Η αδράνεια γερνάει τον εγκέφαλο κατά τέσσερα χρόνια

0
472

Είστε από τους 70αρηδες…που δεν κάθεστε στιγμή ήσυχοι; Περπατάτε, χορεύετε, κολυμπάτε, ασχολείστε με τον κήπο σας, την ορειβασία  και γενικά  απεχθάνεστε τον καναπέ και το χαζοκούτι; Εάν ναι, τότε συγχαρητήρια! Ο  τρόπος της ζωής σας, κρατάει τον εγκέφαλο σας νεότερο κατά τέσσερα χρόνια, σε σχέση με την ηλικία σας, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας αμερικανικής έρευνας. Συγκεκριμένα η έρευνα ανακάλυψε  ότι οι πιο δραστήριοι σωματικά άνθρωποι έχουν όγκο εγκεφάλου ισοδύναμο με τέσσερα χρόνια νεότερο εγκέφαλο σε σχέση με τον όγκο του εγκεφάλου των ανθρώπων που δεν κινούνται.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την επίκουρη καθηγήτρια Γιαν Γκου του Τμήματος Νευρολογίας του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, που πρόκειται να κάνουν τη σχετική ανακοίνωση στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας στο Τορόντο του Καναδά, μελέτησαν με μαγνητική απεικόνιση τον εγκέφαλο 1.557 ανθρώπων με μέση ηλικία 75 ετών, από τους οποίους κανένας δεν είχε άνοια, ενώ 296 είχαν ήπια γνωστική διαταραχή και το 28% είχαν το γονίδιο ΑΡΟΕ που αυξάνει τον κίνδυνο για Αλτσχάιμερ.

Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν ακόμη να κάνουν σωματικές ασκήσεις, καθώς επίσης γνωστικά και μνημονικά τεστ, ενώ ρωτήθηκαν για τις καθημερινές δραστηριότητες τους και το χρόνο που αφιέρωναν σε κίνηση.

Τελικά, χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες: Στους πλήρως αδρανείς. Στους μέτρια αδρανείς οι οποίοι έκαναν κάθε εβδομάδα περίπου δυόμισι ώρες σωματικές δραστηριότητες χαμηλής έντασης ή μιάμιση ώρα μέσης έντασης ή μία ώρα μεγάλης έντασης. Στους δραστήριους  οι οποίοι κάθε εβδομάδα έκαναν επτά ώρες σωματικής δραστηριότητας χαμηλής έντασης ή τέσσερις ώρες μέτριας έντασης ή δύο ώρες μεγάλης έντασης.

Το μέσο μέγεθος εγκεφάλου των αδρανών ανθρώπων της πρώτης ομάδας ήταν 871 κυβικά εκατοστά, έναντι 883 κυβικών εκατοστών της τρίτης ομάδας των πιο δραστήριων ηλικιωμένων. Η διαφορά των 12 κυβικών εκατοστών (1,4%) αντιστοιχεί σχεδόν σε μια τετραετία εγκεφαλικής γήρανσης.

«Τα ευρήματα δείχνουν ότι οι άνθρωποι μπορούν να αποτρέψουν τη συρρίκνωση του εγκεφάλου τους και τις συνέπειες της γήρανσης απλώς με το να γίνουν πιο δραστήριοι σωματικά. Άλλες πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι καθώς οι άνθρωποι γερνάνε, η σωματική δραστηριότητα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο γνωστικής διαταραχής και άνοιας. Η μελέτη μας βρήκε ότι οι πιο δραστήριοι σωματικά άνθρωποι έχουν όγκο εγκεφάλου ισοδύναμο με τέσσερα χρόνια νεότερο εγκέφαλο», δήλωσε η δρ Γκου, η μελέτη της οποίας υποστηρίχθηκε από το Εθνικό Ινστιτούτο Γήρανσης των ΗΠΑ.