ακόμα είναι ανοιχτό το κατάστημα της, γιατί δεν έχει γίνει κανένας έλεγχος από τις αρμόδιες υπηρεσίες» όπως είπε.

Χάος σ’ αυτή την αγορά δημιουργείται και με τα μη πιστοποιημένα προϊόντα που κυκλοφορούν μέσω διαδικτύου: «Μερικοί γιατροί έχουν ξεχάσει και τη δεοντολογία», τόνισε ο κ. Ανθόπουλος, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι θεραπεία ακμής στην πλάτη εφήβου κόστισε 4.500 ευρώ, ενώ δεν στοιχίζει πάνω από 60 ευρώ.

Επίσης αναφέρθηκε και σε περιστατικά «εκπαίδευσης» από εταιρίες για να προωθούν τα προϊόντα τους. Όσον αφορά τους πολίτες θα πρέπει, σύμφωνα με τον κ. Ανθόπουλο, να ενημερώνονται και να επιλέγουν πιστοποιημένα ιατρεία εκπαιδευμένων δερματολόγων για αισθητικές επεμβάσεις.

Υπάρχει έλλειψη αισθητικής. Φτάνει στις γυναίκες με χείλη ροφού

«Η αισθητική δερματολογία δεν είναι βελάκια», ανέφεραν οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Εταιρίας Δερματοχειρουργικής Laser και Αισθητικής Δερματολογίας, τονίζοντας ότι το δέρμα είναι όργανο και ο δερματολόγος γνωρίζει πως θα το αντιμετωπίσει.

«Όπως πάει κανείς στον οδοντίατρο γιατί τον πονάει το δόντι και στον καρδιολόγο γιατί έχει πρόβλημα στην καρδιά, έτσι πρέπει να πάει και στο δερματολόγο γι’ αυτές τις επεμβατικές πράξεις που έχουν σοβαρές επιπλοκές και κρύβουν κινδύνους όταν δεν γίνονται σωστά από έμπειρους δερματολόγους» είπε η κυρία Ευρυδίκη Κυριαζή Τάχου και συμπλήρωσε: « Ο δερματολόγος θα πει όχι στις υπερβολές για να μην γίνει το στόμα της γυναίκας σαν …ροφός. Υπάρχει σοβαρή έλλειψη αισθητικής. Θέλουμε φυσικά αποτελέσματα. Δεν μπορείς να φτιάξεις χαρακτηριστικά 20αρας σε μια γυναίκα μεγάλης ηλικίας γιατί θα φαίνεται …γελοία!»

Στο συνεδρίου Έλληνες και ξένοι επιστήμονες θα αναφερθούν στις νεότερες θεραπευτικές τεχνικές όπως τα ενέσιμα νήματα και τις ήπιες επεμβατικές και χειρουργικές τεχνικές στο πρόσωπο που χρήζουν τοπικής αναισθησίας.