Μητρώο Εθελοντών VACCELERATE: Ενισχύεται το δίκτυο συμμετοχής σε κλινικές μελέτες εμβολίων κατά της COVID-19

0
605

Στο Μητρώο Εθελοντών του VACCELERATE μπορούν να εγγράφονται εθελοντικά Έλληνες, Ιταλοί και άλλοι Ευρωπαίοι, που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν σε μελέτες εμβολιασμού κατά του SARS-CoV-2 αλλά και σε άλλες κλινικές έρευνες συμβάλλοντας έτσι στην περαιτέρω ανάπτυξη αποτελεσματικών και ασφαλών εμβολίων.

«Είμαστε πολύ χαρούμενοι που το Μητρώο Εθελοντών άνοιξε πλέον και στην Ιταλία», τόνισε ο καθηγητής Oliver A. Cornely, συντονιστής του VACCELERATE, και πρόσθεσε: «Οι Ιταλοί συνεργάτες μας έχουν κάνει εξαιρετική δουλειά. Όλες οι σχετικές πληροφορίες και τα ερωτηματολόγια έχουν μεταφραστεί στα ιταλικά και ανυπομονούμε για πολλούς Ιταλούς εθελοντές στο άμεσο μέλλον».

Το Πρόγραμμα VACCELERATE, το οποίο εντάσσεται στις δράσεις του ευρωπαϊκού σχεδίου ετοιμότητας COVID-19 με την ονομασία «HERAIncubator», έχει στόχο την υποστήριξη άμεσων δράσεων για την έγκαιρη προετοιμασία της Ευρώπης έναντι των μεταλλάξεων του SARS-CoV-2 ή άλλης πανδημίας και αποτελεί μια συνεργατική πρωτοβουλία από διάφορους φορείς, ερευνητικές επιστημονικές ομάδες, εταιρείες βιοτεχνολογίας, και δημόσιες Αρχές στην Ε.Ε. και παγκοσμίως, μεταξύ των οποίων το Υπουργείο Υγείας της Ελλάδας και άλλοι Πανεπιστημιακοί και  Ερευνητικοί Φορείς της χώρας.

Το Μητρώο Εθελοντών λειτουργεί ήδη σε 15 κράτη-μέλη της Ε.Ε. και έως σήμερα περισσότερα από 36.000 άτομα έχουν εγγραφεί σε αυτό, ενώ περισσότερα από 14.000 εγγεγραμμένα άτομα έχουν συνδεθεί με κλινικές δοκιμές. Το Μητρώο, πλήρως μεταφρασμένο στην ιταλική γλώσσα, ξεκίνησε πρόσφατα και στην Ιταλία, με την υποστήριξη του Πανεπιστημίου της Βερόνας, που είναι ο διορισμένος Εθνικός Συντονιστής για την Ιταλία στο VACCELERATE.

Η Καθηγήτρια EvelinaTacconelli, Επιστημονική Συντονίστρια του VACCELERATE για το Πανεπιστήμιο της Βερόνας, δήλωσε: «Το Μητρώο Εθελοντών είναι ένα βασικό εργαλείο για τη διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας και θα βοηθήσει στην επιτάχυνση των διαδικασιών και των αποτελεσμάτων της επιστημονικής έρευνας με τη βοήθεια κάθε Ευρωπαίου πολίτη ξεχωριστά. Θα επιτρέψει σε όλους τους πολίτες, εάν το κρίνουν χρήσιμο για την υγεία τους, να έχουν πρόσβαση σε νέες πληροφορίες και σε νέα εμβόλια κατά των αναδυόμενων λοιμώξεων».

Η βάση δεδομένων του Μητρώου Εθελοντών λειτουργεί υπό τον συντονισμό του Πανεπιστημίου της Κολωνίας, του CECAD, του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Κολωνίας, του Γερμανικού Κέντρου Έρευνας Λοιμώξεων (DZIF) και του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Παιδείας και Έρευνας της Γερμανίας.

Η εγγραφή στο Μητρώο Εθελοντών γίνεται μέσω του συνδέσμου https://www.vaccelerate.org/volunteer-registry/

Το Πρόγραμμα VACCELERATE συντονίζεται από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Κολωνίας και συμμετέχουν σε αυτό 29 εταίροι από  κράτη-μέλη της Ε.Ε. και συνδεδεμένες με αυτή χώρες. Για την Ελλάδα, συντονιστής και διαχειριστικός εταίρος του Προγράμματος VACCELERATE έχει ορισθεί από την Ε.Ε. το Κέντρο Κλινικής Επιδημιολογίας και Έκβασης Νοσημάτων – CLEO (www.cleoresearch.org).

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν περισσότερες πληροφορίες για το Πρόγραμμα VACCELERATE στην ιστοσελίδα: https://www.vaccelerate.eu/