ΠΑΣΠΑΜΑ: Εθελοντική αιμοδοσία για τους ασθενείς με μεσογειακή αναιμία

0
845

Με αφορμή την 8η Μαΐου «Παγκόσμια Ημέρα Θαλασσαιμίας», η εθελοντική ομάδα ΑΠΟΘΑΙΜΑ και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία και Δρεπανοκυτταρική Νόσο (ΠΑΣΠΑΜΑ) ενώνουν τις δυνάμεις τους και διοργανώνουν την πρώτη κοινή τους εθελοντική δράση αιμοδοσίας για τους πάσχοντες από Μεσογειακή Αναιμία, υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Θαλασσαιμίας (ΕΟΘΑ), της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών (ΠΟΣΕΑ) και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Σε αυτή την κοινή προσπάθεια συνεισφοράς προς τους συνανθρώπους μας, το ΑΠΟΘΑΙΜΑ και ο ΠΑΣΠΑΜΑ καλούν όλους τους  εθελοντές αιμοδότες, παλιούς και νέους, το Σάββατο 7 Μαΐου 2022, στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων (Εχελίδων 19 & Πειραιώς 144, https://serafio.gr/) και ώρες 10.00-17.00, προκειμένου να ανταποκριθούν στις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες σε αίμα, που προκύπτουν στη χώρα μας εξαιτίας της πανδημίας. «Τα αποθέματα αίματος έχουν μειωθεί αισθητά με αποτέλεσμα να τίθεται η ζωή των συν ανθρώπων μας σε κίνδυνο και ιδιαίτερα των πολυμεταγγιζόμενων συμπολιτών μας, οι οποίοι ζουν καθημερινά με την ανασφάλεια της εξασφάλισης επάρκειας αίματος» όπως αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους.

Για τους πάσχοντες από Μεσογειακή Αναιμία η έλλειψη σε αίμα δεν είναι μία απλή υπόθεση. Κάθε χρόνο, οι σταθερές ανάγκες της χώρας για αίμα, μόνο για τη Μεσογειακή Αναιμία ανέρχονται στις 120.000 μονάδες αίματος. Παράλληλα, μία κατ’ επανάληψιν καθυστερημένη μετάγγιση αίματος μπορεί να επιφέρει σημαντικές επιπλοκές στην υγεία των ασθενών ενώ αποδιοργανώνει πλήρως την κοινωνική τους ζωή.

Η αιμοληψία θα διενεργηθεί αποκλειστικά από εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Τμήματος Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία» και οι μονάδες αίματος που θα συγκεντρωθούν θα δοθούν για την κάλυψη των αναγκών των πολυμεταγγιζόμενων συνανθρώπων μας.

Για τη διεξαγωγή της αιμοδοσίας θα τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας των εθελοντών αιμοδοτών και θα προηγηθούν τηλεφωνικά ραντεβού, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα συνωστισμού.

Για ραντεβού μπορείτε:

  • να ακολουθήσεις το σύνδεσμο https://forms.gle/UhMGREbghban8HVWA
  • να επικοινωνήσεις από Δευτέρα έως Παρασκευή στα τηλέφωνα 6971841718 (17:30-19:00) & 6938762429 (19:00-20:30)

Στο χώρο λειτουργεί δωρεάν parking για τη διευκόλυνση της προσέλευσης των εθελοντών αιμοδοτών.

Για να δώσεις αίμα χρειάζεσαι να είσαι από 18-65 ετών, να είσαι ξεκούραστος, να έχεις πάρει ελαφρύ γεύμα πριν την αιμοδοσία και να έχεις κοιμηθεί τουλάχιστον 5 ώρες. Εάν έχεις κάνει τατουάζ ή piercing να έχουν παρέλθει 4 μήνες. Αν δεν έχεις κάρτα αιμοδότη, να έχεις μαζί σου το ΑΜΚΑ ή την αστυνομική ταυτότητα.

Αν θέλεις να βοηθήσεις κ εσύ τους συνανθρώπους σου- πάσχοντες από Μεσογειακή Αναιμία γίνε κι εσύ σήμερα εθελοντής αιμοδότης, γιατί το αίμα για αυτούς τους ανθρώπους είναι το φάρμακό τους!