Καρκινοπαθείς στους πολίτες με αντικοινωνική συμπεριφορά: «Μείνετε στο σπίτι»

0
2469

Κραυγή αγωνίας βγάζουν οι καρκινοπαθείς στην Ελλάδα καθώς η πανδημία του κορωνοϊού εντείνει το πρόβλημα με τις μεγάλες λίστες αναμονής για ακτινοθεραπεία, στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, που πλέον ξεπερνούν τους τρεις μήνες. Την ίδια ώρα οι καρκινοπαθείς τρέμουν στην σκέψη ότι η επιδημία του κορωνοϊού, που εξαπλώνεται ραγδαία και στη χώρα μας, θα «δοκιμάσει» την αντοχή του ήδη εξαντλημένου και ελάχιστου ιατρικού και κυρίως νοσηλευτικού προσωπικού, όπως βλέπουμε να συμβαίνει με τους γιατρούς και τους νοσηλευτές στη γειτονική μας Ιταλία και στην Κίνα.

Μάλιστα δεν κρύβουν την ανάκτηση τους με τους ανθρώπους που δείχνουν αντικοινωνική συμπεριφορά και σπεύδουν στα νοσοκομεία για ένα απλό συνάχι, όπως είπε στο www.ygeia50plus.gr  η πρόεδρος της Συλλόγου Καρκινοπαθών, Εθελοντών, Φίλων και Ιατρών Αθηνών Κ.Ε.Φ.Ι.  Ζωή Γραμματόγλου,  μέλος του Δ.Σ της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου ( ΕΛΛ.Ο.Κ).

«Υπάρχει πανικός και κακή οργάνωση στα δημόσια νοσοκομεία εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού. Οι ασθενείς φοβούνται ότι θα δοκιμαστούν οι αντοχές του ελάχιστου ιατρικού και κυρίως νοσηλευτικό προσωπικού, όπως  στην Ιταλία και έχουν πανικοβληθεί. Κάνω έκκληση στους συνανθρώπους μας  να παραμείνουν σπίτι τους και να μην επιβαρύνουν τα νοσοκομεία για απλά πράγματα. Πρέπει να προστατεύουμε τους καρκινοπαθείς και όσους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες».

Παράλληλα η μάχη των ασθενών με το χρόνο γίνεται ολοένα και πιο άνιση γιατί όσο εξαπλώνεται η επιδημία του κορωνοϊού στη χώρα μας, τόσο εντείνεται και το πρόβλημα με τις λίστες αναμονής για ακτινοθεραπεία.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στο νοσοκομείο «Αλεξάνδρα» δεν πραγματοποιούνται ακτινοθεραπείες ενώ η λίστα αναμονής στο 401 στρατιωτικό νοσοκομείο είναι έως το Μάιο και στον «Άγιο Σάββα» ξεπερνάει τους τρεις μήνες.

Δυο είναι οι λόγοι που συμβαίνει αυτό. Το ελάχιστο ιατρικό και κυρίως νοσηλευτικό προσωπικό και το γεγονός ότι τα Ακτινοθεραπευτικά Τμήματα κλείνουν στις 15.00 το μεσημέρι.

«Στο νοσοκομείο Αλεξάνδρα δεν πραγματοποιούνται ακτινοθεραπείες γιατί έχει χαλάσει ο αξονικός τομογράφος. Για να υποβληθούν σε ακτινοθεραπεία οι ασθενείς πρέπει να κάνουν αξονική αλλά το μηχάνημα στο εν λόγο νοσοκομείο δεν λειτουργεί. Έτσι ψάχνουν σε κατάσταση πανικού να βρουν νοσοκομείο να κάνουν τη θεραπεία τους» μας είπε η κυρία Γραμματόγλου και συνέχισε: « Στον Ογκολογικό Νοσοκομείο «Άγιος Σάββας» η αναμονή ξεπερνάει τους τρεις μήνες. Μέλος μας  που πήγε πρόσφατα στο Στρατιωτικό Νοσοκομείο 401 του είπαν ότι μπορεί να υποβληθεί σε ακτινοβολία τον… Μάιο. Η κατάσταση είναι τραγική και αναμένεται να γίνει ακόμα πιο ανυπόφορη».

Σύμφωνα με την πρόεδρο του ΚΕΦΙ το υπουργείο Υγείας πρέπει να σκύψει πάνω από τα προβλήματα των καρκινοπαθών, που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού και να ενισχύσει με προσωπικό τα Ακτινοθεραπευτικά Τμήματα των νοσοκομείων, ώστε να λειτουργούν μέχρι το βράδυ όπως συμβαίνει και στα ιδιωτικά νοσοκομεία που πραγματοποιούν ακτινοθεραπείες έως τις 23.00 το βράδυ.

Ωστόσο υπάρχουν και καλά νέα που αφορούν τη χημειοθεραπεία: « Ευτυχώς η διαδικασία της χημειοθεραπείας γίνεται κανονικά χωρίς καθυστερήσεις και με επάρκεια φάρμακων. Γι΄ αυτό δεν πρέπει να ανησυχούν οι ασθενείς μας» όπως επισημαίνει κυρία Γραμματόγλου.

Οι νεφροπαθείς

Εν τω μεταξύ σε πολύ καλύτερη κατάσταση φαίνεται να είναι οι νεφροπαθείς στη χώρα μας. Δεν υπάρχει καμία καθυστέρηση στις αιμοκαθάρσεις όλα γίνονται σύμφωνα με τις οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) για τα μέτρα προφυλάξεις ενώ παράλληλα ο ΕΟΠΥΥ στο άμεσο μέλλον  αναμένεται να ορίσει μια Μονάδα Τεχνητού Νεφρού αποκλειστικά για τους νεφροπαθείς που θα νοσήσουν από τον κορωνοϊό.

«Για την ώρα δεν έχουμε κανένα πρόβλημα και όλα γίνονται σύμφωνα με τις οδηγίες των γιατρών» είπε στο www.ygeia50plus.gr  ο Γενικός Γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νεφροπαθών Γρήγορης Λεοντόπουλος και συνέχισε: «Είμαστε σε διαρκή επικοινωνία με την αντιπρόεδρο του ΕΟΠΥΥ κυρία Καρποδίνη η οποία σχεδιάζει το επόμενο βήμα που είναι μια ΜΤΝ αποκλειστικά για τους νεφροπαθείς που έχουν κολλήσει τον κορωνοϊό».

Όσον αφορά την Αιμοδοσία οι εθελοντές αιμοδότες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ο κορωνοϊός δεν μεταδίδεται με το αίμα όποτε δεν υπάρχει πρόβλημα: « Οι εθελοντές αιμοδότες να συνεχίσουν να πηγαίνουν στα Τμήματα Αιμοδοσίας των δημοσιών νοσοκομείων και να δίνουν αίμα, γιατί τώρα το χρειαζόμαστε όσο ποτέ» είπε στο www.ygeia50plus.gr  πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών Χρήστος Πρωτόπαπας, και μέλος του Δ.Σ του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας.