ΙΣΑ-Περιφέρεια Αττικής: Ξεκινούν μαζικοί δειγματοληπτικοί έλεγχοι για τον κορωνοϊό σε γηροκομεία

0
541

Μαζικούς εξειδικευμένους ελέγχους σε γηροκομεία και σε άλλες κοινωνικές δομές, θα  ξεκινήσουν από αύριο 30 Αυγούστου, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών και η Περιφέρεια Αττικής σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ.

Σημειώνεται ότι οι 11 νεκροί ηλικιωμένοι από το γηροκομείο στο Ασβεστοχώρι Θεσσαλονίκης που κόλλησαν κορωνοϊό αλλά και ο τριψήφιος αριθμός των κρουσμάτων όλο τον Αύγουστο, έχουν κινητοποίηση το υγειονομικό σύστημα της χώρας, που παραμένει σε κατάσταση «κόκκινου συναγερμού» από την αρχή του μήνα.

Σε αυτό το πλαίσιο τα εξειδικευμένα κλιμάκια Ιατρών και Νοσηλευτών του ΙΣΑ και της Περιφέρειας Αττικής σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, ξεκινούν από αύριο, Δευτέρα 31 Αυγούστου, μαζικούς δειγματοληπτικούς ελέγχους για τη λοίμωξη από τον ιό SARS-Cov-2, σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων και άλλες κοινωνικές δομές της Αττικής.

Ειδικότερα οι Κινητές Ομάδες Επισκέψεων στο Σπίτι (KOEΣ), οι οποίες αποτελούνται από εξειδικευμένους ιατρούς, πνευμονολόγους, καρδιολόγους, παθολόγους, γενικούς ιατρούς και νοσηλεύτριες ΠΕ, θα επισκεφτούν διαδοχικά, τις παραπάνω δομές και θα προβούν σε λήψη ρινοφαρυγγικού δείγματος και εξέταση αυτού με την τεχνική PCR, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ.

Παράλληλα, θα υπάρχει η δυνατότητα της κλινικής εξέτασης από το ιατρικό προσωπικό, και εκτίμηση των περιστατικών εκείνων, που πιθανόν να χρήζουν περαιτέρω νοσηλευτικής αγωγής.

Να σημειωθεί ότι με εντολή του Προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη, το επιχειρησιακό κέντρο της Περιφέρειας Αττικής, έχει συντάξει επιχειρησιακό σχέδιο για την ταχεία προσέγγιση και ορθή εκτίμηση όλων των κοινωνικών ευπαθών ομάδων της Περιφέρειας Αττικής.

Στο πλαίσιο αυτού του σχεδίου, αξιολογήθηκαν παράμετροι όπως η γεωγραφική διασπορά, η διαχρονική τάση και εξέλιξη ανά περιοχή, περιστατικά θανάτων, η ζήτηση στο callcenter 1110 της Περιφέρειας και του ΙΣΑ -όπου ο αριθμός εισερχόμενων κλήσεων ξεπέρασε τις 95.000 -,η εμπειρία Ιατρικών συμβούλων που απασχολούνται στις συγκεκριμένες δομές, όπως επίσης και η ανταπόκριση από την εξέταση και επίσκεψη των κλιμακίων σε περίπου 50 κοινωνικές δομές, έως σήμερα.

Με αφορμή την έναρξη των δειγματοληπτικών ελέγχων σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος του ΙΣΑ και Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης επισήμανε τα εξής:

« Η επαγρύπνηση μας για την προστασία του ευάλωτου πληθυσμού θα συνεχίσει να εντείνεται όσο η επιδημία συνεχίζει να αυξάνει τα κρούσματα στη χώρα μας και στην Αττική. Οι ομάδες των επιστημόνων που απαρτίζουν τις κινητές μονάδες ελέγχων (ιατροί εξειδικευμένοι – νοσηλεύτριες ΠΕ) που έχουμε διαθέσει για την προστασία του πληθυσμού της Αττικής θα επισκεφτούν, από αύριο, όλες τις μονάδες και θα πραγματοποιήσουν το μεγαλύτερο δυνατό αριθμό δειγματοληψιών, ώστε το αποτέλεσμα της προάσπισης των ωφελούμενων των ΜΦΗ να είναι άμεσο».